Teodor Cârnaț

Stoianoglo va fi în funcția de procuror doar un an, lacunele din lege ce-l fac vulnerabil

1543
(reînnoit 14:31 29.11.2019)
Alexandr Stoianoglo este noul procuror general al Republicii Moldova, numit în funcție prin decret prezidențial vineri, 29 noiembrie. Candidatura lui Stoianoglo i-a fost propusă șefului statului de Consiliul Superior al Procurorilor.

Potrivit legii, mandatul procurorului general este pe o perioadă de șapte ani de zile, iar procedura de demitere a procurorului general era practic imposibilă până la introducerea unor noi chestiuni în lege, de către fosta majoritate parlamentară PSRM-ACUM, care prin modificările operate în legea Procuraturii, au admis posibilitatea demiterii procurorului general.

”Legea a fost modificată în așa fel ca viitorul președinte ori premier, prin intermediul Ministerului Justiției, dacă nu îi va plăcea activitatea procurorului general, va crea o comisie și îl va revoca din funcție, asta scrie în lege”, spune expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț.

Proiectul de modificare a Legii Procuraturii, propus de Ministerul Justiției, a fost aprobat de Parlament în lectură finală la sfârșitul lunii septembrie. Inițiativa legislativă a acumulat voturile a 55 de deputați.

1543
Tematic
Mesajul noului procuror general, Alexandr Stoianoglo: Iată ce se va întâmpla de luni


Загрузка...