Veaceslav Ioniță

Pronosticuri sumbre pentru Chișinău. Ce se va întâmpla în câțiva ani

333
(reînnoit 10:50 12.11.2019)
Coșmarul ambuteiajelor abia începe. Ce vom face când numărul mașinilor înregistrate în țara noastră va depăși cifra de două milioane.
Pronosticuri sumbre pentru Chișinău. Ce se va întâmpla în câțiva ani

În 2019, numărul autovehiculelor înregistrate în Republica Moldova a atins un nou record. Cifrele oficiale arată că în țara noastră sunt deja înregistrate un milion de unități de transport, dintre care cea mai mare din ele sunt concentrate în municipiul Chișinău. Expertul economic Veaceslav Ioniță estimează că cifra mașinilor nu se va opri aici, iar în câțiva ani, aceasta va depăși două milioane – lucru ce va sufoca Chișinăul în ambuteiaje.

„Anul acesta, noi am bătut un record. Gata, am trecut de un milion de unități de transport în Moldova, dintre care cea mai mare parte sunt concentrate în Chișinău. Eu vreau să vă spun că acesta nu este recordul final. În câțiva ani de zile noi vom avea două milioane. Numărul de mașini se va dubla. Deci, ambuteiajele în Chișinău sunt doar în etapa incipientă. Vă dați seama în ce iad ne vom pomeni noi dacă nu vom prinde la minte de pe acuma și nu vom întreprinde măsuri”, spune expertul economic Veaceslav Ioniță.

Expertul economic spune că Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” a anticipat încă acum 13 ani situația dezastruoasă a Capitalei în ceea ce privește ambuteiajele și chiar a oferit soluții pentru această probleme. Doar că fosta administrație a Capitalei nu a ținut cont de niciun sfat. Motiv pentru care, astăzi, ne sufocăm în ambuteiajele kilometrice.

Stație de alimentare, carburanți
© Sputnik / Владимир Астапкович

„Slavă domnului că a apărut acum primul semafor inteligent. Cred că în viitorul apropiat vor mai apărea și altele. 13 ani în urmă, IDIS Viitorul a făcut o cercetare privind ambuteiajele în Chișinău. Noi am arătat acolo foarte clar că doar sincronizarea corectă a semafoarelor, care nu cere mulți bani, fluidizează traficul cu 30%. A trebuit să treacă 13 ani ca noi să avem primul semafor inteligent. Uitați-vă la benzile de intrare și ieșire de pe arterele principale ale orașului, slavă domnului au început acum să le facă. Nu știu de ce le trebuie ani de zile ca să prindă la minte”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Potrivit IDID Viitorul, în prezent, numărul de autovehicule este de peste 5 ori mai mare față de sfârșitul anilor 80, când numărul lor se ridica la 226 mii, inclusiv cele înregistrate în stânga Nistrului.

„Dacă ne uităm la dinamica mașinilor procurate de moldoveni, observăm că avem o dublare a numărului la fiecare 15 ani, însă în opinia noastră următoarea dublare până la 2 milioane mijloace de transport se va realiza mult mai repede, în cel mult 10 ani”, se menționează într-o analiză făcută de expertul Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, astăzi, fiecare a doua familie dispune de un automobil.

333
Tagurile:
semafoare, experti, administrație, chisinau, ambuteiaje
Tematic
Ambuteiaje la frontieră: Iată ce puncte de trecere să eviți
Chișinăul, plin de elevi care merg la școală, dar și de ambuteiaje sufocante
Ploaie, ambuteiaje și nervi întinși la maximum: Cum se circulă în Capitală
O mulțime de oameni și ambuteiaje în zona Pieței Basarabiei: Ce se întâmplă - Video
Diana Crudu

Diana Crudu: Cum putem promova produsele producătorilor moldoveni

35
Chiar dacă Republica Moldova este o țară agrară, acest domeniu întâmpină foarte multe dificultăți. Este strigător la cer faptul că producătorii din țara noastră nu știu cum și nu au unde să-și exporte marfa.
Diana Crudu: Cum putem promova produsele producătorilor moldoveni

Agricultorii din Moldova se confruntă nu doar cu seceta și pandemia, dar și cu faptul că nu au posibilitatea de a-și comercializa produsele pe rafturile magazinelor din țară sau de a le exporta. Mai mult, nici Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu deține o bază de date în care să fie înregistrați toți producătorii moldoveni. De această părere este producătoarea și reprezentanta Federației Fermierilor din Moldova, Diana Crudu.

Potrivit ei, în țara noastră nu este stimulat nici procesul de post recoltare și procesare, iar multe dintre produsele fermierilor ajung să fie vândute cu bănuți sau și mai rău – aruncate.

"De exemplu, avem multe livezi, vii, dar nu avem suficiente fabrici. Sunt doar patru fabrici de sucuri în toată țara. Este o mare problemă în acest sens, fiindcă nu este suficient doar să produci, dar și să ai diverse opțiuni pentru a vinde marfa prin diferite metode", a subliniat producătoarea.

Anterior, Diana Crudu a mai subliniat faptul că "lucrurile nu sunt deloc roz în domeniul agriculturii", iar unii mici producători  nu au unde să-și vândă marfa decât prin intermediul Internetului.

"Nu este ok să ne sunăm între noi și să zicem: am nevoie de două camioane de mere. În Moldova, cererea și oferta se întâlnesc cel mai des pe 999. Asta e realitatea. Noi trebuie să depășim acest nivel dacă vrem să facem performanță în agricultură", a menționat ea.

Producătoarea a subliniat că în primul rând, pentru a promova agricultorii moldoveni este necesară crearea unei platforme online, unde să fie incluși toți producătorii locali, pentru a facilita conexiunea acestora cu autoritățile și consumatorii.

Totodată, Diana Crudu este de părere că pentru a susține producătorii locali este necesar, prin intermediul legislației, să fie stimulat consumul de fructe autohtone în grădinițe și școli. În Moldova, agricultura a fost declarată un domeniu strategic, iar statul este obligat să asigure cu măsuri de protecție acest sector prin aplicarea unor bariere la importul de produse agricole.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
business autohton, Produs autohton, local, producatori, producător, agricultor, produse autohtone


Загрузка...
Constantin Cojocaru

Cel mai prost an pentru apicultori: Producătorii de miere cer ajutor din partea statului

41
Anul curent este unul dintre cei mai dificili pentru apicultorii moldoveni. Din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, crescătorii de albine se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani.
Cel mai prost an pentru apicultori: Producătorii de miere cer ajutor din partea statului

În 2020 producția de miere a însumat doar 35% din volumul preconizat, devenind cel mai complicat an pentru apicultorii moldoveni. Motivele principale sunt condițiile meteorologice nefavorabile: înghețurile și temperaturile scăzute din primăvară, apoi seceta și temperaturile caniculare. Totodată, apicultorul consideră că prețurile la miere în Moldova vor crește în acest an, anume din cauza situației în care s-au pomenit apicultorii.

"Anul acesta a fost un an foarte dificil, practic s-a strâns foarte puțină miere. Miere de salcâm, practic, nu am extras deloc. De când mă ocup cu apicultura, din anii ’87-’88  nu am mai avut așa situație. Creștrea prețurilor este inevitabilă în asemenea situație", a declarat într-un interviu pentru Sputnik apicultorul Constantin Cojocaru.

O altă problemă actuală este decesul în masă a albinelor, din cauza utilizării chimicalelor toxice și a pesticidelor împotriva insectelor dăunătoare.

"Apicultorii pierd un număr mare de familii de albine din cauza livădarilor, care stropesc plantațiile cu diverse substanțe chimice pentru a proteja copacii de boli și insectele dăunătoare. În consecință, toate chimicalele provoacă moartea multor albine, iar acest lucru trebuie interzis prin lege", susține apicultorul.

Constantin Cojocaru este de părerea că fără implicarea autorităților, apicultorii nu se vor descurca de unii singuri, întrucât recolta din acest an acoperă doar nevoile familiei sale, iar pentru ca albinele să supraviețuiască, vor trebui să fie hrănite constant cu sirop de zahăr – ceea ce cosntituie cheltuieli adiționale pentru apicultori.

"Sperăm că statul se va gândi și la apicultori și ne va oferi compensații – cel puțin câte 200-300 de lei pentru o familie de albini. De exemplu, eu am 200 de familii, respectiv, 30 - 40 de mii de lei ar fi de mare ajutor pentru a ieși din acest impas", a punctat el.

De menționat că în Moldova se produc în temei următoarele sortimente de miere: miere de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
compensații, producător, miere, miere de salcâm, Apicultori


Загрузка...
Poliția nu permite agricultorilor protestatari să intre în capitală pe șoseaua Chișinău-Hâncești

Protestul agricultorilor văzut de la înălțime Video

221
(reînnoit 20:29 14.08.2020)
Reporterii Sputnik Moldova au surprins astăzi cu drona protestul agricultorilor de pe șoseaua Chișinău-Hâncești, în dreptul lacului Dănceni, acolo unde au fost opriți ieri de poliție ca să nu ajungă în Capitală.

Precizăm că după discuțiile pe care le-au avut protestatarii cu premierul Ion Chicu, poliția le-a permis protestatarilor să se înainteze spre Capitală, până la intrarea în oraș de pe șoseaua Chișinău-Hâncești.

Deși la un moment spiritele s-au încins, ciocniri între cele două tabere nu au avut loc.   

Poliția nu permite agricultorilor protestatari să intre în capitală pe șoseaua Chișinău-Hâncești
© Sputnik / Mihai Caraus.
Poliția nu permite agricultorilor protestatari să intre în capitală pe șoseaua Chișinău-Hâncești

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

221
Tagurile:
drona


Загрузка...