Ala Burlaca

Între vis și realitate: Primul Centru pentru persoanele cu sindromul Down - detalii

146
(reînnoit 12:33 04.01.2020)
Deschiderea Centrului pentru persoanele cu sindromul Down – acest obiectiv și-l propune Asociația Obștească "Sunshine" pentru anul 2020.
Între vis și realitate: Primul Centru pentru persoanele cu sindromul Down – detalii

În noul an, Asociația Obștească "Sunshine" își dorește să deschidă primul Centru pentru persoanele cu sindromul Down. Potrivit directoarei Asociației, Ala Burlaca, pentru a se integra mai ușor în societate, copiii care suferă de sindromul Down au nevoie de activități speciale, dar și de specialiști competenți.

"Nu există un asemenea centru de reabilitare și dezvoltare adaptat la nevoile pe care le au aceste persoane. Ne dorim un centru destinat copiilor mici, dar și adulților. Acolo o să ne adunăm, o să facem diverse activități. Avem planuri mărețe, dar este nevoie de susținerea autorităților și sperăm ca în anul 2020 să fie realizat acest vis", a mărturisit Burlaca.

Primii pași pentru realizarea acestui scop au fost făcuți încă în 2019. Astfel, Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului, în parteneriat cu Asociația Obștească "Sunshine" și Studioul Ingăi Ojog, au organizat o prezentare de modă cu participarea copiilor diagnosticați cu sindromul Down. Copiii au defilat pe podium în lumina reflectoarelor alături de modele cu experiență și au transmis toată dragostea, lumina, energia și căldura pe care o poartă în suflet.

În cadrul evenimentului, organizatorii și-au propus să colecteze fonduri destinate deschiderii Centrului pentru persoanele cu sindromul Down.

Anterior, șefa interimară a DMPDC, Lucia Caciuc Roșioru, a declarat în studioul Sputnik Moldova că prin acest proiect este dorită crearea unui spațiu prietenos persoanelor cu sindromul Down, dar pentru acest lucru sunt necesare resurse financiare.

"Am putea oferi spațiu, dar este necesară o reparație și dotarea cu echipamente. Ne vom implica și în proiecte și vom încerca să găsim bani din exterior. Sper și cred că în anul 2020 vom realiza acest scop și vom avea susținerea consilierilor municipali", a declarat Lucia Caciuc Roșioru.

Tot în 2019, Asociația Obștească "Sunshine" și interpreta Natalia Boboc au compus o piesă care a devenit imnul copiilor cu acest sindrom, fiind realizat și un videoclip. Astfel, copiii din Republica Moldova cu sindromul Down au deja imnul lor. Primul cântec dedicat acestor copii poartă denumirea "Oamenii Soarelui".

"Copiii cu sindromul Down mai sunt numiți și "copiii Soarelui", datorită bunătății și entuziasmului lor. Ca şi toți ceilalți copii, ei au nevoie de dragostea, atenția, bunătatea, căldura și prietenia celor din jur", a menționat anterior Ala Burlaca.

Pe 15 mai 2019, Asociația Obștească "Sunshine" a împlinit un an de activitate. Asociația este are drept scop soluționarea problemelor cu care se confruntă copiii care suferă de sindromul Down și susținerea părinților acestora.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

146
Tagurile:
Asociație, 2020, 2019, copii, centru, sindromul Down
Valentina Casian

Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

51
(reînnoit 15:29 01.12.2020)
Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, spune că noua politică fiscală aprobată de Guvern, unde se propune și plafonarea taxelor locale, va debusola și mai mult activiatea administrațiilor locale.
Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

Războiul dintre autoritățile centrale și aleșii locali continuă. Mărul discordiei este intenția Guvernului, prin politica fiscală, de a plafona taxele locale, iar asta îi nemuțumește pe primari, care au protestat recent la Guvern și la Ministerului Finanțelor. Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, a declarat pentru Sputnik Moldova că, prin semnalele date de Guvern, primarii sunt considerați incapabili de a elabora o politică fiscală la nivel local și de a avea o relație prietenoasă cu mediul de afaceri.

„Trebuie să fie în prim planul interesul general al comunității și nu ar unor cercuri înguste, ceea ce am simțit noi în acest document. Orice decizie luată de autoritatea centrală trebuie să fie bine argumentată, însoțită de o analiză de impact, ori ceea ce propune Guvernul miroase a protecționism. Consider că nu există nici un argument de a plafona taxele locale, iar cei de la Guvern nu au putut să ne prezinte un argument economic în favoarea acestui concept. Fiecare guvern vine cu politica sa fiscală, iar asta debusolează și mai mult activitatea autorităților locale”, a precizat Valentina Casian.

Conceptul privind plafonarea taxelor locale se regăsește în proiectul politicii bugetar-fiscală aprobată de Guvern. Mai multe asociații de afaceri au semnat o declarație publică în susținerea autorităților de a plafona taxele locale, care, în opinia lor, are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător. Proiectul politicii fiscale pentru anul 2021  urmează să fie examinat de Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
politica fiscală, Primari
Tematic
Sandu, despre protestul primarilor față de plafonarea taxelor
Politica bugetar-fiscală și vamală a fost aprobată de Guvern


Загрузка...
Iurie Pânzaru

Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

50
(reînnoit 21:18 30.11.2020)
Crește numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci. Doar în decurs de o săptămână, peste 20 de persoane au ajuns în stare gravă la spital după ce au consumat acest produs.
Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

De la începutul anului curent Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 190 de cazuri de intoxicare cu ciperci, fiind afectate 270 de persoane. Doar în perioada 16-25 noiembrie au fost semnalate 23 de cazuri cu afectarea a 62 de persoane, dintre care 11 copii, iar patru oameni au murit. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Iurie Pânzaru.

Potrivit lui, cele mai multe cazuri se înregistrează în raioanele Orhei, Telenești, Florești, Nisporeni – regiunile situate în preajma suprafețelor împădurite.

"Sunt foarte mutle cazuri când părinții merg la cules ciuperci cu copiii. Odată cu venirea ploilor ambundente a început să crească vertiginos numărul de cazuri. De exemplu, într-o singură familie din raionul Orhei s-au intoxicat 7 persoane, la Telenești cinci membri ai unei familii și șirul continuă", a semnalat Iurie Pânzaru.

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, specialistul a venit cu recomandarea ca acestea să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor.

Totodată, ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma rampelor de gunoi sunt toxice.

"Acestea absorb toate substanțele murdare și toxice, care mai apoi nimeresc în organism, iar consecinețe pot fi fatale", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că ANSP atenționează că ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor. La fel, nu este recomandat ca bucatele din ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 ore. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
ANSP, intoxicație, ciuperci
Tematic
Sezonul otrăvirilor cu ciuperci: Specialiștii bat alarma


Загрузка...
Sovietul Suprem al nerecunoscutei RMN

Transnistria a răspuns la apelul lui Sandu de a retrage forțele de menținere a păcii

86
(reînnoit 11:59 02.12.2020)
Într-un interviu acordat ”Gazetei Parlamentare”, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski s-a referit și la recentele declarații ale președintelui nou ales al Moldovei.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, a declarat în interviul pentru ”Gazeta Parlamentară” că Chișinăul încearcă iarăși să abordeze problema artificială a ”retragerii trupelor” din regiune.

Krasnoselski consideră că astfel de declarații sunt politizate și vizează deplasarea accentului de pe agenda reală a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a pronunțat luni pentru retragerea de pe teritoriul regiunii transnistrene a Grupului Operativ de Trupe Ruse care asigură paza depozitelor de arme, precum și lichidarea acestor armamente în general. Ea a sugerat că, în locul trupelor ruse de menținere a păcii, în regiune ar trebui să existe observatori civili care să activeze sub egida OSCE.

”Deocamdată nu există temeiuri juridice și condiții prealabile pentru a efectua o schimbare în formatul actual al operațiunii de menținere a păcii”, a declarat interlocutorul publicației.

Potrivit acestuia, în Transnistria, sunt obișnuiți cu declarațiile răsunătoare ale politicienilor moldoveni, care ”nu se deranjează să aprofundeze conținutul problemelor serioase”. El a cerut Chișinăului să dea dovadă de mai multă responsabilitate și chibzuință în expunerea poziției sale.

Transnistria, unde 60 la sută dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova încă înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va uni cu România, pe valul naționalismului. În 1992, după o tentativă eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema prin intermediul forței, Transnistria a devinit un teritoriu practic necontrolat de Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
Maia Sandu, declarație, Krasnoseliski, Transnistria
Tematic
Lavrov a comentat solicitarea lui Sandu privind retragerea trupelor ruse din Transnistria
Dodon: Declarațiile lui Sandu despre Transnistria sunt periculoase


Загрузка...