Mariana Rufa

Statistici îngrijorătoare: Cum oprim exodul studenților moldoveni

358
(reînnoit 19:39 21.11.2019)
Deja de câțiva ani, în Republica Moldova numărul celor care fac studii în învățământul superior este în scădere. Lumea își părăsește țara, inclusiv tinerii care vor să învețe la universitate. Ei nu renunță la visul lor de a învăța, ci merg să învețe peste hotare.
Studii peste hotare: Cum să oprim declinul universităților și plecarea studenților

O problemă majoră pe care o are învățământul universitar din Republica Moldova este micșorarea continuă a numărului de studenți. Doar în ultimii 12 ani, numărul de studenți s-a redus de două ori: de la 128 de mii în anul de studii 2006-2007, la 60 de mii în anul de studii 2018-2019. Potrivit datelor statistice, de la an la an, numărul studenților din Republica Moldova, în loc să crească, descrește cu cinci mii de persoane.

Cauzele scăderii în continuu a numărului studenților sunt multe: diminuarea natalității și exodul populației peste hotare, dar și incapacitatea universităților din Republica Moldova de a ține pasul cu cele de peste hotare.

Potrivit directorului executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa problema constă în calitatea studiilor în Moldova, dar și în faptul că tinerii, pur și simplu, nu-și mai văd viitorul acasă.

"Dacă Moldova ar avea pe piață câteva programe acreditate internațional cu posibilitatea de a obține diplome în rezultatul acestor programe care sunt recunoscute și în SUA, Australia, Europa, credeți-mă, că numărul de studenți care pleacă peste hotare ar scădea. Unul din motive pentru care studenții aleg să plece este calitatea învățământului în Moldova, care nu este suficientă și nu corespunde cererilor de pe piață", a declarat Mariana Rufa.

Dacă anterior instituțiile de învățământ superior mențineau un număr constant de studenți, în prezent, sunt facultăți la care numărul candidaților la înmatriculare nu este suficient. Scăderea numărului studenților de la an la an este una dramatică, fapt care atestă o situație extrem de proastă pentru Republica Moldova în prezent și care va avea efecte devastatoare peste câțiva ani, când un șir de universități vor fi închise, pur și simplu, iar profesorii universitari vor rămâne pe drumuri.

În Republica Moldova activează 32 de instituţii de învăţământ superior de stat şi private, la Chişinău, Bălţi, Cahul, Taraclia şi Comrat.

358
Tagurile:
tineri, universități, peste hotare, studenți
Tematic
Exod în masă: Moldova suportă pierderi imense
Erica Zucec

În Moldova a fost creată o asociație pentru pace - detalii

41
(reînnoit 20:46 27.11.2020)
În Republica Moldova a fost creată prima Asociaţie Internaţională a Parlamentarilor pentru Pace. Detalii am aflat de la activistul civic Erica Zucec.
Inedit: O nouă Asociație în Moldova – ce concepte promovează

Asociația Internaţională a Parlamentarilor pentru Pace este o subramură a Federației Universale pentru Pace, întemeiată mai mulți ani în urmă în Coreea de Sud. Scopul organizației este reunificare tuturor teritoriilor dezmembrate ale țărilor membre, precum și soluționarea conflictelor.

În data de 22 noiembrie a avut loc o şedinţă a Ambasadorilor Păcii, în care s-a vorbit despre implicarea în activități de promovare a păcii, despre cultură și despre crearea unui mediu în care nu ar exista loc pentru conflicte, oricare ar fi ele. Tot în acea zi a fost creată și Asociaţia Internaţională a Parlamentarilor pentru Pace din Republica Moldova.  

"Conceptul păcii este unul fragil, practic oricând putem pierde acest echilibru și poate să apară conflicte în lume. Noi ne propunem să promovăm acest concept, în special pentru că în țara noastră există conflictul transnistrean. Ne propunem să avem un dialog constructiv cu autoritățile și să promovăm un dialog pașnic", a menționat pentru Sputnik Erica Zucec.

În viitorul apropiat Asociația își propune să organizeze un eveniment de amploare la care vor participa reprezentanți ai societății civile, autoritățile ș.a.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Asociaţie, Pace
Tematic
Zinaida Greceanîi: ”Am votat pentru pace și stabilitate”


Загрузка...
Mincrofon Sputnik

Agresorii familiali din Moldova pot beneficia de consiliere

30
În orașul Drochia își desfășoară activitatea singurul centru de consiliere pentru agresorii familiali din Moldova. Ce servicii oferă instituția am aflat de la juristul Centrului, Andrei Odajiu.
Agresorii familiali din Moldova pot beneficia de consiliere

Anual, în cadrul Centrului de asistență psihologică pentru agresorii din orașul Drochia, aproximativ 45 de persoane beneficiază de consiliere. 98 procente dintre aceștia sunt bărbați și doar 2% femei.

Persoanele pot beneficia de asistență în urma hotărârii instanței de judecată, atunci când prin intermediul ordonanței de protecție agresorul familial are obligațiunea de a frecventa cursurile de reabilitare. În alte cazuri, persoanele sunt redirecționate de polițist sau asistentul social. Totodată, agresorii pot ei însuși solicita aceste servicii. Aceste cazuri însă sunt extrem de rare.

"Persoanele se prezintă benevol dacă conștientizează faptul că acțiunile lor au consecințe negative, iar partenera/partenerul nu mai dorește să conviețuiască împreună. De obicei, toți agresorii familiali sunt convinși că ceea ce fac ei este educație. Aceste lucururi provin din familia de origine sau mediul înconjurător", a declarat pentru Sputnik juristul Centrului, Andrei Odajiu.

Potrivit lui, în procesul de reabilitare sunt necesare 30 ședințe. De obicei, acestea se desfășoară în grupuri.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30


Загрузка...
Vaccin

Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane

12
(reînnoit 19:49 27.11.2020)
Rusia a demarat livrările vaccinului rus împotriva coronavirsului Sputnik V în unele țări din Africa.

BUCUREȘTI, 27 nov – Sputnik

Rusia a demarat livrările vaccinului împotriva coronavirusului Sputnik V pe continentul african, a declarat agenției RIA Novosti viceministrul rus de Externe, Mihail Bogdanov.

“Au început livrările, acum avem deja niște exemple concrete”, a spus el, fără a specifica despre ce țări este vorba.

“Interesul este foarte mare, sunt foarte multe solicitări, însă nu am vrea să supărăm pe cineva. Ne-am dori ca toate adresările pe care le-am primit din partea prietenilor noștri africani să fie satisfăcute”, a menționat viceministrul rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
Africa, Vaccinul Sputnik V, vaccin, Rusia
Tematic
Coronavirusul a afectat summitul G20. Dar Occidentul nu va tolera vaccinul rusesc


Загрузка...