Valentin Ceban

La ce etapă se află lucrările de construcție a centrului social din orășelul Vatra

80
(reînnoit 13:58 21.12.2019)
Și-a vândut apartamentul și mașina pentru a construi un centru multifuncțional de zi pentru oamenii care au nevoie de ajutor. Președintele Asociației Obștești "Sfântul Vasile cel Mare", Valentin Ceban, a spus la ce etapă se află lucrările de construcție.
La ce etapă se află lucrările de construcție a centrului social din orășelul Vatra

După o intervenție chirurgicală la Institutul Oncologic din Capitală și o perioadă lungă de tratament, viața lui Valentin Ceban a căpătat un nou sens. Acesta a hotărât să creeze Asociața Obștească "Sfântul Vasile cel Mare" pentru a ajuta cu produse alimentare, haine, medicamente și alte lucruri necesare bătrânii nevoiași.

Valentin Ceban, care este în prezent și cleric la Biserica Tuturor Sfinților din cimitirul Armenesc din Chișinău, a hotărât să continue să facă fapte bune. Și-a vândut apartamentul și automobilul, iar din acești bani a procurat 14 ari de teren pentru a construi un centru multifuncțional de zi în orășelul Vatra, municipiul Chișinău.

Conform proiectului, centrul va avea două blocuri, iar în cel mai mic vor putea fi cazați pe noapte aproximativ 20 de bătrâni, persoane cu dizabilități și alți oameni care au nevoie de ajutor. Blocul mare va avea o cantină pentru 50 de persoane, baie, bloc sanitar și chiar frizerie, iar în subsol vor fi amenajate ateliere de creație.  

"În acest an am ridicat pereții blocului mic. Am reușit să montăm ușile și ferestrele. Avem încă multe de făcut: pereții de tencuit, de asigurat energia electrică și multe altele", a remarcat Ceban.

Anterior, Valentin Ceban a declarat că pentru realizarea întregului proiect este nevoie de 11 milioane de lei. Dintre care, 17 mii de euro pentru construcția blocului mic. Părintele face apel către toți oamenii de bună credință să doneze atât cât le permite buzunarul pentru construcția acestui centru.

"Doritorii pot accesa pagina oficială a asociației "Brațele Părintești" (brațelepărintești.md), unde găsiți toate conturile asociației, la care puteți face donații. Totodată, și pe rețelele de socializare ale Asociației Obștești "Sfântul Vasile cel Mare" veți găsi toate informațiile. Abonaţii Moldtelecom şi Unite pot apela la numerele 000905 sau 888 și automat donează 24 lei", a explicat Valentin Ceban.

Potrivit lui, dacă totul va fi bine și în continuare, în toamna anului 2020, centrul îți va începe activitatea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

80
Tagurile:
construcție, Vatra, bătrâni, centru
Alexandru Oleinic

Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi

262
(reînnoit 23:29 04.12.2020)
Anularea votului din Parlament privind proiectul Legii bugetului pentru anul viitor ar însemna asumarea unei mari responsabilități de către Curtea Constituțională. De această părere este deputatul independent Alexandru Oleinic.
Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi-Ce spune Oleinic

După ședința de joi a Parlamentului, care a fost marcată de scandal, deputații din fracțiunea PDA și PAS au declarat că pregătesc demersurile necesare pentru a anula toate voturile date în data de 3 decembrie.  Înalta Curte se va pronunța, probabil, pe chestiuni de încălcarea normelor de procedură în procesul de vot și va evita să se expună pe conținutul legilor, iar asta ar însemna  suspendarea proiectelor pe durata examinării de către Curtea Constituțională.

Deputatul independent Alexandru Oleinic consideră că ar fi o problemă dacă magistrații Curții Constituționale ar anula votul deputaților, în special pentru proiectul Legii bugetului pentru anul viitor.

„Dacă Parlamentul nu adoptă Legea bugetului de stat până la sfârșitul anului, iar în cazul unei sesizări la Curtea Constituțională lucrurile ar putea trena, atunci începând cu anul viitor noi ne-am putea trezi cu dificultăți legate de onorarea obligațiunilor financiare din partea statului. Și pentru Curtea Constituțională ar fi o problemă să-și asume o astfel de responsabilitate de a anula votul în Parlament privind proiectul Legii bugetului”, a remarcat Alexandru Oleinic.

Mai mulți experți consideră că nu toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, în ședința de joi, ar  putea fi contestate la Curtea Constituțională. Anterior, mai multe hotărâri ale CCM au demonstrat că judecătorii constituționali au evitat să se pronunțe pe marginea încălcării procedurilor legislative, invocând principiul autonomiei parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

262
Tagurile:
Sesizare, Curtea Constituțională
Tematic
PRO Moldova elaborează cu PAS și PPDA sesizările către Înalta Curte
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...
Ala Darovannaia

Din 2021, mămicile ar putea beneficia de indemnizații mai mari

72
(reînnoit 19:23 04.12.2020)
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021 vine să susțină mămicile care se află în concediu de îngrijire a copilului. Iată ce prevede aceasta.
Din 2021, mămicile ar putea beneficia de indemnizații mai mari

În cadrul emisiunii "Contrapunct" deputatul Ala Darovannaia a menționat că proiectul își propune să îmbunătățească situația financiară a mămicilor, încurajând astfel natalitatea.

Femeile care nasc ar putea benefecia de o indemnizație unică în valoare de 9479 de lei. În prezent aceasta constituie 8299 lei, a precizat Ala Darovannaia.

"Totodată, începând cu 1 ianuarie se va majora cu 100 lei cuantumul indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la 2 ani pentru persoanele care nu sunt asigurate și pentru creșterea copilului până la vârsta 3 ani pentru persoanele asigurate. Se prevede majorarea cu 50 de lei a cuantumului indemnizației lunare până la 3 ani pentru creșterea a copiilor gemeni sau mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină", a subliniat deputatul.

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat a fost adoptat în prima lectură de Parlament.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
proiect, indemnizații
Tematic
De ce scade natalitatea în Moldova


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...