Viorel Miron

Schimbare importantă: Iată ce vor face șoferii care vor provoca accidente minore

271
(reînnoit 16:44 08.09.2019)
Din 8 septembrie 2019 va fi pusă în aplicare o procedură de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul. Conducătorii auto implicați într-un accident rutier vor putea utiliza un formular de constatare amiabilă în relația cu companiile de asigurare, fără a mai fi necesară documentarea accidentului la Poliţie.
Ce vor păți șoferii care vor provoca accidente minore

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Naționale a Pieței Financiare Viorel Miron, începând cu 8 septembrie, companiile de asigurări vor elibera pe lângă polița de răspundere civilă auto și un formular de constatare amiabilă de accident. Această procedură va fi aplicată pentru toate accidentele rutiere produse pe teritoriul Republicii Moldova, în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, care nu depășesc zece mii de lei.

„Modificările respective vin să simplifice procedurile de recuperare și constatare a acestor accidente. Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul va ușura și activitatea INP care cheltuie anual pe asemenea proceduri peste trei milioane de lei. Totodată partea vinovată în accident va fi absolvită de răspunderea contravențională”, a precizat vicepreședintele CNPF Viorel Miron.

El a mai spus că procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul va fi valabilă numai pentru polițele de asigurare de răspundere civilă auto internă, în timp ce pentru deținătorii certificatului de asigurare „Carte Verde” procedura va fi posibilă de la începutul anului 2021.

În 2018, numărul accidentelor rutiere a atins cifra de 11 mii. Potrivit datelor din Sistemul informațional automatizat de stat RCA, din totalul dosarelor administrate de asigurători, în 60% din totalul dosarelor, cuantumul despăgubirii s-a cifrat la 10 mii de lei.

Autor: Eduard Maciac

271
Tagurile:
Accident rutier, RCA
Tematic
Din 1 iulie, companiile de asigurări vor stabili singure prețul la RCA și Catre Verde
Angela Paraschiv

Vaccinul chinezesc: Ce spun specialiștii despre eficiența acestuia

2
(reînnoit 18:44 19.04.2021)
Țara noastră va achiziționa 400 de mii de doze de vaccin chinezesc împotriva coronavirusului CoronaVac, dezvoltat de compania farmaceutică Sinovac Biotech. Are oare nevoie Moldova de acest vaccin și cât de eficient este?
Vaccinul chinizesc: Ce spun specialiștii despre eficiența acestuia

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Angela Paraschiva, a vorbit despre eficiența vaccinului chinezesc pe care Republica Moldova intenționează sa îl procure.

Potrivit specialistului, numărul mare de infectări și decese demonstrează o dată în plus necesitatea procurării vaccinurilor și imunizării populației, indiferent de tipul de vaccin.

"Avem nevoie de orice tip de vaccin sigur și eficient, care a trecut toate fazele clinice. Conform OMS, vaccinurile cu peste 50 la sută eficiență pot fi considerate sigure și dau randament. În cazul vaccinului chinezesc de la Sinovac, s-a constatat că eficiența este mai mare pentru tulpinile obișnuite și un pic mai redusă pentru cea din Brazilia de exemplu, dar oricum e există. Astfel de eficiență avem practic pentru fiecare vaccin utilizat acum în diferite țări", a precizat Angela Paraschiv.

Ultimele testări din Brazilia, care au fost publicate în luna ianuarie 2021, au demonstrat o eficiență de 50,4% a acestui vaccin, iar în Indonezia și în Turcia – de 65,3% și, respectiv, 91,5%.

Angela Paraschiv susține că deja 19 țări au administrat vaccinul de la Sinovac, fiind utilizate 100 milioane de doze, iar reacții adverse nu s-au înregistrat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
chinez, vaccin
Tematic
România a donat Moldovei încă un lot de vaccin AstraZeneca


Загрузка...
Aneta Zasavițchi

Vaccinarea angajaților din sectorul HoReCa - detalii

23
(reînnoit 18:41 19.04.2021)
Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova a venit cu o inițiativă inedită pentru sectorul HoReCa. Despre ce este vorba am aflat de la președintele Asociației, Aneta Zasavițchi.
Vaccinarea angajaților din sectorul HoReCa - detalii

Controlul pandemiei poate avea loc doar prin vaccinarea în masă, susține președintele Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi.

În acest context, Asociația pe care o reprezintă a înaintat o solicitare față de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică și autoritățile de resort pentru a analiza posibilitatea de a include angajații din sectorul HoReCa în cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare.

"Ne bazăm pe aceleași restricții care vin în coraport cu riscul la care se expune personalul angajat. HoReCa este, practic, unuicul sector cu cele mai multe și dure restricții, ceea ce înseamnă că există o vulnerabilitate de infectări în rândul angajaților, iar pentru a-i proteja atât pe ei, cât și pe clienți este nevoie de vaccinare", a precizat Aneta Zasavițchi.

Potrivit ei, timp de un an pandemic nu a fost localizat niciun focar de infecție în localurile din Capitală și nicio entitate economică nu a fost în carantină. Aceasta este dovada că s-au respectat măsurile de protecție impuse, însă în continuare riscul de infectare este major.

"Vaccinul ne-ar putea ajuta să revenim la o activitate normală, cu un program de lucru obișnuit. Situația economică este foarte precară, de aceea angajații și proprietarii sunt gata să se vaccineze cât mai curând", a conchis interlocutoarea.

Amintim că din data de 20 martie au intrat în vigoare noile restricții impuse de Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică. Comisia a decis ca restaurantele să-și reducă programul de lucru cu clienții: acestea vor fi obligate să activeze până la ora 20:00, iar organizarea nunților și altor evenimente în restaurante și alte localuri este interzisă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
vaccin, HoReCa
Tematic
Antreprenori din domeniul HoReCa, admonestați de Ion Ceban: Iată motivul


Загрузка...