Ștefan Gligor

Expert: Guvernului Sandu, la aproape 100 de zile - puțină claritate și ușoară dezamăgire

202
(reînnoit 20:00 08.09.2019)
Guvernul condus de Maia Sandu împlinește în scurt timp 100 de zile de la învestire. Mai muți experți vorbesc despre faptul că, în acest interval, lucrurile nu s-au prea mișcat, iar miniștrii nu știu să comunice, să explice politicile pe care le promovează și se mențin într-o zonă de confort.

Activistul civic și expertul în politici publice Ștefan Gligor consideră că se apropie timpul când fiecare ministru va trebui să iasă la microfon și să prezinte un raport de activitate. Acest raport ar trebui să conțină două părți, identificarea problemelor și aflarea soluțiilor, iar acest fapt trebuia să se întâmple chiar în primele 30 de zile.

„La această etapă ar trebui să vedem un raport preliminar pe soluții identificate și cele implementate deja. Eu cred că fiecare ministru trebuie să aibă o viziune cu privire la dezvoltarea domeniului de care este responsabil. Asta înseamnă că trebuie să vină cu un șir de politici de implementare. Noi din păcate nu am văzut miniștrii care să vină cu politici foarte clare, dar am văzut miniștri care au venit cu niște elemente sau crâmpeie de politici”, a punctat Gligor.

Expertul în politici publice mai spune că miniștrii din actualul guvern ar trebui să comunice, să devină mai accesibili și să-și diminueze din aroganță. Ștefan Gligor declară că mulți miniștri nu înțeleg că ei sunt parte a unui proces politic, iar de acțiunile lor depinde capitalul politic al formațiunii care i-a promovat în funcție.

„Aroganța și aflarea în zona de confort nu aduce a bine. Eu sper că actualul guvern va învăța să explice deciziile pe care le adoptă, în special în cazul în care aceste decizii sunt nepopulare, și va ști să explice inclusiv deciziile bune. Până în prezent am văzut câteva situații când Guvernul a eșuat în explicarea unor decizii cu un impact social, în special în zona economică. Asta lovește în credibilitate, lovește în empatie, creează disonanță și pierdere de capital politic în ajunul alegerilor locale”, a subliniat Ștefan Gligor.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost învestit pe 8 iunie 2109.

Autor: Eduard Maci

202
Tagurile:
Guvernul Sandu, 100 de zile
Tematic
O lună de la preluarea puterii: Are sau nu actuala guvernare o viziune de schimbare
Un expert anticorupție spune lucrurilor pe nume: Motivul pentru care reformele eșuează


Загрузка...