Ruxanda Glavan

Bolnavii cu poliță ar putea face gratuit tratamente în străinătate - Detalii

1686
(reînnoit 10:05 01.10.2019)
Pacienții cu poliță medicală ar putea beneficia de tratamente gratuite peste hotare. O inițiativă legislativă, care prevede această posibilitate, a fost înregistrată de deputatul Ruxanda Glavan.
Bolnavii cu poliță ar putea face gratuit tratamente în străinătate - Detalii

Compania Națională de Asigurări în Medicină ar putea achita în avans pentru tratamentele efectuate peste hotare de către pacienții care contribuie la fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Vorbim, deocamdată, despre o inițiativă legislativă, înregistrată în Parlament de către deputatul fracțiunii Partidului Democrat Ruxanda Glavan. Proiectul este o premieră pentru Republica Moldova și vizează doar serviciile medicale care nu pot fi prestate în țară.

”Inițiativa mea ține de orice serviciu medical: diagnostic, tratament medicamentos sau chirurgical, serviciu care nu poate fi realizat în țară. Motivele pot fi diferite -  fie că lipsesc medicamente, specialiști, echipamente. Nu trebuie de pus pe umerii pacientului, care contribuie la fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, imposibilitatea prestării acestui serviciu medical. De aceea am propus CNAM să le achite acestor persoane, în avans și integral, toate serviciile medicale de care au nevoie în străinătate”, a explicat Ruxanda Glavan.

În acest context, deputatul propune ca CNAM să contracteze clinicile din străinătate, dispuse să ofere servicii medicale pacienților asigurați medical din Republica Moldova. Totodată, compania va monitoriza calitatea tratamentelor realizate.

”Înțelegem că, din variate motive, pacienții ar putea să nu ajungă la clinică, să-și selecteze greșit clinica sau să nu beneficieze de servicii de calitate. În acest context, cel mai bun mecanism ar fi ca CNAM să contracteze instituția medicală din străinătate conform principiilor existente la noi.  Să existe o listă de criterii de selectare, o evaluare a calității actului medical, să fi întreprinse măsuri pentru a preveni cazurile de malpraxis. Această experiență  există și în alte țări, inclusiv România”, a relatat Ruxanda Glavan.

În prezent, bolnavii care nu pot fi diagnosticați și tratați în țară solicită ajutor medical în străinătate. Puțini au însă posibilitatea să beneficieze de serviciile instituțiilor medicale străine, din cauza costurilor exorbitante. Unii reușesc să adune suma necesară de bani prin intermediul organizațiilor de caritate, iar alții se împrumută sau își vând locuințele, numai ca să-și salveze viața. Ministerul Sănătății rambursează parțial cheltuielile suportate de pacienți și doar post-factum.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

1686
Tagurile:
tratament, polita, bolnavi
Tematic
Cu poliță sau cu plată: Iată cum vom fi tratați în cabinetul medicului de familie
Plini de datorii: Greșeala moldovenilor care au mers fără poliță medicală peste hotare
Ion Ceban

Mirosul de la stația de epurare ne va da târcoale și în această vară? Ce spune Ion Ceban

89
(reînnoit 21:44 27.05.2020)
În vara anului trecut, chișinăuienii s-au sufocat nu atât de căldură, cât din cauza mirosului insuportabil de la stația de epurare.
Mirosul de la stația de epurare ne va da târcoale și în această vară? Ce spune Ion Ceban

În cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, primarul Capitalei, Ion Ceban, a fost întrebat cum stau acum lucrurile la Stația de epurare a apelor uzate din Chișinău și în ce măsură vom putea respira aer relativ curat în următoarea perioadă, mai ales că vremea se încălzește pe zi ce trece. Primarul afirmă că mirosul neplăcut din Capitală vine de la nămolul din lacuri și că în acest sens s-a intervenit, dar nu dă asigurări că mirosul neplăcut va dispărea în totalitate în această vară.

”Noi facem tot posibilul ca să nu avem miros în Capitală, dar vreau să remarc faptul că Stația de epurare și nămolul de unde vine acel miros neplăcut sunt două lucruri diferite. Până la ora actuală s-au evacuat 500 de mii de tone de nămol, însă nămol mai este acolo. Nu vreau să deschid parantezele, însă atunci când am spus că e catastrofă nu am exagerat. Problemele acumulate de 12 ani de zile nu pot fi soluționate în jumătate de an”, spune primarul.

Totodată, Ion Ceban menționează că stația de epurare și investițiile care se fac acum nu rezolvă problema în sine, întrucât instalațiile vor fi noi, dar tot 100 de tone de nămol va produce. Pe termen scurt există o soluție, spune primarul, însă pe termen lung este nevoie de o altă stație de epurare, de tip nou, prețul căreia este de două ori mai mare decât al celei pe care o avem în prezent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
Ion Ceban, Stația de Epurare
Tematic
Care este soarta drumului de centură a Chișinăului: Ce spune primarul Ion Ceban
Ion Ceban, despre redeschiderea piețelor, stația de epurare și taxarea electronică


Загрузка...
Gheorghe Arpentin

Exporturile de vinuri moldovenești: Rusia - principala piață de desfacere pe timp de criză

65
(reînnoit 18:18 27.05.2020)
Care este situația în cel mai important sector din Republica Moldova, cel vitivinicol, și cum a ajuns Rusia în perioada de pandemie cel mai mare consumator de vinuri moldovenești aflați de la directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.
Exporturile de vinuri moldovenești: Rusia - principala piață de desfacere pe timp de criză

În perioada de criză provocată de pandemia de coronavirus, Rusia este cel mai important partener al companiilor moldovenești care produc vin îmbuteliat. De asemenea, în această perioadă, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan. În același timp, se constată o diminuare simțitoare a exporturilor de vinuri moldovenești pe piața chineză.

"Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezintă 66 procente, Belarus 26, Ucraina 7,5 procente. Dacă să ne referim doar la luna aprilie, atunci exporturile în Federația Rusă s-au plasat pe primul loc - 15 procente, urmată de România cu 14 procente, Belarus și Cehia. Pe ultimul loc este situată China", a declarat pentru Sputnik Gheorghe Arpentin.

Cât privește vinurile în vrac, care reprezintă 70% din volumul exportat, principalele destinații sunt Belarus, Federația Rusă și Ucraina.

Gheorghe Arpentin a remarcat că la începutul acestui an, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat este că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
China, România, Ucraina, Belarus, Rusia, criză, vinuri, export


Загрузка...
Justiţie

A fost stabilită data Adunării Generale a Procurorilor: Iată când va avea loc întrunirea

0
(reînnoit 10:42 28.05.2020)
În cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor a fost luată decizia ca în data de 1 iulie să fie organizată Adunarea Generală a Procurorilor.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Membrii Consiliului Superior al Procurorilor, cu vot unanim, au luat decizia ca în data de 1 iulie să fie organizată Adunarea Generală a Procurorilor. La întrunire urmează să fie discutate mai multe subiecte. 

”Se va discuta despre condițiile de examinare a contestațiilor, alegerea membrilor procurori și a suplianților acesta în Colegiul pentru selecția și Cariera Procurorilor, Colegiul de Evaluare a Performanțelor Procurorilor și Colegiul de Disciplină și Etică. În dependență de situația care va fi în stat, așa se va conforma și Consiliul Superior al Procurorilor cu convocarea Adunării Generale”, Angela Motuzoc, a menționat șefa Consiliului Superior al Procurorilor.  

Decizia privind data organizării Adunării Generală a Procurorilor urmează să fie publicată pe pagina web a Procuraturii Generale și a Consiliului Superior al Procurorilor.

Această hotărâre poate fi contestată. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Procurori
Tematic
Procuratura, în regim special: Cinci zile de odihnă pentru procurori  
A semănat discordie: Cum a reușit Morari să-i facă pe procurori și judecători să se certe


Загрузка...