Gabriela Lungu

Micii spectatori, așteptați la Festivalul "Acasă la Guguță": Iată programul spectacolelor

276
(reînnoit 19:54 25.11.2019)
Astăzi, la Chișinău, a fost dat startul celui mai așteptat eveniment, destinat micilor spectatori – Festivalul "Acasă la Guguță". Pe parcursul întregii săptămâni, copii se vor delecta cu cele mai frumoase producții scenice, prezentate de către zeci de actori moldoveni.
Micii spectatori, așteptați la Festivalul "Acasă la Guguță": Iată programul spectacolelor

În perioada 25 noiembrie - 1 decembrie curent, Teatrul Municipal de Păpuși "Guguță" organizează cea de-a V-a ediție a Festivalului Național de Teatru pentru Copii "Acasă la Guguță", în cadrul căruia vor participa șase teatre din țară.

"Scopul Festivalului este de a educa prin artă, de a promova arta spectacolului pentru copiii din Republica Moldova şi de a stimula schimburile culturale între teatre", a declarat pentru Sputnik directoarea Teatrului "Guguţă", Gabriela Lungu.

Programul Festivalului include spectacole de teatru pentru copii cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani.

Deschiderea evenimentului a avut loc pe 25 noiembrie, la Teatrul "Guguță", cu spectacolul "Lebedele sălbatice", destinat copiilor cu vârsta mai mare de patru ani.

În cea de-a doua zi a Festivalului, pe 26 noiembrie, în incinta Teatrului "A.P. Cehov", actorii le vor prezenta micilor spectatori o poveste despre prietenie, cu accente vesele și triste - "Muzicanții din Bremen". Spectacolul va fi în limba rusă.

Pe 27 noiembrie, actorii teatrului "Licurici" vor prezenta spectacolul "Pas cu pas", o poveste despre omuleții de zăpadă care vor să oprească sosirea primăverii pentru a nu se topi. Spectacolul va fi în limba rusă.

În ziua de 28 noiembrie, la Teatrul Republican "Luceafărul" vor fi puse în scenă aventurile pline de haz ale cunoscutului personaj "Păcală".

Teatrul pentru Copii "Piciul Julien" va prezenta spectacolul "Unde iernează racii?" pe 30 noiembrie, în incinta Teatrului "Guguță". Spectacolul reprezintă o abordare modern a fenomenului șmecheriei, hoției și al corupției.

În ultima zi a Festivalului, pe 1 decembrie, Teatrul Republican de Etnografie și Folclor "Ion Creangă" va prezenta pe scena Teatrului "Guguță", spectacolul "Mama este Soarele".

Prețul unui bilet este de 50 de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

276
Tagurile:
spectacole pentru copii, Spectacole, copii, teatru, teatru de păpuși
Tematic
Teatrul "Guguţă" a adunat peste 300 de spectatori la primul spectacol pentru adulți
Erica Zucec

În Moldova a fost creată o asociație pentru pace - detalii

45
(reînnoit 20:46 27.11.2020)
În Republica Moldova a fost creată prima Asociaţie Internaţională a Parlamentarilor pentru Pace. Detalii am aflat de la activistul civic Erica Zucec.
Inedit: O nouă Asociație în Moldova – ce concepte promovează

Asociația Internaţională a Parlamentarilor pentru Pace este o subramură a Federației Universale pentru Pace, întemeiată mai mulți ani în urmă în Coreea de Sud. Scopul organizației este reunificare tuturor teritoriilor dezmembrate ale țărilor membre, precum și soluționarea conflictelor.

În data de 22 noiembrie a avut loc o şedinţă a Ambasadorilor Păcii, în care s-a vorbit despre implicarea în activități de promovare a păcii, despre cultură și despre crearea unui mediu în care nu ar exista loc pentru conflicte, oricare ar fi ele. Tot în acea zi a fost creată și Asociaţia Internaţională a Parlamentarilor pentru Pace din Republica Moldova.  

"Conceptul păcii este unul fragil, practic oricând putem pierde acest echilibru și poate să apară conflicte în lume. Noi ne propunem să promovăm acest concept, în special pentru că în țara noastră există conflictul transnistrean. Ne propunem să avem un dialog constructiv cu autoritățile și să promovăm un dialog pașnic", a menționat pentru Sputnik Erica Zucec.

În viitorul apropiat Asociația își propune să organizeze un eveniment de amploare la care vor participa reprezentanți ai societății civile, autoritățile ș.a.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Asociaţie, Pace
Tematic
Zinaida Greceanîi: ”Am votat pentru pace și stabilitate”


Загрузка...
Mincrofon Sputnik

Agresorii familiali din Moldova pot beneficia de consiliere

30
În orașul Drochia își desfășoară activitatea singurul centru de consiliere pentru agresorii familiali din Moldova. Ce servicii oferă instituția am aflat de la juristul Centrului, Andrei Odajiu.
Agresorii familiali din Moldova pot beneficia de consiliere

Anual, în cadrul Centrului de asistență psihologică pentru agresorii din orașul Drochia, aproximativ 45 de persoane beneficiază de consiliere. 98 procente dintre aceștia sunt bărbați și doar 2% femei.

Persoanele pot beneficia de asistență în urma hotărârii instanței de judecată, atunci când prin intermediul ordonanței de protecție agresorul familial are obligațiunea de a frecventa cursurile de reabilitare. În alte cazuri, persoanele sunt redirecționate de polițist sau asistentul social. Totodată, agresorii pot ei însuși solicita aceste servicii. Aceste cazuri însă sunt extrem de rare.

"Persoanele se prezintă benevol dacă conștientizează faptul că acțiunile lor au consecințe negative, iar partenera/partenerul nu mai dorește să conviețuiască împreună. De obicei, toți agresorii familiali sunt convinși că ceea ce fac ei este educație. Aceste lucururi provin din familia de origine sau mediul înconjurător", a declarat pentru Sputnik juristul Centrului, Andrei Odajiu.

Potrivit lui, în procesul de reabilitare sunt necesare 30 ședințe. De obicei, acestea se desfășoară în grupuri.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30


Загрузка...
Donald Trump

Trump: Există o singură modalitate ca Biden devină președinte

0
(reînnoit 21:15 27.11.2020)
La începutul acestei săptămâni, Trump a spus că va pleca de la Casa Albă în cazul în care Colegiul Electoral îl va certifica pe democratul Joe Biden drept câștigător al alegerilor prezidențiale din 2020.

BUCUREŞTI, 27 nov – Sputnik, Doina Crainic. Președintele SUA, Donald Trump, a scris pe Twitter că există o singură modalitate ca Joe Biden să devină președinte: dacă va dovedi că „80 de milioane de voturi nu au fost obţinute ilegal sau fraudulos”. „Când vedeți ce s-a întâmplat în Detroit, Atlanta, Philadelphia și Milwaukee, o fraudă masivă, [Biden] are o mare problemă de nerezolvat!”, a scris Trump.

Twitter a marcat postarea lui Trump cu avertismentul „Această afirmație despre frauda electorală este contestată”.

​Postarea vine după ce Trump a declarat presei, la începutul acestei săptămâni, că va „pleca cu siguranță” de la Casa Albă în cazul în care Colegiul Electoral îl va certifica pe Biden drept câștigătorul alegerilor prezidențiale din 2020. El a mai spus că, dacă Colegiul Electoral votează pentru Biden, acest lucru va fi o „greșeală”.

După alegerile din 3 noiembrie, presa principală din SUA s-a grăbit să-l pronunțe pe democratul Joe Biden drept câștigător, deși Trump a susținut că victoria ar fi fost a lui dacă nu ar fi existat ilegalităţi majore în timpul votului prin corespondență și fraude din partea democraților. Echipa de campanie a lui Trump a intentat mai multe procese în statele cheie, unde susține că au avut loc fraude electorale în masă.

Colegiul Electoral se întrunește pe 14 decembrie pentru a vota următorul președinte al Statelor Unite.

În ciuda opoziției atât de puternice din partea echipei lui Trump față de rezultatele alegerilor, procesul de transfer al puterii către Biden a început deja. La începutul acestei săptămâni, Biden și-a anunțat nominalizările pentru posturile-cheie din viitoarea administrație americană, potrivit Sputnik News.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
președinte, Joe Biden, Trump
Tematic
Biden și-a anunțat victoria, Trump nu cedează: De ce e periculos conflictul


Загрузка...