Nicolae Ciobanu

Cum au ajuns moldovenii celebreze sărbătorile păgâne: Iată ce spune un preot ortodox

1462
(reînnoit 21:16 24.11.2019)
Deși avem o mulțime de sărbători care ne reprezintă, totuși mulți moldoveni nu doar acceptă, dar și sărbătoresc cu mult fast unele sărbători ”de import”.
Cum au ajuns moldovenii să celebreze sărbătorile păgâne: Iată ce spune un preot ortodox

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", parohul bisericii "Minunea Sf. Arh. Mihail" din satul Cruglic, raionul Criuleni, și președintele Sectorului Sinodal Activități Culturale la Mitropolia Moldovei, Nicolae Ciobanu, a subliniat că sărbătorile de import sunt niște sărbători păgâne, care îndepărtează poporul nostru de cuvântul lui Dumnezeu.

Biserica Ortodoxă întotdeauna și-a spus cuvântul și condamnă lucrurile oculte și, în general, tot ce este rău și ne îndepărtează de Dumnezeu. 

"Avem sărbători care ne reprezintă. Suntem un neam credincios și Dumnezeu a stat la baza culturii neamului nostru. Din păcate, multe sărbători religioase au fost suprapuse unor sărbători păgâne, din această cauză vedem că, uneori, au rămas niște tradiții păgâne pe care tinerii le adoptă și le practică, dar Biserica întotdeauna și-a spus cuvântul și condamnă lucrurile oculte și, în general, tot ce este rău și ne îndepărtează de Dumnezeu. Diavolul este tatăl minciunii de la început, pentru că doar prin viclenie dorește să ne răpească sufletele noastre și astăzi, din păcate, se mai promovează unele lucruri rele care ne îndepărtează de Dumnezeu", a spus părintele Nicolae Ciobanu.

Mai mult, părintele a menționat că moldovenii au foarte multe tradiții care îi caracterizează, iar cei care marchează sărbătorile de import, chiar și dacă nu întotdeauna le iau în serios, comit o mare greșeală.

"Nu trebuie să luăm în glumă niciun lucru care ne îndepărtează de Dumnezeu și toată viața noastră trebuie trăită din plin, trăită frumos, trăită în Hristos", a conchis el.

1462
Tagurile:
preot, tradiție, sărbători, moldoveni
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna noiembrie
Erica Zucec

În Moldova a fost creată o asociație pentru pace - detalii

41
(reînnoit 20:46 27.11.2020)
În Republica Moldova a fost creată prima Asociaţie Internaţională a Parlamentarilor pentru Pace. Detalii am aflat de la activistul civic Erica Zucec.
Inedit: O nouă Asociație în Moldova – ce concepte promovează

Asociația Internaţională a Parlamentarilor pentru Pace este o subramură a Federației Universale pentru Pace, întemeiată mai mulți ani în urmă în Coreea de Sud. Scopul organizației este reunificare tuturor teritoriilor dezmembrate ale țărilor membre, precum și soluționarea conflictelor.

În data de 22 noiembrie a avut loc o şedinţă a Ambasadorilor Păcii, în care s-a vorbit despre implicarea în activități de promovare a păcii, despre cultură și despre crearea unui mediu în care nu ar exista loc pentru conflicte, oricare ar fi ele. Tot în acea zi a fost creată și Asociaţia Internaţională a Parlamentarilor pentru Pace din Republica Moldova.  

"Conceptul păcii este unul fragil, practic oricând putem pierde acest echilibru și poate să apară conflicte în lume. Noi ne propunem să promovăm acest concept, în special pentru că în țara noastră există conflictul transnistrean. Ne propunem să avem un dialog constructiv cu autoritățile și să promovăm un dialog pașnic", a menționat pentru Sputnik Erica Zucec.

În viitorul apropiat Asociația își propune să organizeze un eveniment de amploare la care vor participa reprezentanți ai societății civile, autoritățile ș.a.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Asociaţie, Pace
Tematic
Zinaida Greceanîi: ”Am votat pentru pace și stabilitate”


Загрузка...
Mincrofon Sputnik

Agresorii familiali din Moldova pot beneficia de consiliere

30
În orașul Drochia își desfășoară activitatea singurul centru de consiliere pentru agresorii familiali din Moldova. Ce servicii oferă instituția am aflat de la juristul Centrului, Andrei Odajiu.
Agresorii familiali din Moldova pot beneficia de consiliere

Anual, în cadrul Centrului de asistență psihologică pentru agresorii din orașul Drochia, aproximativ 45 de persoane beneficiază de consiliere. 98 procente dintre aceștia sunt bărbați și doar 2% femei.

Persoanele pot beneficia de asistență în urma hotărârii instanței de judecată, atunci când prin intermediul ordonanței de protecție agresorul familial are obligațiunea de a frecventa cursurile de reabilitare. În alte cazuri, persoanele sunt redirecționate de polițist sau asistentul social. Totodată, agresorii pot ei însuși solicita aceste servicii. Aceste cazuri însă sunt extrem de rare.

"Persoanele se prezintă benevol dacă conștientizează faptul că acțiunile lor au consecințe negative, iar partenera/partenerul nu mai dorește să conviețuiască împreună. De obicei, toți agresorii familiali sunt convinși că ceea ce fac ei este educație. Aceste lucururi provin din familia de origine sau mediul înconjurător", a declarat pentru Sputnik juristul Centrului, Andrei Odajiu.

Potrivit lui, în procesul de reabilitare sunt necesare 30 ședințe. De obicei, acestea se desfășoară în grupuri.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30


Загрузка...
Vaccin

Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane

10
(reînnoit 19:49 27.11.2020)
Rusia a demarat livrările vaccinului rus împotriva coronavirsului Sputnik V în unele țări din Africa.

BUCUREȘTI, 27 nov – Sputnik

Rusia a demarat livrările vaccinului împotriva coronavirusului Sputnik V pe continentul african, a declarat agenției RIA Novosti viceministrul rus de Externe, Mihail Bogdanov.

“Au început livrările, acum avem deja niște exemple concrete”, a spus el, fără a specifica despre ce țări este vorba.

“Interesul este foarte mare, sunt foarte multe solicitări, însă nu am vrea să supărăm pe cineva. Ne-am dori ca toate adresările pe care le-am primit din partea prietenilor noștri africani să fie satisfăcute”, a menționat viceministrul rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
Africa, Vaccinul Sputnik V, vaccin, Rusia
Tematic
Coronavirusul a afectat summitul G20. Dar Occidentul nu va tolera vaccinul rusesc


Загрузка...