Denis Valac

Spitalele vor fi finanțate mai bine în 2020: Cum vor fi cheltuiți banii

868
(reînnoit 15:16 02.01.2020)
Spitalele vor primi peste 4 miliarde de lei în 2020, din fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală (AOAM). Suma este mai mare cu 11,5 % față de anul trecut. Cum vor fi cheltuiți banii?
Spitalele vor fi finanțate mai bine în 2020: Cum vor fi cheltuiți banii

Veniturile fondurilor AOAM vor crește în 2020 cu peste 14 la sută. Aceasta îi va permite Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) să aloce mai multe surse financiare pentru profilaxia și tratamentul maladiilor. Cei mai mulți bani vor primi spitalele, peste patru miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 11,5% față de anul 2019. Detalii a oferit vicedirectorul CNAM, Denis Valac, în cadrul emisiunii ”Contrapunct”.

În domeniul sănătății sunt implementate mai multe programe naționale și speciale de prevenire și tratament al maladiilor grave. Datorită majorării bugetului destinat sectorului spitalicesc – cu peste 431 de milioane de lei -  mai mulți pacienți vor beneficia de avantajele acestor programe.

”Dacă e să ne referim la programul pentru tratamentul pentru cataractă, vor fi contractate 6215 cazuri, mai multe cu 314 față de anul 2019. De asemenea, cu 527 mai mulți pacienți vor beneficia de intervenții de endoprotezare, comparativ cu anul trecut. Pentru domeniul cardiologiei intervenționale vor fi alocate cu peste patru milioane de lei mai mult și vor fi tratate suplimentar încă142 de cazuri. De asemenea, în 2020 vom finanța 35 de intervenții pentru pacienții cu AVC ischemic acut. Anul trecut au fost contractate doar 3 cazuri”, a relatat Denis Valac.

În premieră, în 2020 vor fi finanțate din fondurile AOAM intervențiile de implant cohlear la copii cu surditate. Procedura constă în atașarea în partea externă a urechii și implantarea în interiorul urechii a dispozitivelor medicale care înlocuiesc auzul natural. De asemenea, pentru prima dată vor fi acoperite cheltuielile pentru tratamentul modern al trombusurilor, în cazul bolilor cerebro-vasculare acute.

”Avem 32 de copii care necesită implanturi cohleare, în 2020 vom finanța 10 cazuri. De asemenea, vor fi alocate surse financiare pentru realizarea a 150 de intervenții de tromboliză”, a precizat Denis Valac.

Sume mai mari vor fi alocate din fondurile AOAM pentru efectuarea procedurilor de fertilizare in vitro, achiziționarea preparatului surfactant, administrat copiilor născuți prematur și procedurilor de chimioterapie.

Fondurile AOAM pentru 2020 prevăd venituri și cheltuieli în sumă de peste opt miliarde de lei.

868
Tagurile:
banii, finanțare, spitale
Tematic
Sănătatea în 2020: Acces mai mare la medicamente și operații gratuite
Indicațiile ministrului Viorica Dumbrăveanu: Ce trebuie să facă specialiștii din domeniu
Important pentru cei cu boli ale urechii - Iată ce șansă le oferă Ministerul Sănătății
Ion Ceban

Mirosul de la stația de epurare ne va da târcoale și în această vară? Ce spune Ion Ceban

86
(reînnoit 21:44 27.05.2020)
În vara anului trecut, chișinăuienii s-au sufocat nu atât de căldură, cât din cauza mirosului insuportabil de la stația de epurare.
Mirosul de la stația de epurare ne va da târcoale și în această vară? Ce spune Ion Ceban

În cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, primarul Capitalei, Ion Ceban, a fost întrebat cum stau acum lucrurile la Stația de epurare a apelor uzate din Chișinău și în ce măsură vom putea respira aer relativ curat în următoarea perioadă, mai ales că vremea se încălzește pe zi ce trece. Primarul afirmă că mirosul neplăcut din Capitală vine de la nămolul din lacuri și că în acest sens s-a intervenit, dar nu dă asigurări că mirosul neplăcut va dispărea în totalitate în această vară.

”Noi facem tot posibilul ca să nu avem miros în Capitală, dar vreau să remarc faptul că Stația de epurare și nămolul de unde vine acel miros neplăcut sunt două lucruri diferite. Până la ora actuală s-au evacuat 500 de mii de tone de nămol, însă nămol mai este acolo. Nu vreau să deschid parantezele, însă atunci când am spus că e catastrofă nu am exagerat. Problemele acumulate de 12 ani de zile nu pot fi soluționate în jumătate de an”, spune primarul.

Totodată, Ion Ceban menționează că stația de epurare și investițiile care se fac acum nu rezolvă problema în sine, întrucât instalațiile vor fi noi, dar tot 100 de tone de nămol va produce. Pe termen scurt există o soluție, spune primarul, însă pe termen lung este nevoie de o altă stație de epurare, de tip nou, prețul căreia este de două ori mai mare decât al celei pe care o avem în prezent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
Ion Ceban, Stația de Epurare
Tematic
Care este soarta drumului de centură a Chișinăului: Ce spune primarul Ion Ceban
Ion Ceban, despre redeschiderea piețelor, stația de epurare și taxarea electronică


Загрузка...
Gheorghe Arpentin

Exporturile de vinuri moldovenești: Rusia - principala piață de desfacere pe timp de criză

60
(reînnoit 18:18 27.05.2020)
Care este situația în cel mai important sector din Republica Moldova, cel vitivinicol, și cum a ajuns Rusia în perioada de pandemie cel mai mare consumator de vinuri moldovenești aflați de la directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.
Exporturile de vinuri moldovenești: Rusia - principala piață de desfacere pe timp de criză

În perioada de criză provocată de pandemia de coronavirus, Rusia este cel mai important partener al companiilor moldovenești care produc vin îmbuteliat. De asemenea, în această perioadă, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan. În același timp, se constată o diminuare simțitoare a exporturilor de vinuri moldovenești pe piața chineză.

"Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezintă 66 procente, Belarus 26, Ucraina 7,5 procente. Dacă să ne referim doar la luna aprilie, atunci exporturile în Federația Rusă s-au plasat pe primul loc - 15 procente, urmată de România cu 14 procente, Belarus și Cehia. Pe ultimul loc este situată China", a declarat pentru Sputnik Gheorghe Arpentin.

Cât privește vinurile în vrac, care reprezintă 70% din volumul exportat, principalele destinații sunt Belarus, Federația Rusă și Ucraina.

Gheorghe Arpentin a remarcat că la începutul acestui an, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat este că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
China, România, Ucraina, Belarus, Rusia, criză, vinuri, export


Загрузка...
Coronavirus. Imagine simbol

Expert: În ce măsură pandemia va însemna “sfârșitul globalismului”

0
(reînnoit 07:50 28.05.2020)
Pandemia va determina dezvoltarea lanțurilor locale de aprovizionare, însă acest lucru nu va presupune neapărat ascensiunea naționalismului și protecționismului.

BUCUREȘTI, 28 mai – Sputnik. Țările, odată confruntate cu noul coronavirus, ar putea să demareze crearea propriilor lanțuri locale care le-ar substitui pe cele globale, însă sporirea producției locale nu presupune ascensiunea protecționismului și „sfârșitul globalismului”, a declarat colaboratorul asociat al Programului Global Climatic al Institutului Mondial al Resurselor (WRI) Noëmie Leprince-Ringuet, la conferința internațională “Dialogul Climatic”.

“Statele vor încerca să reînvie lanțurile de aprovizionare și să-și însănătoșească economiile, e ceva normal. Dacă acest lucru presupune sporirea producției la nivel local, de ce nu? Totuși, creșterea producției locale nu presupune un sfârșit al globalizării și sfârșitul cooperării internaționale, acest lucru nu presupune ascensiunea naționalismului și protecționismului. În viziunea mea, pot fi create lanțuri locale de aprovizionare și, totodată, să se reacționeze la pandemie”, a spus Leprince-Ringuet.

De asemenea, ea a precizat că „localismul” economic ar putea viza, spre exemplu, sectorul agrar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Globalism, pandemie
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră


Загрузка...