Petru Molceanu

Cadouri de sărbători: La ce trebuie atragă atenția Moș Crăciun când alege o jucărie

281
(reînnoit 15:40 14.12.2019)
În preajma sărbătorilor de iarnă, copiii așteaptă cu sufletul la gură cadouri de la Moș Crăciun. Specialiștii avertizează: multe dintre jucăriile comercializate în piețe sau în stradă prezintă un pericol pentru viața și sănătatea copiilor.
Cadouri de sărbători: La ce trebuie să atragă atenția Moș Crăciun când alege o jucărie

De sărbători, fiecare părinte dorește să-și surprindă odrasla cu un cadou deosebit. Când alege o jucărie, părintele trebuie să fie atent la anumite aspecte pentru a fi convins că a făcut o alegere corectă.

Potrivit inspectorului principal din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Petru Molceanu, jucăria trebuie să corespundă vârstei copilului pentru care o alegem și să stimuleze dezvoltarea capacităților intelectuale, fizice sau emoționale ale copilului.

"Jucăria nu trebuie să conțină părți detașabile care se desprind ușor și care pot fi ingerate cu ușurință de către copiii mai mici de trei ani. Verificați dacă detaliile mici sunt bine fixate, ca micuțul să nu poată să desprindă cu ușurință obiectul. Nu uitați să citiți cu atenție etichetele pe jucării și fiți conștienți de recomandările de vârstă și de siguranță", a spus reprezentantul APCSP.

Specialistul le recomandă părinților să procure jucăriile doar din locurile autorizate, unde pot solicita de la vânzător declarația de conformitate și avizul sanitar. Multe dintre jucăriile comercializate în piețe nu corespund standardelor calității. De obicei, acestea sunt făcute din materiale necalitative, impregnate cu substanțe toxice.

"Nu trebuie de cumpărat jucării din stradă sau piețe. Nu știm cine este producătorul și nici importatorul, care răspunde pentru calitatea acestora. O jucărie sigură are un producător autorizat, care respectă cerințele calității", a declarat Molceanu.

De asemenea, părinții trebuie să studieze cu atenție eticheta și să verifice instrucțiunile care trebuie să fie obligatoriu traduse în limba de stat.

"Semnul euro de pe etichetă indică faptul că este un produs care corespunde calității. În același timp, marcajul "C" confirmă că jucăria este produsă în China, ceea ce înseamnă că producătorul nu a respectat standardele de calitate. Recomandăm de evitat asemenea jucării", a subliniat Petru Molceanu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

281
Tagurile:
jucării, Moș Crăciun, sărbători
Тема:
Revelion 2020 (16)
Tematic
Otravă curată în magazine: Pericolul enorm la care ne expunem copii
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

40
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Inga Mifsud Wismayer

Gala Notorium: Cine au fost desemnați cei mai buni avocați

74
(reînnoit 18:31 23.11.2020)
Gala Notorium 2020. Un trofeu important i-a fost oferit biroului de avocați condus de Inga Mifsud Wismayer. Detalii am aflat chiar de la ea.
Gala Notorium: Cine au fost desemnați cei mai buni avocați

În cadrul prestigiosului eveniment Gala Notorium 2020 au fost decernate și premii în domeniul jurisprudenței. Astfel, trofeul pentru "Cel mai Bun Birou de Avocaţi"  i-a fost acordat cabinetul avocatului Inga Mifsud Wismayer.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal",  avocata ne-a mărturisit că această distinție este una foarte importantă în cariera profesională, în special pentru faptul că anume cetățenii sunt cei care au votat și și-au exprimat alegerea.

"Acest trofeu este o recunoștință și apreciere de la cei care ne-au votat. Premiul reprezintă o notaritate pentru activitatea noastră și ne motivează să devenim și mai buni", a declarat pentru Sputnik Inga Mifsud Wismayer.

Potrivit ei, principalul criteriu de apreciaere a unui avocat este rezultatul pe care îl obține în fața instanței de judecată pentru clientul pe care-l reprezintă. Chiar dacă nu întotdeauna dosarul este câștigat,  important este faptul că avocatul a întreprins toate măsurile pentru a-și apăra clientul, susține specialistul.

Despre problemele și provocările cu care se confruntă avocații din Republica Moldova aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
premiu, avocat


Загрузка...