Victor Gaiciuc

Victor Gaiciuc vorbește despre așa-zisa vizită „secretă” la Moscova

174
(reînnoit 17:40 20.12.2019)
Ministrul Apărării spune motivul pentru care a participat la reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI și spune ce s-a discutat la acest eveniment.
Victor Gaiciuc vorbește despre așa-zisa vizită „secretă” la Moscova

Ministrul Apărării dezminte zvonul cu privire la participarea sa pe ascuns la reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI, care a avut loc la Moscova în perioada 19-21 noiembrie. Victor Gaiciuc spune că a făcut publică intența de a participa la acest eveniment, lucru ce poate fi confirmat de o postare făcută în data de 19 noiembrie pe pagina sa de Facebook.

„Cei care m-au învinuit că am mers la Moscova, la reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI pe ascuns, îi invit să verifice pagina „Victor Gaiciuc – Ministru al Apărării” de pe Facebook, acolo, în data de 19 noiembrie, înainte de a merge la Moscova, am făcut o postare în care am anunțat că „în perioada 19-21 noiembrie mă voi afla în Federația Rusă, unde voi participa la cea de-a VII-a Reuniune a Secretarilor Consiliilor de Securitate ale Statelor membre ale Comunității Statelor Independente”, a declarat ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Și pentru că unele surse media s-au întrebat în calitate de ce Victor Gaiciuc a participat la această reuniune, ministrul Apărării a ținut să vină cu precizări.

„Am participat la această reuniune în calitate de secretar al Consiliului Superior de Securitate și consilier al președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, fiindcă din punct de vedere juridic, decretul de numire în funcția de ministru este din data de 14 noiembrie, însă decretul de eliberare din funcția de secretar al Consiliului Superior de Securitate este din data de 22 noiembrie. Potrivit legislației, eu am avut la dispoziție 30 de zile pentru a decide în care funcție să rămân. Din punct de vedere juridic totul este legal, plus că aranjamentele privind participarea la această reuniune au fost făcute cu mult înainte”, a adăugat ministrul Apărării.

Reprezentanții Blocului ACUM au solicitat joi, 19 decembrie, audierea ministrului Apărării în Parlament, pentru a se oferi explicații cu privire la motivul participării lui Victor Gaiciuc la reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI, dar subiectele discutate la întrunire.

„În cadrul acestei întruniri au fost abordate probleme de securitate regională, inclusiv despre „imixtiunea americană” în treburile interne ale altor țări. Vrem ca ministrul să ne explice care sunt aceste pericole pe care SUA le reprezintă pentru securitatea RM”, a declarat liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Propunerea nu a întrunit însă numărul necesar de voturi pentru ca Victor Gaiciuc să fie audiat în Parlament. Totuși, ministrul Apărării a ținut să precizeze care au fost subiectele abordate în cadrul reuniunii, dar și motivele pentru care a participat la acest eveniment în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

„Eu am avut pregătit un discurs privind problemele legate de pericolul biologic și chimic în Republica Moldova. Desigur că s-au discutat și alte probleme, precum perfecționarea neutralizării pericolului ce vine din partea teroriștilor și nepermiterea deplasării acestora pe teritoriul statelor CSI. Dacă cineva îmi spune că noi nu trebuie să participăm la astfel de reuniuni și nu trebuie să facem totul pentru a nu admite deplasarea teroriștilor pe teritoriul Moldovei, atunci trăim în diferite dimensiuni”, adaugă Victor Gaiciuc.

Ministrul Apărării spune că învinuirire care i se aduc nu au niciun temei legal sau moral, motiv pentru care o cataloghează drept tentative de discreditare a imaginii pe care o are.

„Îmi pare rău că în încercarea de a mă discredita pe mine, sunt folosite metode atât de josnice de dezinformare și manipulare. Le recomand celor care fac astfel de declarații dure să se documenteze. Eu întotdeauna am avut o activitate transparentă și voi continua să fiu correct, fiindcă nu am ce ascunde”, conchide ministrul Apărării, Victor Gaiciuc.

Amintim că, zilele trecute, mai multe surse media au scris că, la doar câteva zile de la numirea în funcția de ministru al Apărării, Victor Gaiciuc a participat în secret la reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI, care s-a desfășurat în perioada 19-21 noiembrie, la Moscova.

Cum își propune noul ministru să modernizeze Armata Națională, dar și care sunt perspectivele acestui domeniu, aflați în video atașat mai sus.

 

174
Tagurile:
salariu, bani, reformarea armatei, Militari, Armata Nationala
Tematic
Cine este Victor Gaiciuc, noul ministru al Apărării
Moțiunea simplă împotriva ministrului Apărării, Victor Gaiciuc, respinsă
Ce le-a promis Victor Gaiciuc militarilor din subdiviziunile pe care le-a vizitat
Alexandru Oleinic

Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi

304
(reînnoit 23:29 04.12.2020)
Anularea votului din Parlament privind proiectul Legii bugetului pentru anul viitor ar însemna asumarea unei mari responsabilități de către Curtea Constituțională. De această părere este deputatul independent Alexandru Oleinic.
Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi-Ce spune Oleinic

După ședința de joi a Parlamentului, care a fost marcată de scandal, deputații din fracțiunea PDA și PAS au declarat că pregătesc demersurile necesare pentru a anula toate voturile date în data de 3 decembrie.  Înalta Curte se va pronunța, probabil, pe chestiuni de încălcarea normelor de procedură în procesul de vot și va evita să se expună pe conținutul legilor, iar asta ar însemna  suspendarea proiectelor pe durata examinării de către Curtea Constituțională.

Deputatul independent Alexandru Oleinic consideră că ar fi o problemă dacă magistrații Curții Constituționale ar anula votul deputaților, în special pentru proiectul Legii bugetului pentru anul viitor.

„Dacă Parlamentul nu adoptă Legea bugetului de stat până la sfârșitul anului, iar în cazul unei sesizări la Curtea Constituțională lucrurile ar putea trena, atunci începând cu anul viitor noi ne-am putea trezi cu dificultăți legate de onorarea obligațiunilor financiare din partea statului. Și pentru Curtea Constituțională ar fi o problemă să-și asume o astfel de responsabilitate de a anula votul în Parlament privind proiectul Legii bugetului”, a remarcat Alexandru Oleinic.

Mai mulți experți consideră că nu toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, în ședința de joi, ar  putea fi contestate la Curtea Constituțională. Anterior, mai multe hotărâri ale CCM au demonstrat că judecătorii constituționali au evitat să se pronunțe pe marginea încălcării procedurilor legislative, invocând principiul autonomiei parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

304
Tagurile:
Sesizare, Curtea Constituțională
Tematic
PRO Moldova elaborează cu PAS și PPDA sesizările către Înalta Curte
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...
Ala Darovannaia

Din 2021, mămicile ar putea beneficia de indemnizații mai mari

81
(reînnoit 19:23 04.12.2020)
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021 vine să susțină mămicile care se află în concediu de îngrijire a copilului. Iată ce prevede aceasta.
Din 2021, mămicile ar putea beneficia de indemnizații mai mari

În cadrul emisiunii "Contrapunct" deputatul Ala Darovannaia a menționat că proiectul își propune să îmbunătățească situația financiară a mămicilor, încurajând astfel natalitatea.

Femeile care nasc ar putea benefecia de o indemnizație unică în valoare de 9479 de lei. În prezent aceasta constituie 8299 lei, a precizat Ala Darovannaia.

"Totodată, începând cu 1 ianuarie se va majora cu 100 lei cuantumul indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la 2 ani pentru persoanele care nu sunt asigurate și pentru creșterea copilului până la vârsta 3 ani pentru persoanele asigurate. Se prevede majorarea cu 50 de lei a cuantumului indemnizației lunare până la 3 ani pentru creșterea a copiilor gemeni sau mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină", a subliniat deputatul.

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat a fost adoptat în prima lectură de Parlament.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
proiect, indemnizații
Tematic
De ce scade natalitatea în Moldova


Загрузка...
Veaceaslav Ioniță

Ioniță: Am putea primi ajutor de la UE și Federația Rusă

26
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Expertul economic Veaceslav Ioniță a vorbit în studioului Sputnik Moldova despre relațiile financiare cu partenerii externi și a explicat la ce se poate aștepta țara noastră din partea acestora. 

CHIȘINĂU 5 dec - Sputnik. Orice schimbare de putere duce la o schimbare în relațiile cu partenerii externi. După alegerea Maiei Sandu în calitate de președinte, partenerii occidentali ar putea spori asistența financiară pentru Moldova. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță.

În studioul Sputnik Moldova, el a menționat că "Uniunea Europeană și ceilalți parteneri ai noștri internaționali vor ajuta Republica Moldova, chiar dacă până în prezent nu există rezultate privind „furtul miliardului”. Schimbările în acest sens ar putea să se întâmple în viitorul apropiat, în maximum o lună”. 

Expertul consideră că ajutorul poate veni nu numai din Occident, ci și din Est, ca gest de bunăvoință.

„Ajutorul partenerilor bilaterali poate veni chiar mai repede. Vorbesc despre țări precum România și Polonia. Și nu aș lăsa ajutorul Rusiei pe locul doi", a spus Ioniță.

Autoritățile ar trebui să dezvolte relații economice cu toată lumea, fără o înclinare spre o parte sau alta, spune analistul.

„Aș începe să duc discuții serioase cu Rusia, pentru că nu aș vrea ca noua guvernare să se opună Occidentului și Estului - suntem fie cu aceștia, fie cu ceilalți. Nu. Suntem cu toți cei care sunt cu Moldova”, a conchis expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
Federația Rusă, UE, ajutor, Veaceslav Ioniță, expert economic
Tematic
Cum explică Ioniță participarea record la vot în diasporă


Загрузка...