Ana Carpovici

12 mii de apeluri înregistrate zilnic la Serviciul 112: Iată ce solicită moldovenii

199
(reînnoit 16:55 24.10.2019)
În fiecare zi, la Serviciul de Urgență 112 sunt înregistrate în medie până la 12 mii de apeluri de urgență din toată țara. Din numărul total de apeluri, aproximativ 60% de apeluri sunt false, abuzive sau non urgente.
12 mii de apeluri înregistrate zilnic la Serviciul 112: Iată ce solicită moldovenii

Într-un interviu acordat pentru Radio Sputnik Moldova, specialistul în relații publice al Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, Ana Carpovici a menționat faptul că, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, fluxul de apeluri false, abuzive sau non urgente a înregistrat o mică scădere.

"În octombrie 2018, aproximativ 68 la sută din numărul total de apeluri erau false, abuzive sau non urgente. În prezent, procentajul este de 60 la sută", a declarat Carpovici.

Totuși, aceste apeluri îngreunează eficiența operatorului, deoarece ele ocupă linia telefonică și de multe ori din cauza acestor apeluri au de suferit persoanele care cu adevărat au nevoie de ajutor.

"În continuare sunt cetățeni care au nevoie de ajutor în cazul în care nu le funcționează telefonul sau televizorul. Unele persoane nu știu cum să administreze anumite medicamente. Pe lângă aceste cazuri primim și apeluri în care oamenii au nevoie cu adevărat de ajutor. Spre exemplu, săptămâna aceasta a fost găsit pe trotuar un copilaș de un an care îngheța pe traseul Bălți-Glodeni", a relatat Carpovici.

Codul Contravențional a Republicii Moldova stipulează amendarea în cazul în care persoana a efectuat o chemare falsă, însă o reglementare pentru realizarea apelului abuziv din partea unui apelant deocamdată nu există în legislație.

"Cei 82 de operatori trebuie să răspundă politicos și să acorde asistența necesară, indiferent de situație", a menționat Ana Carpovici.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

199
Tagurile:
apeluri, apeluri de urgență, apeluri false, serviciul de urgenţă 112, Serviciul 112, 112
Angela Scripcăraș

Mărțișorul, simbolul primăverii - celebrat la Moscova

9
(reînnoit 13:39 02.03.2021)
Un eveniment inedit întru promovarea culturii și tradițiilor moldovenești cu prilejul sosirii primăverii se desfășoară la Moscova. Detalii am aflat de la preşedinta Asociaţiei „Memoria vie”, stabilită de mai mulți ani în Federația Rusă, Angela Scripcăraș.
Mărțișorul, simbolul primăverii - celebrat la Moscova

Cu ocazia sărbătorilor de primăvară, în data de 2 martie curent, Asociaţia „Memoria vie” de la Moscova, în colaborare cu alte asociații obștești ale moldovenilor din Federația Rusă, organizează Conferinţa „Bine ai venit, Mărţişor”.

Potrivit Angelei Scripcăraș, evenimentul are drept scop promovarea culturii și tradițiilor moldovenilor în perioada sărbătorilor de primăvară.

"Felicitări moldovenilor de pretutindeni cu prilejul sosirii primăverii. Mărțișorul este simbolul poporului nostru, iar despre această sărbătoare și tradiție trebuie să cunoască o lume întreagă", a declarat interlocutoarea.

În cadrul evenimentului va fi organizată o masă rotundă la care vor participa mai mulți invitați de onoare. Conferința va avea loc și prin intermediul aplicației Zoom, iar ulterior va putea fi privită și online.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
Moscova, Mărțișor
Tematic
Mărțișor – Obiceiuri și tradiții


Загрузка...
Mihai Ciocanu

Situația la Institutul de Medicină Urgentă: Toate paturile sunt ocupate

101
(reînnoit 20:09 01.03.2021)
Situație dificilă în spitalele din țară. Numărul cazurilor grave și extreme de grave a crescut simțitor în ultimele două săptămâni, iar în instituțiile medicale paturi libere aproape că nu au mai rămas.
Nu mai sunt paturi libere pentru bolnavii de COVID

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a declarat că în ultimele 14 zile numărul pacienților cu forme grave și extreme de grave de coronavirus practic s-a dublat. În prezent, toate cele paturile din secția de terapie intensivă COVID din cadrul instituției medicale sunt ocupate.

"Ne gândim la extinderea numărului de paturi în secțiile COVID, inclusiv terapie intensivă. Numărul de pacienți care sunt externați zilnic variază între 7-12 și în locul lor vin alți pacienți ce ocupă aceste locuri", a precizat Mihai Ciocanu.

Potrivit lui, în dimineața zilei de 1 martie curent, în izolator au fost spitalizați 15 pacienți, iar 8 dintre aceștia  aveau nevoie de îngrijiri medicale în terapie intensivă. La moment, în stare gravă și extrem de gravă, la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 74 de pacienți.

Cât privește numărul de cadre medicale, directorul instituției afirmă că nu duce lipsă de specialiști în departamentul de terapie intensivă, mai mult că și rezidenții sunt implicați în această misiune. Situația însă este mult mai dificilă în spitalele raionale din țară, acolo unde medicii trebuie să asigure deservirea pacienților critici COVID, dar și non-COVID, a mai adăugat Ciocanu.

Precizăm că în data de 1 martie alte 994 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 186 447 de persoane infectate. Până în prezent, 91 lucrători medicali au decedat din cauzat infecției COVID-19. Totodată, alte 655 de persoane au fost vindecate. În total, 166 833 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
terapie intensivă, COVID-19
Tematic
Scăpăm sau nu de pandemie după vaccinarea în masă: Prognoza autorităților - Video


Загрузка...