Corneliu Popovici

Noul ministru al Educației: Care va fi soarta camerelor video de la BAC

641
(reînnoit 20:31 27.11.2019)
Schimbarea ministrului Educației, Culturii și Cercetării aduce după sine și întrebarea cu privire viitorul camerele de supraveghere din sălile de susținere a examenelor de bacalaureat. Vezi ce decizie a fost luată pentru sesiunea următoare.
Noul ministru al Educației a decis! Care va fi soarta camerelor video de la BAC

Copiii nu vor mai fi stresați la examenele de Bacalaureat. Asigurarea vine din parte noului ministru al Educației, Culturii și Cercetării și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.

Corneliu Popovici a evitat să dea un răspuns exact în ceea ce privește soarta camerelor de supraveghere din sălile de examen, dar a sugerat că acestea nu influențează nicicum rezultatele elevilor pregătiți.

„Pentru mine este principial ca copilul să fie pregătit de acest examen. Noi nu trebuie să ne concentrăm asupra fazei finale de apreciere a cunoștințelor, ci de etapa premergătoare, de pregătirea acestor copii, de instruirea lor, ca ei să nu aibă dorința să copieze sau să facă anumite lucruri interzise. Dacă copilul este bine pregătit pentru examen, nu poate fi stresat de către o cameră video”, spune ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici.

Cert este că un ordin privind constituirea grupurilor de lucru pentru organizarea examenelor din sesiunea 2020 a fost semnat deja.

„Deja am semnat un ordin privind pregătirea examenelor de Bacalaureat și, după anul nou, comisia urmează să anunțe cum vor fi organizate aceste examene de Bacalaureat. Principial – copiii nu vor fi stresați. Stresul apare atunci când mergi la examen nepregătit și atunci încerci să cauți fel de fel de șiretlicuri și te deranjează camera video”, conchide Corneliu Popovici.

Amintim că decizia de a instala camere video în sălile de Bacalaureat a fost luată în anul 2013 de către Maia Sandu, în perioada în care deținea funcția de Ministru al Educației. Hotărârea ministrului Educației de atunci a stârnit multe dispute, mai ales în rândul elevilor. Nemulțumiți de reformă s-au arătat și mai mulți deputați care susțineau că respectivele camerele video îi vor stresa pe elevi.

Totuși, argumentele acestora nu au fost suficiente, iar sesiunea de BAC din vara anului 2013 s-a desfășurat sub obiectivul camerelor video.

În anul 2013, rata de promovarea a examenelor de bacalaureat a fost de 67%. Un an mai târziu, numărul tinerilor care au susținut bacalaureatul a scăzut, ajungând la 56. Ulterior, în 2015, rata de promovare a Bacalaureatului a fost de peste 52 la sută. În anul 2017 — 58, 63 la sută, în 2018 au susținut examenele aproape 63 la sută, iar în acest an - 68,77%.

Potrivit profesorilor de la treapta universitară, absolvenții de liceu sunt astăzi mult mai responsabili și mai pregătiți comparativ cu acum 10 ani, iar notele lor demonstrează nivelul și calitatea cunoștințelor.

641
Tagurile:
educatie, ministru, examene, Bacalaureat
Tematic
Rezultate BAC 2019, sesiune suplimentară - detalii
Sute de adulți merg la școală pentru a obține diploma de Bac
BAC 2020: Orarul examenelor de absolvire, aprobat de Ministerul Educației
Erica Zucec

În Moldova a fost creată o asociație pentru pace - detalii

45
(reînnoit 20:46 27.11.2020)
În Republica Moldova a fost creată prima Asociaţie Internaţională a Parlamentarilor pentru Pace. Detalii am aflat de la activistul civic Erica Zucec.
Inedit: O nouă Asociație în Moldova – ce concepte promovează

Asociația Internaţională a Parlamentarilor pentru Pace este o subramură a Federației Universale pentru Pace, întemeiată mai mulți ani în urmă în Coreea de Sud. Scopul organizației este reunificare tuturor teritoriilor dezmembrate ale țărilor membre, precum și soluționarea conflictelor.

În data de 22 noiembrie a avut loc o şedinţă a Ambasadorilor Păcii, în care s-a vorbit despre implicarea în activități de promovare a păcii, despre cultură și despre crearea unui mediu în care nu ar exista loc pentru conflicte, oricare ar fi ele. Tot în acea zi a fost creată și Asociaţia Internaţională a Parlamentarilor pentru Pace din Republica Moldova.  

"Conceptul păcii este unul fragil, practic oricând putem pierde acest echilibru și poate să apară conflicte în lume. Noi ne propunem să promovăm acest concept, în special pentru că în țara noastră există conflictul transnistrean. Ne propunem să avem un dialog constructiv cu autoritățile și să promovăm un dialog pașnic", a menționat pentru Sputnik Erica Zucec.

În viitorul apropiat Asociația își propune să organizeze un eveniment de amploare la care vor participa reprezentanți ai societății civile, autoritățile ș.a.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Asociaţie, Pace
Tematic
Zinaida Greceanîi: ”Am votat pentru pace și stabilitate”


Загрузка...
Mincrofon Sputnik

Agresorii familiali din Moldova pot beneficia de consiliere

30
În orașul Drochia își desfășoară activitatea singurul centru de consiliere pentru agresorii familiali din Moldova. Ce servicii oferă instituția am aflat de la juristul Centrului, Andrei Odajiu.
Agresorii familiali din Moldova pot beneficia de consiliere

Anual, în cadrul Centrului de asistență psihologică pentru agresorii din orașul Drochia, aproximativ 45 de persoane beneficiază de consiliere. 98 procente dintre aceștia sunt bărbați și doar 2% femei.

Persoanele pot beneficia de asistență în urma hotărârii instanței de judecată, atunci când prin intermediul ordonanței de protecție agresorul familial are obligațiunea de a frecventa cursurile de reabilitare. În alte cazuri, persoanele sunt redirecționate de polițist sau asistentul social. Totodată, agresorii pot ei însuși solicita aceste servicii. Aceste cazuri însă sunt extrem de rare.

"Persoanele se prezintă benevol dacă conștientizează faptul că acțiunile lor au consecințe negative, iar partenera/partenerul nu mai dorește să conviețuiască împreună. De obicei, toți agresorii familiali sunt convinși că ceea ce fac ei este educație. Aceste lucururi provin din familia de origine sau mediul înconjurător", a declarat pentru Sputnik juristul Centrului, Andrei Odajiu.

Potrivit lui, în procesul de reabilitare sunt necesare 30 ședințe. De obicei, acestea se desfășoară în grupuri.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30


Загрузка...
Donald Trump

Trump: Există o singură modalitate ca Biden devină președinte

0
(reînnoit 21:15 27.11.2020)
La începutul acestei săptămâni, Trump a spus că va pleca de la Casa Albă în cazul în care Colegiul Electoral îl va certifica pe democratul Joe Biden drept câștigător al alegerilor prezidențiale din 2020.

BUCUREŞTI, 27 nov – Sputnik, Doina Crainic. Președintele SUA, Donald Trump, a scris pe Twitter că există o singură modalitate ca Joe Biden să devină președinte: dacă va dovedi că „80 de milioane de voturi nu au fost obţinute ilegal sau fraudulos”. „Când vedeți ce s-a întâmplat în Detroit, Atlanta, Philadelphia și Milwaukee, o fraudă masivă, [Biden] are o mare problemă de nerezolvat!”, a scris Trump.

Twitter a marcat postarea lui Trump cu avertismentul „Această afirmație despre frauda electorală este contestată”.

​Postarea vine după ce Trump a declarat presei, la începutul acestei săptămâni, că va „pleca cu siguranță” de la Casa Albă în cazul în care Colegiul Electoral îl va certifica pe Biden drept câștigătorul alegerilor prezidențiale din 2020. El a mai spus că, dacă Colegiul Electoral votează pentru Biden, acest lucru va fi o „greșeală”.

După alegerile din 3 noiembrie, presa principală din SUA s-a grăbit să-l pronunțe pe democratul Joe Biden drept câștigător, deși Trump a susținut că victoria ar fi fost a lui dacă nu ar fi existat ilegalităţi majore în timpul votului prin corespondență și fraude din partea democraților. Echipa de campanie a lui Trump a intentat mai multe procese în statele cheie, unde susține că au avut loc fraude electorale în masă.

Colegiul Electoral se întrunește pe 14 decembrie pentru a vota următorul președinte al Statelor Unite.

În ciuda opoziției atât de puternice din partea echipei lui Trump față de rezultatele alegerilor, procesul de transfer al puterii către Biden a început deja. La începutul acestei săptămâni, Biden și-a anunțat nominalizările pentru posturile-cheie din viitoarea administrație americană, potrivit Sputnik News.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
președinte, Joe Biden, Trump
Tematic
Biden și-a anunțat victoria, Trump nu cedează: De ce e periculos conflictul


Загрузка...