Igor Volnițchi

De ce Octavian Țîcu are nevoie de Capitală: Două ipoteze avansate de Igor Volnițchi

302
De ce deputatul independent Octavian Țîcu, fost membru al fracțiunii parlamentare PPDA, candidează pentru funcția de primar general al Capitalei? Iată două ipoteze avansate de analistul politic Igor Volnițchi.
De ce Octavian Țîcu are nevoie de Capitală: Două ipoteze explicate de Igor Volnițchi

Decizia lui Octavian Țîcu de a părăsi fracțiunea parlamentară a Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și de a candida pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău a generat discuții aprinse printre politicieni, analiști politici și susținătorii blocului ACUM. În timp ce unii au catalogat gestul politicianului ca ”o lovitură de cuțit” în spatele lui Andrei Năstase, alții i-au apreciat curajul. Ce l-a determinat pe Octavian Țîcu să râvnească, pe ultima sută de metri, funcția de primar general al municipiului Chișinău?  Și dacă acțiunea este parte a unui spectacol politic, ce scop urmărește politicianul? La aceste întrebări a răspuns, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, analistul politic Igor Volnițchii.

Potrivit lui Igor Volnițchi, în mediul politic se discută despre faptul că Octavian Țâcu planifică să fondeze un nou partid politic unionist împreună cu alți colegi din blocul ACUM.

”Potrivit unei ipoteze, Octavian Țîcu ar urma să devină și lider de partid și își testează acum potențialul. Se spune că, dacă Octavian Țîcu va obține un rezultat bun la alegerile locale din Capitală, ar putea  să i se alăture 2-3 deputați don blocul ACUM și împreună să constituie un nou partid politic, care să ofere o alternativă segmentului unionist, lipsit acum de o ancoră politică. Precizez, aceasta este o informație neverificată”, a explicat Igor Volnițchi.

Igor Volnițchi consideră însă că decizia lui Octavian Țîcu de a candida la funcția de primar general al Capitalei este o consecință a dezamăgirilor politice pe care le-a trăit în ultimii ani.

”A doua explicație, cred, reiese din felul de a fi a domnului Țîcu. Dumnealui a făcut parte din echipa Partidului Liberal (PL), care l-a promovat la funcția de ministru al Tineretului și Sportului. Apoi s-a dezamăgit de PL și s-a distanțat. Ulterior, a fost în echipa lui Iurie Leancă și a devenit consilier la Ungheni din partea Partidului Popular European. Și iarăși s-a dezamăgit. Prin aceeași stare a trecut și în cadrul blocului ACUM. Probabil Octavian Țîcu face parte dintre acei politicieni romantici care au mari așteptări de la clasa politică, nu acceptă compromisuri și se dezamăgesc rapid”, a menționat Octavian Țîcu.

Octavian Țîcu a părăsit fracțiunea parlamentară PPDA, invocând lipsa de coeziune în cadrul blocului ACUM.

302
Tagurile:
ipoteze, Capitală
Tematic
Sunt vizați toți funcționarii primăriei: Ce intenționează să facă Victor Chironda
Teodor Cârnaț are ac de cojoc pentru corupția din primăria Chișinău
Ruslan Codreanu nu a fost înregistrat în cursa electorală - Iată de ce
Marin Marcel

Strategia pentru Tineret 2020: Lacunele din domeniu

23
Implementarea Strategiei pentru Tineret 2020 a fost finalizată, însă unele probleme ale tinerilor au rămas nesoluționate. Subiectul a fost discutat cu șeful Direcției Tineret a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Marin Marcel.
Strategia pentru Tineret 2020: Lacunele din domeniu

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a evaluat rezultatele Strategiei pentru Tineret 2020, care a fost implementată în ultimii 6 ani. Acestea scot în evidență lacunele și dificultățile cu care se confruntă tinerii. 

Potrivit șefului Direcției Tineret a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Marin Marcel, eficiența consiliilor de tineret din întreaga țară depinde de mai mulți factori și, nu în ultimul rând, de cooperarea cu administrațiile publice locale.

"Consiliile de tineret sunt menite să promoveze interesele tinerilor din țara noastră. Tinerii se întrunesc, discută problemele cu care se confruntă și vin cu propuneri pentru soluționarea acestora către autorități. Cu regret, am constatat că există o cooperare intersectorială nu atât de eficientă precum ne-am fi dorit", a declarat Marin Marcel.

Reprezentantul Ministerului Educației a menționat că pe parcursul mai multor ani s-a încercat promovarea ideii creării unei agenții care ar oferi suport metodologic administrațiilor publice locale și lucrătorilor în ceea ce privește activitatea tinerilor. 

Deocamdată, un asemenea centru nu există în Republica Moldova.

De menționat este că în țara noastră activează peste 100 de consilii de tineret, care au misiunea de a promova interesele tinerilor din țara noastră.

Se propune organizarea forumurilor raionale și municipale, prin care sunt mobilizați tinerii din localități, reprezentanții societății civile, specialiști din diferite domenii, structuri abilitate sau care au tangență cu politicile de tineret, factori de decizie din cadrul autorității publice locale și centrale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
Ministerul Educaței, tineri, 2020
Tematic
Opinie: Adevăratul motiv pentru care tinerii au ieșit la vot


Загрузка...
Nicolai Cheleș

Opinie: Adevăratul motiv pentru care tinerii au ieșit la vot

99
(reînnoit 17:45 25.11.2020)
La mai bine de o săptămână de la alegerile prezidențiale, subiectul prezenței masive la vot a cetățenilor moldoveni este la ordinea zilei. Și electoratul tinerilor (18-25 ani) a fost destul de activ.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", președintele Consiliului Național al Tineretului, Nicolai Cheleș a menționat că prezența tinerilor la vot în acest an l-a surprins plăcut. Invitatul a menționat că de această dată tinerii au fost mai motivați ca niciodată. Iar motivul este simplu – își doresc să se reîntoarcă acasă.

"În ultimii ani mulți tineri au plecat peste hotare, iar faptul că s-au mobilizat și au venit la vot într-un număr atât de mare înseamnă că își doresc o schimbare și vor să revină acasă. Dacă lucrurile se vor îmbunătăți în Moldova, atunci cu siguranță mulți dintre ei vor reveni acasă", a subliniat Nicolai Cheleș.

Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale doar 8% dintre tineri au ieșit la vot. Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, mai mulți tineri din diverse structuri de profil din țară, activiști civici și voluntari, au inițiat campania de informare "Plus un Tânăr votează" prin care tinerii au fost îndemnați să se implice mai activ în viața socială și politică a țării și să-și exercite dreptul la vot.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
alegeri, vot, tineri
Tematic
Cum va influența COVID-19 comportamentul tinerilor generații


Загрузка...
Medicina

CNA: Zeci de mii de doze de vaccin au ajuns în lacuri și pe câmpuri

18
(reînnoit 09:25 26.11.2020)
Un om de afaceri, care a încheiat un contract cu statul ca să vaccineze vulpile împotriva rabiei, a încercat să mituiască un angajat ANSA. Și asta pentru că, în loc să imunizeze animalele, „a ratat ținta”, iar 20.000 de doze de vaccin au ajuns în lacuri sau pe câmpuri.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Un om de afaceri a fost denunţat la CNA de către un angajat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, după ce ar fi încercat să-l mituiască cu 50 de mii de lei.

Potrivit CNA, omul de afaceri a câștigat o licitație organizată de ANSA pentru campania de vaccinare a vulpilor împotriva rabiei. Conform procedurilor contractuale, după finalizarea vaccinării, angajatul ANSA urma să întocmească un raport cu privire executarea lucrărilor şi distribuirea întregii cantităţi de vaccin, astfel încât ulterior agentul economic să poată încasa banii pentru serviciile oferite.

În timpul examinării însă inspectorul ANSA a stabilit că agentul economic ar fi „ratat ținta”, iar peste 20 de mii de doze de vaccinuri au ajuns în lacuri sau pe câmpuri. Astfel, cantitatea ratată, în valoare de peste 20 mii de euro, trebuia să fie exclusă din suma pe care urma s-o încaseze agentul economic. Și ca să nu piardă acești bani, omul de afaceri i-ar fi propus inspectorului ANSA mită în sumă de 50 de mii de lei ca pentru a falsifica concluziile raportului.

Angajatul Agenției nu a fost de acord cu jocul agentului economic și l-a denunțat. Omul de afaceri a fost reţinut şi escortat la CNA pentru audieri, iar ulterior a fost plasat în izolator pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 6 ani de închisoare și amendă în sumă de 200 de mii de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
ANSA, mită, bani
Tematic
ANSA a început lupta cu rabia: Vaccinare cu ajutorul avionului
Pericolul din zemoși: ANSA a distrus aproape trei tone de pepene galben – Foto


Загрузка...