Igor Volnițchi

Opinie: Celor de la PPDA le este contraindicată aflarea la guvernare

205
Motivul pentru care lui Andrei Năstase și partidului pe care îl conduce le este contraindicată aflarea la guvernare. Explicația analistului politic Igor Volnițchi.
Opinie: Celor de la PPDA le este contraindicată aflarea la guvernare

Demiterea Guvernului Sandu îl avantajează pe liderul PPDA, Andrei Năstase, care în ultima perioadă a rămas în umbra prim-ministrului Maia Sandu. Potrivit analistului politic Igor Volnițchi, odată ce Guvernul Sandu va fi demis, liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, vor ajunge în „stradă”, acolo unde liderul PPDA se simte ca peștele în apă. Situația este critică însă pentru Maia Sandu care nu este nici pe aproape un politician de opoziție.

„Cu siguranță, celor de la PPDA le este contraindicată aflarea la guvernare. Strategic vorbind, Andrei Năstase se poate manifesta doar în stradă. Am observat cum Andrei Năstase a crescut ca politician, cum a ajuns în lumina reflectoarelor pe acel val al nemulțumirii populației. Domnul Năstase se simțea ca peștele în apă anume în stradă. Politicienii sunt diferiți. Unii se simt bine în birouri, alții – în stradă. Cu totul alta este situația Maiei Sandu, care nu este un politician de opoziție și nicidecum nu este un politician de stradă”, spune Igor Volnițchi.

Astfel, ajuns în opoziție, Andrei Năstase are toate șansele să-și crească rating-ul până la prezidențiale, în timp ce Maia Sandu - să se plafoneze.

„Dacă pică Guvernul, doamna Sandu va fi nevoită să meargă la partid și să se folosească de unele posibilități de comunicare – cum ar fi o ieșire în fața presei o dată pe săptămână... În același timp, Andrei Năstase, când se afla în stradă, ba organiza un protest, ba organiza o conferință, ba participa pe la vreo televiziune. Trecând în opoziție, Andrei Năstase are mai mare șanse să se afirme în politică până la prezidențiale. El revine în stihia care l-a consacrat, iar Maia Sandu revine într-un mediu nu chiar confortabil pentru dumneaei”, conchide Igor Volnițchi.

Igor Volnițchi nu exclude că Maia Sandu a ajuns în această situație anume din cauza ”sfetnicilor” care o înconjoară, care nu întotdeauna vin cu cele mai bune sfaturi.  

„Este normal ca un prim ministru să nu cunoască tot. Un prim-ministru poate fi foarte bun în economie, în justiție, sau în alte domenii, dar nicidecum nu poate fi excepțional în toate. Respectiv, oricare premier are consilieri, consilieri care nu întotdeauna îi dau cele mai bune sfaturi. Dacă dna Sandu ar avea un consultant de imagine bun, dacă ar avea un consultat pe justiție bun, și dacă acești oameni ar reuși să-și impună punctul de vedere, am vedea un cu totul alt discurs al prim-ministrului”, adaugă Igor Volnițchi.

205
Tagurile:
PDM, Guvernul Sandu, Maia Sandu, PAS, pas, Blocul ACUM, PPDA
Тема:
Demiterea Guvernului Sandu prin moțiune de cenzură (26)
Tematic
Live: Ședința Guvernului Sandu - ce decid miniștrii
Ultima ședință a Guvernului Sandu? Ce proiecte au fost aprobate de dimineață
Maia Sandu de la tribuna Parlamentului: Dragi aleși ai poporului, de ce mințiți oamenii?
Ana Codreanu

Suicidul în rândul copiilor: Cauze și metode de prevenire

41
(reînnoit 07:38 18.09.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", medicul-psihiatru pentru copii Ana Codreanu a vorbit despre cauzele suicidului printre copii și măsurile de prevenire a fenomenului.
Suicidul în rândul copiilor: Cauze și metode de prevenire

Datele privind fenomenul suicidului în Moldova sunt alarmante. În fiecare an, aproximativ 500 de persoane își curmă viața recurgând la suicid. Îngrijorător este faptul că acest gest îl comit tot mai mulți copii și adolescenți.

Potrivit medicului-pishiatru Ana Codreanu, patologiile psihice (depresia ș.a.) sunt printre esențilele cauze ale suicidului în rândul adolescenților, urmate de alți factori precum ar fi neglijența din partea celor apropiați sau abuzul. Astfel a descris specialistul comportamentul copiilor care au gânduri suicidare.

"Sunt niște semne care ne arată că ceva nu este în regulă. Neglijarea înfățășirăii personale, schimbări în comportament, fuga de acasă, consumul de alcool sau droguri, dezinteres față de activitățile care-i aduceau plăcere, declin în activitatea școlară, simptome somatice (dureri de cap, dureri de stomac) – toate acestea ar trebui să le dea de gândit părinților", a declarat pentru Sputnik Ana Codreanu.

Mai mult, specialistul a remarcat faptul că cel mai frecvent tentativele și ideile de sucid apar la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani, atunci când în organismul lor au loc schimbări hormonale.

Totuși, sinuciderea în rândul copiilor ar putea fi prevenită, dacă adulții nu ar ignora simptomele comportamentului suicidar.

"Pentru a preveni aceste situații tragice este important să comunicați zilnic cu copilul. Dacă observați schimbări majore în comportamentul lui adresați-vă la specialiști. Fie la psihologul de la școală, apelați la serviciile altor specialiști din domeniu, fie la cele 41 de centre prietenoase tinerilor sau la centrele de sănătate mintală", a menționat medicul-psihoterapeut.

Totodată, Ana Codreanu susține că indiferent de vârstă, fiecare om are nevoie de comunicare și dragoste din partea celor apropiați. Indiferența din partea familiei, lipsa de atenție și socializare poate avea un impact negativ asupra stării psiho-emoționale a multor persoane, în special, asupra copiilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
psiholog, copii, suicid


Загрузка...
Viorel Sochircă

Averile funcționarilor publici: Descoperirile ANI

114
(reînnoit 19:17 17.09.2020)
Autoritatea Națională de Integritate a pornit o serie de măsuri privind declarațiile de avere mai multor funcționari publici. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Logica Puterii".
Averile funcționarilor publici: Descoperirile ANI

Să declari că te plimbi cu mașina vecinului, să cumperi case și apartamente cu câteva mii de lei, dar care, de fapt, valorează zeci sau chiar sute de mii de euro, se pară că, este o normalitate pentru Republica Moldova. Acest  lucru a declarat șeful Direcției Evaluare, Prevenire și Implementare a Politicilor din cadrul Autorității Naționale de Integritate, Viorel Sochircă.

"Este de mirare când deschizi o declarație și vezi că funcționarul are un salariu decent, la fel și soția acestuia, dar ei declară valoarea automobilului de patru mii de lei. Misiunea inspectorului din cadrul Autorității Naționale de Integritate este să stabileasă dacă nu este o diferență substanțială între veniturile realizate de către subiect și bunurile care au fost dobândite pe parcursul deținerii unei funcții publice", a spus Viorel Sochircă.

Potrivit lui, lacunele din legislație, dar și mușumalizările la care recurg unele persoane publice contribuie la faptul ca acțiunile întreprinse în cadrul controalelor efectuate de ANI să nu aibă mari rezultate.

"Dacă nu vor fi intreprinse măsuri, atunci și în continuare vom avea demnitari care își procură mașini cu cinci mii de lei și au averi pe care nu le pot motiva", a subliniat Viorel Sochircă.

Ce soluții propune Viorel Sochircă aflați din emisiuniunea "Logica Puterii".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
funcționari publici, ANI, avere


Загрузка...
Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus

De ce Lukașenko a închis hotarele Belarusului cu Polonia și Lituania

0
(reînnoit 10:34 18.09.2020)
Joi președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a anunțat că armata țării este nevoită să închidă hotarele de stat cu Lituania și Polonia, iar la granița cu Ucraina să intensifice controlul și paza.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. O sursă din cadrul instituțiilor de stat din Minsk a explicat pentru RIA Novosti ce înseamnă această decizie a autorităților belaruse. Ea a spus că închiderea granițelor cu Lituania și Polonia se va face doar pentru a contracara acțiunile ilegale și a tentativelor de acaparare a teritoriului național al Republicii Belarus.

"Asta înseamnă că hotarele sunt închise pentru acțiunile ilegale de atentare la integritatea teritorială. Pentru cetățenii care respectă legea nu intervine nicio schimbare la traversarea hotarului", a declarat sursa comentând decizia Minskului de a închide hotarul cu două state membre ale Uniunii Europene.

Anterior reprezentantul Comitetului de Stat de Grăniceri, Anton Bîcikovski, a declarat că hotarele vor fi păzite în regim intensificat de către serviciul de grăniceri și de către rezervele tactice.

Menționăm că Belarus se mărginește la est cu Rusia, la sud cu Ucraina, la vest cu Polonia, la nor-vest cu Lituania și la nord cu Letonia.

Vom menționa că ministerul de Externe al Lituaniei a reacționat la declarația președintelui belarus, Alexandr Lukașenko.

Ministerul Afacerilor Externe a Lituaniei, Linas Linkevicius, a declarat pentru postul național de radio că declarațiile lui Lukașenko sunt neadecvate.  

"S-au făcut declarații că jumătate de armată a fost dislocată la apărarea hotarelor vestice, se pare că aici cineva amenință, cineva intenționează să atace. Este o reacție neadecvată a unui om neadecvat", a declarat Linas Linkevicius.

El a spus că economia statului vecin se află la un pas de faliment și astfel de pași trebuie făcuți atent, altfel efectul poate să fie invers, să afecteze chiar statul Belarus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
trupe, Ucraina, moldova, Letonia, Lituania, Polonia, belarus


Загрузка...