Denis Valac

Spitalele vor fi finanțate mai bine în 2020: Cum vor fi cheltuiți banii

878
(reînnoit 15:16 02.01.2020)
Spitalele vor primi peste 4 miliarde de lei în 2020, din fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală (AOAM). Suma este mai mare cu 11,5 % față de anul trecut. Cum vor fi cheltuiți banii?
Spitalele vor fi finanțate mai bine în 2020: Cum vor fi cheltuiți banii

Veniturile fondurilor AOAM vor crește în 2020 cu peste 14 la sută. Aceasta îi va permite Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) să aloce mai multe surse financiare pentru profilaxia și tratamentul maladiilor. Cei mai mulți bani vor primi spitalele, peste patru miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 11,5% față de anul 2019. Detalii a oferit vicedirectorul CNAM, Denis Valac, în cadrul emisiunii ”Contrapunct”.

În domeniul sănătății sunt implementate mai multe programe naționale și speciale de prevenire și tratament al maladiilor grave. Datorită majorării bugetului destinat sectorului spitalicesc – cu peste 431 de milioane de lei -  mai mulți pacienți vor beneficia de avantajele acestor programe.

”Dacă e să ne referim la programul pentru tratamentul pentru cataractă, vor fi contractate 6215 cazuri, mai multe cu 314 față de anul 2019. De asemenea, cu 527 mai mulți pacienți vor beneficia de intervenții de endoprotezare, comparativ cu anul trecut. Pentru domeniul cardiologiei intervenționale vor fi alocate cu peste patru milioane de lei mai mult și vor fi tratate suplimentar încă142 de cazuri. De asemenea, în 2020 vom finanța 35 de intervenții pentru pacienții cu AVC ischemic acut. Anul trecut au fost contractate doar 3 cazuri”, a relatat Denis Valac.

În premieră, în 2020 vor fi finanțate din fondurile AOAM intervențiile de implant cohlear la copii cu surditate. Procedura constă în atașarea în partea externă a urechii și implantarea în interiorul urechii a dispozitivelor medicale care înlocuiesc auzul natural. De asemenea, pentru prima dată vor fi acoperite cheltuielile pentru tratamentul modern al trombusurilor, în cazul bolilor cerebro-vasculare acute.

”Avem 32 de copii care necesită implanturi cohleare, în 2020 vom finanța 10 cazuri. De asemenea, vor fi alocate surse financiare pentru realizarea a 150 de intervenții de tromboliză”, a precizat Denis Valac.

Sume mai mari vor fi alocate din fondurile AOAM pentru efectuarea procedurilor de fertilizare in vitro, achiziționarea preparatului surfactant, administrat copiilor născuți prematur și procedurilor de chimioterapie.

Fondurile AOAM pentru 2020 prevăd venituri și cheltuieli în sumă de peste opt miliarde de lei.

878
Tagurile:
banii, finanțare, spitale
Tematic
Sănătatea în 2020: Acces mai mare la medicamente și operații gratuite
Indicațiile ministrului Viorica Dumbrăveanu: Ce trebuie să facă specialiștii din domeniu
Important pentru cei cu boli ale urechii - Iată ce șansă le oferă Ministerul Sănătății
Nicolae Ciobanu

Preot ortodox, despre adevăratele valori ale familiei creștine

56
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Nicolae Ciobanu a declarat că familia creștină este nucleul societății noastre. El a punctat cu înțelepciune câteva lucruri de care ar trebui să țină cont fiecare creștin pentru a avea o viață de familie fericită.
Preot ortodox, despre adevăratele valori a familiei creștine

Familia este un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să-l prețuim, spune părintele Nicolae Ciobanu. Valorile unei familii fericite au la bază dragoste, reciprocitate, respect și înțelegere.

"Dragostea adevărată este atunci când dăruiești, dar nu doar aștepți să primești. Soții trebuie să spună cuvinte frumoase, să se implice în educația copiilor, în treburile casnice. Ambii răspund de atmosfera din familie și trebuie să-și ofere respect și dragoste reciprocă", a precizat Nicolae Ciobanu.

Întrebat de ce multe familii ajung în pragul divorțului și cum pot fi depășite aceste situații, părintele a împărtășit câteva sfaturi prețioase ce trebuie luate în considerație pentru a păstra o relație sănătoasă de cuplu.

"Oamenii divorțează pentru că nu-l au pe Dumnezeu în suflet. Pentru cei care doresc să întemeieze o familie – începutul lor trebuie legat de credință și biserică. Totul trebuie făcut împreună și atunci nu se vor ajunge la aceste neînțelegeri", a remarcat părintele Nicolae Ciobanu.

Amintim că 2019 a fost declarat Anul Familiei. În acest sens, la Chișinău s-au desfășurat mai multe evenimente și activități consacrate fortificării instituției familiei în Republica Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
divorț, părinte, familie
Tematic
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie, pe timp de pandemie


Загрузка...
Victor Parlicov

Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

64
(reînnoit 19:33 15.06.2021)
Noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de ANRE, nu va crea condiții pentru reducerea prețurilor la carburanți. De această părere este fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov.
Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", fostul director ANRE Victor Parlicov a menționat că metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată recent, poate duce la consolidarea monopolului pe piața petrolieră, iar problemele din acest sector nu vor fi soluționate.

"Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici", consideră expertul.

Mai mult, acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

Benzinărie
© Sputnik / Алексей Сазонов
"Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii, pur și simplu, vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii, pur și simplu, închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata", a adăugat Parlicov.

Amintim că în data de 14 iunie, ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil. Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
ANRE, carburanți, prețuri carburanți, expert
Tematic
Prețurile la carburanți se vor calcula altfel: Iată ce se schimbă de astăzi


Загрузка...
Vladimir Putin

Citatele cheie ale lui Putin din cadrul interviului dinaintea summitului cu Biden