Igor Volnițchi

Igor Volnițchi explică de ce demiterea Guvernului Sandu este în avantajul blocului ACUM

451
Blocul ACUM vrea să scape de povara guvernării? Cum explică analistul politic Igor Volnițchi decizia Guvernului Sandu de asumare a răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.
Igor Volnițchi explică de ce demiterea Guvernului Sandu este în avantajul blocului ACUM

Atât Blocul ACUM, cât și Partidul Socialiștilor, este interesat să iasă din coaliția în care au intrat în data de 8 iunie, iar spectacolul la care asistăm astăzi nu este altceva decât o încercare a celor două forțe politice de a ieși decent din concubinajul politic, format cu scopul de a scoate PD-ul de la Guvernare. Declarația îi aparține analistului politic Igor Volnițchi și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini”, de la Radio Sputnik Moldova.

Potrivit jurnalistului, o eventuală demitere a Guvernului Sandu este în avantajul Blocului ACUM, care a demonstrat că nu se poate ridica la așteptările cetățenilor, așteptări formate de altfel pe fundalul campaniei electorale de la începutul acestui an.

„Ambele părți sunt interesate de ruperea acestui mariaj politic, dar mai ales este interesat blocul ACUM. Prin demiterea Guvernului, Blocul ACUM ar scăpa de această povară a guvernării, care nu este deloc ușoară. Da, anume Blocul ACUM și-a asumat guvernarea. Criticele s-au întețit. A scăzut euforia în societate, iar odată cu scăderea acestei euforii au început să apară întrebări, de ce nu se întâmplă aproape nimic? Da, este adevărat că pe anumite dimensiuni se încearcă anumite reforme, dar oamenii așteaptă rezultate social-economice. Și aici Guvernul Sandu este un mare restanțier”, spune Igor Volnițchi.

Situația se va agrava și mai mult în iarnă, când tarifele la energia electrică și la gaz se vor majora, spune analistul politic.

„Imaginați-vă că doamna Sandu rămâne prim-ministru pe perioada iernii, atunci când se vor face simțite acele majorări de tarife, prețuri, care au fost anunțate. La ieșirea din iarnă, cu ce imagine va ieși dna Maia Sandu?”, conchide analistul politic Igor Volnițchi. 

Respectiv, dacă dorește să aibă șanse în următoarele scrutine, Blocul ACUM trebuie să scape de povara guvernării.

„Dacă dorește să-și rezerve șanse reale pentru prezidențiale și un eventual scrutin parlamentar, Blocul ACUM trebuie să scape de povara guvernării. În actualele condiții, Blocul a demonstrat că nu prea poate face nimic pentru ca cetățeanul să simtă o schimbare rapidă, schimbare care nici nu e posibilă. Dar atât Blocul ACUM, cât și PSRM trebuie să-și asume această responsabilitate, deoarece ei au hrănit oamenii cu promisiuni în alegeri parlamentare și nu numai în alegerile parlamentare. Au creat niște așteptări la nivelul cărora singuri nu se pot ridica”, adaugă Igor Volnițchi.

Cert este că în cazul în care Guvernul Sandu va fi demis, șansele organizării unui scrutin parlamentar anticipat în 2020 sunt extrem de mari.

„Era clar că alegerile locale era ultimul lucru comun dintre ACUM și PSRM. La doar o zi-două după sumarea rezultatelor alegerilor, iată că a apărut și acest divorț. Eu văd doar o motivație politică a acestei decizii. Este clar că în situația în care au ajuns aceste două componente, mergem spre alegeri anticipate care vor avea loc spre 2020”, conchide Igor Volnițchi.

Amintim că prim-ministrul Maia Sandu a venit astăzi cu o propunere pentru PSRM. Șefa Cabinetului de Miniștri i-a propus Partidului Socialiștilor să-și retragă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. În schimb, premierul promite să nu înainteze lista scurtă a candidaților la funcția de Procuror General, până când Comisia de la Veneția nu se va pronunța asupra legii adoptate prin asumare de răspundere. În replica, PSRM spune că singura soluție pentru depășirea crizei politice este retragerea din Parlament a proiectului Executivului cu privire la asumarea răspunderii. Lucru ce poate fi făcut până mâine dimineața, la ora 10.00, când urmează să fi dezbătură moțiunea de cenzură împotriva Guvernului înaintată de PSRM.

451
Tagurile:
PSRM, motiune de cenzura, Blocul ACUM, Guvernul Sandu
Tematic
Prima reacție a PSRM după declarațiile Maiei Sandu - Detalii
Miniștrii din Guvernul Sandu își pregătesc bagajele? Mai multe ministere dau raportul
Ședința Parlamentului la care se va discuta soarta Guvernului Sandu va avea loc marți
Un deputat anunță de ce socialiștii vor fi nevoiți să debarce Guvernul Sandu
Ana Codreanu

Suicidul în rândul copiilor: Cauze și metode de prevenire

38
(reînnoit 07:38 18.09.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", medicul-psihiatru pentru copii Ana Codreanu a vorbit despre cauzele suicidului printre copii și măsurile de prevenire a fenomenului.
Suicidul în rândul copiilor: Cauze și metode de prevenire

Datele privind fenomenul suicidului în Moldova sunt alarmante. În fiecare an, aproximativ 500 de persoane își curmă viața recurgând la suicid. Îngrijorător este faptul că acest gest îl comit tot mai mulți copii și adolescenți.

Potrivit medicului-pishiatru Ana Codreanu, patologiile psihice (depresia ș.a.) sunt printre esențilele cauze ale suicidului în rândul adolescenților, urmate de alți factori precum ar fi neglijența din partea celor apropiați sau abuzul. Astfel a descris specialistul comportamentul copiilor care au gânduri suicidare.

"Sunt niște semne care ne arată că ceva nu este în regulă. Neglijarea înfățășirăii personale, schimbări în comportament, fuga de acasă, consumul de alcool sau droguri, dezinteres față de activitățile care-i aduceau plăcere, declin în activitatea școlară, simptome somatice (dureri de cap, dureri de stomac) – toate acestea ar trebui să le dea de gândit părinților", a declarat pentru Sputnik Ana Codreanu.

Mai mult, specialistul a remarcat faptul că cel mai frecvent tentativele și ideile de sucid apar la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani, atunci când în organismul lor au loc schimbări hormonale.

Totuși, sinuciderea în rândul copiilor ar putea fi prevenită, dacă adulții nu ar ignora simptomele comportamentului suicidar.

"Pentru a preveni aceste situații tragice este important să comunicați zilnic cu copilul. Dacă observați schimbări majore în comportamentul lui adresați-vă la specialiști. Fie la psihologul de la școală, apelați la serviciile altor specialiști din domeniu, fie la cele 41 de centre prietenoase tinerilor sau la centrele de sănătate mintală", a menționat medicul-psihoterapeut.

Totodată, Ana Codreanu susține că indiferent de vârstă, fiecare om are nevoie de comunicare și dragoste din partea celor apropiați. Indiferența din partea familiei, lipsa de atenție și socializare poate avea un impact negativ asupra stării psiho-emoționale a multor persoane, în special, asupra copiilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
psiholog, copii, suicid


Загрузка...
Viorel Sochircă

Averile funcționarilor publici: Descoperirile ANI

110
(reînnoit 19:17 17.09.2020)
Autoritatea Națională de Integritate a pornit o serie de măsuri privind declarațiile de avere mai multor funcționari publici. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Logica Puterii".
Averile funcționarilor publici: Descoperirile ANI

Să declari că te plimbi cu mașina vecinului, să cumperi case și apartamente cu câteva mii de lei, dar care, de fapt, valorează zeci sau chiar sute de mii de euro, se pară că, este o normalitate pentru Republica Moldova. Acest  lucru a declarat șeful Direcției Evaluare, Prevenire și Implementare a Politicilor din cadrul Autorității Naționale de Integritate, Viorel Sochircă.

"Este de mirare când deschizi o declarație și vezi că funcționarul are un salariu decent, la fel și soția acestuia, dar ei declară valoarea automobilului de patru mii de lei. Misiunea inspectorului din cadrul Autorității Naționale de Integritate este să stabileasă dacă nu este o diferență substanțială între veniturile realizate de către subiect și bunurile care au fost dobândite pe parcursul deținerii unei funcții publice", a spus Viorel Sochircă.

Potrivit lui, lacunele din legislație, dar și mușumalizările la care recurg unele persoane publice contribuie la faptul ca acțiunile întreprinse în cadrul controalelor efectuate de ANI să nu aibă mari rezultate.

"Dacă nu vor fi intreprinse măsuri, atunci și în continuare vom avea demnitari care își procură mașini cu cinci mii de lei și au averi pe care nu le pot motiva", a subliniat Viorel Sochircă.

Ce soluții propune Viorel Sochircă aflați din emisiuniunea "Logica Puterii".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
funcționari publici, ANI, avere


Загрузка...
ambuteiaj

Video: Mai bine evitați strada Petricani din Capitală iată de ce

62
(reînnoit 09:38 18.09.2020)
Ambuteiaje kilometrice în sectorul Râșcani al Capitalei, pe străzile Calea Orheiului și Petricani, din cauza unul accident care s-a produs în apropiere de magazinul de materiale de construcții Supraten.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Accidentul a fost provocat de o autobetonieră, care a trecut de pe o bandă pe alta fără să se asigure și a acroșat un automobil VolkswagenPentru că, în dreptul accidentului, torentul de mașini de pe trei piste a trecut doar pe una, s-a format un ambuteiaj mare, până pe strada Alecu Russo de la hotarul dintre sectoarele Râșcani și Ciocana.

Este de remarcat că deși s-a creat un ambuteiaj kilometric, la fața locului nu era venit nici un echipaj la poliției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
accident, Petricani, evitate, ambuteiaj


Загрузка...