Lucia Caciuc Roșioru

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități: Ce program au pregătit autoritățile

76
(reînnoit 14:49 03.12.2019)
Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului a lansat o campanie de sensibilizare pentru promovarea abilităților copiilor cu dizabilități. Campania este inițiată în contextul marcării pe 3 decembrie a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

În perioada 25 noiembrie – 9 decembrie curent, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului desfășoară o campanie dedicată copiilor cu dizabilități pentru a sensibiliza opinia publică despre existența acestor categorii de persoane, necesitatea integrării lor în comunitate, precum și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Potrivit șefei interimare a DMPDC, Lucia Caciuc-Roșioru, pe parcursul a două săptămâni, beneficiarii DMPDC vor fi implicați în diverse activități educativ-culturale, master-classuri, flash-moburi și expoziții de lucrări.

Una dintre cele mai deosebite activități se va desfășura astăzi, 3 decembrie, chiar de Ziua Internațională a persoanelor cu Dizabilități.

"Astăzi este punctul culminant al evenimentului. Copiii, alături de părinți, pedagogi și artiști plastici consacrați din Moldova vor participa la un master-class deosebit. Aceștia vor confecționa diverse obiecte pe care le vom expune și le vom vinde la târgul dedicat sărbătorilor de iarnă, organizat de soțiile ambasadorilor din Republica Moldova. Banii vor fi colectați pentru deschiderea unui centru a lor", a declarat pentru Sputnik șefa interimară a DMPDC.

În acest context, Lucia Caciuc-Roșioru a menționat că în țara noastră nu există o pregătire suficientă a cadrelor didactice care muncesc cu această categorie de copii și nici instituțiile de învățământ nu au dotarea necesară pentru toate categoriile de copii cu dizabilități. Mai mult, adesea această categorie de persoane se confruntă cu discriminare și inegalitate în viața socială.

"Încercați să observați reacția oamenilor când intră un copil cu dizabilități în transportul public. Sunt priviri nu întotdeauna pozitive. Nu zic că aceasta ar trebui să fie înțelegătoare. Acești copii trebuie priviți obișnuit, sun copii care trebuie percepuți ca toți ceilalți. Există o reticență și o frică, pentru că nu cunoaștem cum să ne comportăm cu ei. Atitudinea noastră față de acești copii trebuie să fie adecvată stării lor fiziologice și psihologice", a punctat Roșioru.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că, în prezent, peste un miliard de oameni, circa 15% din populația lumii, trăiește cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceștia provenind din țările în curs de dezvoltare, iar 50% nu au acces la sistemul de îngrijire medicală. O statistică îngrijorătoare este și aceea care arată că mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii, iar probabilitatea ca aceștia să se confrunte cu violența este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.

În Republica Moldova, trăiesc aproximativ 180 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care 11 mii sunt copii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

76
Tagurile:
campanie, program, autorități, copii cu dizabilități
Tematic
"Suntem diferiți, dar la fel!" - o expoziție consacrată Copiilor Soarelui


Загрузка...