Denis Țurcanu

Expert auto: Șoferii începători nu trebuie lăsați singuri la volan

242
(reînnoit 17:57 21.09.2019)
Implementarea conceptului de conducere asistată va disciplina șoferii și va preveni accidentele rutiere grave, consideră Denis Țurcanu, directorul unei școli auto.
Expert auto: Șoferii începători nu trebuie lăsați singuri la volan

Majoritatea accidentelor rutiere ar putea fi evitate, dacă șoferii ar respecta regulile de circulație. Acest lucru însă nu se întâmplă, chiar dacă au fost înăsprite sancțiunile pentru neglijență în trafic. Care este soluția? La această întrebare a răspuns, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, directorul unei școli auto, Denis Țurcanu.

Potrivit lui Denis Țurcanu, șoferii cunosc bine Regulamentul circulației rutiere, însă nu-l respectă deoarece sunt nedisciplinați. Această atitudine poate fi combătută  prin intermediul mecanismului de ”conducere asistată”, care funcționează eficient în statele dezvoltate.

”Trebuie să aplicăm mecanismul de conducere asistată, când șoferului, după finalizarea școlii de șoferie, i se oferă un permis provizoriu. În baza acestui permis, în timpul șofatului, el trebuie să fie asistat de o persoană adultă, cu experiență în domeniu, cum ar fi părinții sau rudele, pe parcursul unei anumite perioade, pentru a se forma ca un șofer. La noi ce se întâmplă însă? Majoritatea absolvenților școlilor de șoferie sunt tineri de 18, 19, 20 de ani. Obțin permisul și urcă singuri la volanul BMW-ului tatălui și pornește la drum. Cum credeți, ce este în capul tânărului? Scenarii, aventuri, depășirea vitezei!”, a relatat Denis Țurcanu.

Denis Țurcanu: Statul trebuie să-și asume responsabilitatea pentru decesele survenite în urma accidentelor rutiere

Denis Țurcanu consideră că statul nu întreprinde suficiente măsuri pentru a preveni accidentele rutiere. Instructorul auto a făcut această afirmație în contextul discuțiilor despre infrastructura rutieră proastă, care creează premise pentru producerea accidentelor rutiere.

”Statul nu se poate băga în mintea șoferului, dar poate crea drumuri bune și sigure pentru traficul rutier. De asemenea, statul trebuie să-și asume responsabilitatea pentru fiecare deces soldat în urma accidentelor rutiere, cum se întâmplă, de exemplu, în țările scandinave. Acolo, în asemenea cazuri, este demarată o anchetă pentru a stabili ce structură a statului putea preveni accidentul, dar nu a activat eficient în acest scop”.

Peste 1700 de accidente rutiere s-au produse, în primele opt luni ale anului 2019, pe teritoriul țării. În consecință, 164 de persoane au decedat, iar aproape 2000 au fost traumatizate. Detalii, în emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

242
Tagurile:
șoferi, auto, expert
Tematic
Ce vor păți șoferii care vor conduce fără permis: Avertizarea INP
Atenție, șoferi: Reguli noi în cazul accidentelor rutiere - detalii
Ian Lisnevschi

Cu cine va vota electoratul PDM la prezidențiale

57
Directorul companiei sociologice „Intelect-Grup”, Ian Lisnevschi, a vorbit în studioul Sputnik Moldova cum vor proceda votanții Partidului Democrat și pe cine ar putea ei să-i susțină în turul întâi și doi la alegerile prezidențiale
Expert: Unde ar putea să migreze votanții Partidului Democrat la alegerile prezidențiale

Recent, liderul PD, Pavel Filip, i-a îndemnat pe susținătorii partidului ca aceștea să decidă de unii singuri cu cine să voteze la prezidențiale. Liderul democraților spunea că nu este necesar să le indice colegilor și simpatizanților partidului pe cine dintre candidați să-l susțină, în condițiile în care PD nu și-a înaintat propriul candidat pentru acest scrutin.

Sociologul Ian Lisnevschi spune că recenta decizie a democraților de a-și îndemna alegătorii să voteze cu cine vor ei la prezidențiale ține de strategia pe care a adoptat-o formațiunea dată în aceste alegeri. Totodată, expertul mai spune cum ar putea să se împartă voturile alegătorilor PD-ului pentru cele două tururi de scrutin.

„Dacă ne întrebăm unde se vor regăsi electorii PD-ului la alegerile prezidențiale pentru cele două tururi, o treime dintre ei vor vota cu Igor Dodon, o treime nu vor ieși la vot, iar o parte ar putea să voteze cu partidele de dreapta, nu neapărat cu Maia Sandu. De ce? - pentru că între candidatul PAS la prezidențiale și democrați există animozități, care s-au păstrat încă din campaniile electorale precedente”, a punctat Ian Lisnevschi.

Partidului Democrat, nu participă la alegerile prezidențiale cu propriul candidat. Alegerile prezidențiale în Moldova se vor desfășura pe 1 nioembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
alegeri prezidențiale, votanți, PD
Tematic
Favoriții pentru Președinție: Ce rating au candidații
Care este cauza divergențelor dintre Sandu și Năstase – expert


Загрузка...
Natalia Storceac

Util: Cum alegeți un produs electrocasnic sau electronic

43
(reînnoit 12:42 21.10.2020)
Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei a lansat o nouă campanile de informare privind achiziționarea aparatelor electrocasnice sau electronice. Detalii am aflat de la inspectorul principal Natalia Storceac.
Util: Cum să alegeți un produs electrocasnic sau electronic

Achiziționarea produselor electrocasnice și electronice de uz casnic le dă bătăi de cap moldovenilor. Consumatorii adesea întâmpină diverse probleme din motiv că nu sunt informați despre criteriile la care trebuie să atragă atenția atunci când cumpără asemenea produse.

"Prima regulă esențială este locul procurării produselor electrocasnice și electronice. Acestea trebuie comercializate în magazine specializate și autorizate. Oamenii trebuie să evite să procure aceste produse din piețele comerciale", a declarat pentru Sputnik Natalia Storceac.

Potrivit ei, înainte de procurarea produsului consumatorul trebuie să citească pe ambalajul de vânzare sau cartea tehnică toate instrucțiunile de folosire. Acestea trebuie să fie descrise în limba de stat. Alte elemente esențiale sunt indicatorii reflectați în etichetele de consum energetic, care trebuie să cuprindă informații privind consumul de energie și alte resurse cu impact energetic.

"Potrivit unor calcule ale specialiștilor, dacă se alege un frigider de clasa A+, în detrimentul unuia de clasa B, atunci consumatorul poate economisi anual peste 490 lei la factura pentru energie electrică. Deci, este important să țină cont de toate criteriile și să aleagă varianta convenabilă", a precizat invitata.

De asemenea, la procurarea unui aparat electronic sau electrocasnic cumpărătorul trebuie să ia în considerare marca de fabrică a întreprinderii producătoare, numărul sau denumirea tipului de aparat, natura alimentării și frecvența nominală a rețelei.

Mai mult, fiecare produs are un termen de garanție de 24 de luni. În acest timp, în caz de defectare, consumatorul are dreptul să solicite înlocuirea produsului cu unul de calitate adecvată sau reparația acestuia. Totodată, în primele șase luni, cumpărătorul poate solicita inclusiv restituirea contravalorii pentru bunul procurat, dacă exisă o neconformitate majoră. În cazul unor mici defecte, consumatorul poate solicita remedierea deficienței.

Reprezentantul APCSP îndeamnă consumatorii să sesizeze autoritățile privind toate practicile incorecte depistate și să apeleze la linia fierbinte 022-51-51-51 pentru a raporta anumite încălcări.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, electronice, produse electrocasnice
Tematic
Ziua mondială a drepturilor consumatorilor: Situația din Republica Moldova - detalii


Загрузка...