Ion Perju

Antreprenorii ruși sunt hotărâți: doar în aceste condiții vor investi în economia Moldovei

362
(reînnoit 16:36 24.09.2019)
Ion Perju, consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul agroalimentar, a vorbit, în studioul ”Sputnik Moldova”, despre rezultatele celei de a doua ediții a Forumului Economic Moldo-Rus.
Antreprenorii ruși sunt hotărâți: doar în aceste condiții vor investi în economia Moldovei

Cel puțin nouă acorduri au fost semnate între oamenii de afaceri din Republica Moldova și Federația Rusă, în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Economic Moldo-Rus.

”Am avut avut oaspeți din regiunea Omsk, Bashkortostan, Breansk, Moscova, Sankt Petersburg, care ne-au spus că sunt deciși să facă investiții în Moldova. O parte dintre oamenii de afaceri ruși au rămas în țară după forum și discută cu agenții economici de la noi despre posibilitățile de colaborare. Unii sunt interesați să construiască o fabrică de prelucrare a plasticului. Potrivit rezultatelor preliminare, au fost încheiate 9 acorduri între regiunile din Rusia și raioanele din Moldova, cu agenții economici din Găgăuzia, Ungheni și Edineț”, ne-a relatat Ion Perju.

De asemenea, în cadrul Forumului oamenii de afaceri ruși au făcut mai multe propuneri de investiții în sectorul agroalimentar.

”Sunt gata să investească în agricultura primară: creșterea plantațiilor fructifere, creșterea strugurilor de masă. De asemenea, există interesul de a investi în industria prelucrătoare. Sectorul agricol necesită cele mai multe investiții acum. Noi trebuie să exportăm produse finite cu valoare adăugată sporită, dar nu materie primă. Vom fi martorii acestor investiții în viitorul apropiat? Da, dacă vom avea stabilitate politică pe termen de lungă durată”, ne-a spus Ion Perju.

Anul trecut, în cadrul Forumului Economic Moldo-Rus au fost încheiate șapte acorduri de investiții între oamenii de afaceri din țară și din Federația Rusă. Potrivit lui Ion Perju, implementarea acestora a fost amânată din cauza instabilității politice din Republica Moldova.

Autor: Maria Dimineț

362
Tagurile:
țării, economia, antreprenori
Tematic
Producător de fructe: Putem să exportăm, dar nu ni se permite
După o pauză de 30 de ani, fructele moldovenești revin pe piețele din Siberia -Detalii
Victor Gaiciuc

Gaiciuc, despre rachetele „Patriot”: Apar semne de întrebare

76
(reînnoit 21:39 18.09.2020)
După cinci ani de la semnarea contractului, în România a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete „Patriot” din cele patru cumpărate de țara vecină.
Gaiciuc, despre rachetele PATRIOT: Apar semne de întrebare

Specialiștii spun că investiția actuală este inutilă, întrucât o coordonare a dispozitivelor de siguranță și protecție a bazei Deveselu, cu dotarea corespunzătoare a scutului, cu sistemul existent în România — "Hawk" - era perfect capabilă să asigure protecția teritoriului României, fără acea investiție uriașă pentru "Patriot".

Solicitat de Sputnik Moldova, fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc s-a pronunțat asupra achziționării de către România a acestui sistem antirachete. Generalul a menționat că noua achiziție nu asigură neapărat securitatea în zonă.

"Din punct de vedere pur militar, orice armament este binevenit, dar în cazul de față nu sunt ferm convinși că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Această acțiune generază apariția mai multor semne de întrebare precum: "Cine este potențialul inamic al României?"; "Vechile sisteme antiaeriene erau sau nu în stare să protejeze zona? " și, nu în ultimul rând, "Merită oare investiția, în contextul costului destul de mare al sistemului Patriot?". Nu aș vrea să mă implic în treburile interne ale României, însă în viziunea mea înarmarea țării vecine ar duce la aceea că ea va deveni ținta acelui potențial inamic. Ba mai mult, nu simt o siguranță mai mare de la apariția acestor rachete, din contra, în caz de eventual conflict, România ar deveni o țară țintă și ne-ar afecta și pe noi, cetățenii Republicii Moldova această situație", a declarat Gaiciuc.

Menționăm că achiziția primului sistem „Patriot” a costat 910,1 milioane de dolari americani. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
Victor Gaiciuc, patriot, România, Rachete
Tematic
Generalul Gaiciuc despre parada de la Moscova: „Ai noștri” au defilat cu demnitate


Загрузка...
Victor Nichituș

Ce surprize îi așteaptă pe candidați în campania prezidențială

41
(reînnoit 21:03 18.09.2020)
Comentatorul politic și jurnalistul Victor Nichituș spune că actuala campanie prezidențială va fi pentru candidați una scumpă și murdară, iar dacă vor fi depășite anumite linii roșii, în prezidențiale, ea ar putea genera o criză politică de lungă durată.
Ce surprize îi așteaptă pe candidați în campania prezidențială

Victor Nichituș a declarat pentru Sputnik Moldova că actuala campanie prezidențială va fi dificilă și scumpă din motiv că se organizează pe timp de pandemie.

„Candidații vor avea dificultăți să capteze cât mai mulți simpatizanți în cadrul întălniilor din teritoriu, pentru că există restricții la numărul de oameni în cadrul întrunirilor. Din acest considerent mulți concurenți vor încerca să plaseze în media mai multe spoturi electorale, iar asta implică anumite costuri”, a spus Nichituș.

Tot el afirmă că actuala campanie prezidențială va fi una murdară atât pe flancul stâng, cât și pe cel drept, iar dacă vor fi depășite liniile roșii aceste confruntări ar putea genera o criză politică după alegeri.

„Există schelete în dulapul fiecăruia dintre candidați și ele vor fi scoase la suprafață. Dacă va fi o campanie extraordinar de murdară și vor fi depășite liniile roșii, ea va genera o criză politică de lungă durată. Din acest considerent va fi complicat ca în actualul legislativ să existe o altă configurație parlamentară pentru încropirea unui nou Guvern”, a precizat Victor Nichituș.

Republica Moldova a intrat, din 25 august, în perioada electorală înainte de alegerile prezidențiale, care vor avea loc la 1 noiembrie curent. Din momentul înregistrării la Comisia Electorală Centrală, candidații  pot demara campania electorală. Conform Codului Electoral, durata perioadei electorale este de 90 de zile și se finalizează odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte de către Curtea Constituțională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
candidați electorali, alegri prezidențiale
Tematic
Pentru cine ar vota moldovenii la prezidențiale dacă duminică am avea alegeri
Expert: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale?


Загрузка...
Air Moldova

O navă a companiei Air Moldova a fost reținută la Istanbul

0
(reînnoit 22:19 18.09.2020)
O aeronavă a companiei Air Moldova a fost reținută astăzi pe aeroportul din Istanbul. Compania aeriană a venit cu explicații.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. Operatorul aerian anunță că un avion din flota 9U a fost reținut pe aeroportul din Istanbul, Turcia, din cauza unei „datorii istorice acumulate în perioada în care Air Moldova era companie de stat”. 

Știrea este în curs de actualizare...

0
Tagurile:
Istanbul, reținută, AIR Moldova, navă
Tematic
Cunoscută companie aeriană, la un pas de naționalizare - legătura cu „Air Moldova”


Загрузка...