Ion Perju

Ce le-a promis ministrul Agriculturii producătorilor de miez de nucă

101
(reînnoit 11:34 04.12.2019)
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, dă asigurări că nu vor fi admise scheme la stabilirea prețurilor la produsele agroalimentare.

Ion Perju dă asigurări că, atâta timp cât va deține funcția de Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, nu vor fi admise scheme în procesul de colectare și comercializare a miezului de nucă. Respectiv, fluctuații ale prețului la acest produs, așa cum s-a întâmplat anul trecut, nu vor fi permise.

„Statul dispune de instrumente ca să mențină prețul la produsele agroalimentare, astfel încât să nu fie oscilații atât de mari la anumite produse și noi vom utiliza aceste instrumente. Cei care sunt implicați în acest tip de afaceri  trebuie să știe că Ministerul, prin intermediul instituțiilor subordonate, va face tot posibilul ca producătorul să obțină ceea ce e a producătorului, iar consumatorul să aibă parte de un preț echitabil pentru marfa pe care o procură. Și aici nu mă refer doar la miezul de nucă”, a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că, anul trecut, a fost înregistrată o diminuare a prețului la miezul de nucă și pe piața internațională. Moldova, fiind în situația în care cea mai mare cantitate a miezului de nucă este destinat exportului, a fost afectată direct de fluctuațiile de pe piața externă, spune ministrul Agriculturii.

„Vreau să subliniez că, anul trecut, și la nivel internațional a fost înregistrată o diminuare a prețului la miezul de nucă. Fapt ce a influențat prețul de comercializarea miezului de nucă la noi. Doar că la noi prețul a fost diminuat în mod intenționat, foarte mult comparativ cu prețul de pe piața internațională”, a adăugat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

În prezent, un kilogram de miez de nucă este cumpărat cu 65-75 de lei. Anul trecut, prețul miezului de nucă a coborât până la 40 de lei. Atunci, producătorii din țara noastră se plângeau că prețul miezului de nucă a fost micșorat în mod intenționat. Ulterior, liderul PAS, Maia Sandu, a acuzat familia fostului prim-ministru Pavel Filip că ar fi implicată într-o schemă de monopolizare a exportului de nuci și că a dictat prețurile de piață. Acuzații respinse de liderul democrat.

101
Tagurile:
monopol, miez de nuca, pret
Tematic
Cine a instituit monopolul asupra exportului de nuci: Iată ce spune Maia Sandu
Expert: Republica Moldova, printre primii exportatori de nuci din lume
Cum vrea Igor Dodon să revoluționeze agricultura: Soluțiile propuse de președinte


Загрузка...