Sute de apeluri, operativitate maximă, responsabilitate, emoții și griji – așa arată o zi din viața unui operator 112. Aceștia trebuie să manifeste toleranță, răbdare și profesionalism nu doar în cazurile de urgentă, ci și atunci când oamenii au întrebări mai puțin urgente și chiar indecente uneori. În timp ce unii au nevoie cu adevărat de ajutorul specialiștilor, alții sună la 112 pentru a-și cere scuze că au ”cinstit” prea mult, ori au nevoie de consultația unui specialist pentru a cunoaște cum se neutralizează radiațiile electromagnetice.
"Bună ziua, am vrut să întreb la ce oră se începe concertul în Călărași?...Da cu ce se neutralizează undele electromagnetice, pe mine mă deranjează undele!...Cu poliția se poate să vorbesc. Vreau să-mi cer scuze eu oleacă am servit, vă rog foarte frumos să mă iertați. Eu mai mult n-am să cinstesc, poate servesc și nu știu ce mai vorbesc, vă rog foarte frumos să mă iertați….Am o întrebare. Am niște fagi cu miere și vreau să le duc undeva ce mașină trebuie să chem. - Nu știu, chiar la întrebarea dată nu pot să vă răspund. - Da pentru ce ești aici? Dacă lucrezi la "spravacinaia" trebuie să știi tot. – Dvs. ați sunat la ambulanță, poliție și pompieri – Ap’ da, da ei știu toate celea. - Apelați 112 când aveți o urgență. Noi nu cunoaștem unde să vă duceți mierea și cu ce", aceasta sunt "problemele" cu care se confruntă unii oameni.
Potrivit datelor Serviciului Unic de Urgență, în fiecare zi sunt preluate aproximativ 13 mii de apeluri. Până la 70 la sută dintre apelurile preluate au fost false sau nu prezentau o urgență.
"Primim foarte multe apeluri abuzive pentru că cetățenii noștri nu au conștientizat că la 112 se sună doar când este o urgență. Este o problemă, pentru că în acest timp poate sunt persoane care cu adevărat au nevoie de ajutor", a spus specialistului în relațiile publice la Serviciul Național Unic de Urgență 112, Ana Carpovici.
Selecția din înregistrările apelurilor făcute la 112 le găsiți în fișierul atașat.
Notă: Precizăm că vocile operatorilor și apelanților au fost modificate intenționat.
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a declarat că în ultimele 14 zile numărul pacienților cu forme grave și extreme de grave de coronavirus practic s-a dublat. În prezent, toate cele paturile din secția de terapie intensivă COVID din cadrul instituției medicale sunt ocupate.
"Ne gândim la extinderea numărului de paturi în secțiile COVID, inclusiv terapie intensivă. Numărul de pacienți care sunt externați zilnic variază între 7-12 și în locul lor vin alți pacienți ce ocupă aceste locuri", a precizat Mihai Ciocanu.
Potrivit lui, în dimineața zilei de 1 martie curent, în izolator au fost spitalizați 15 pacienți, iar 8 dintre aceștia aveau nevoie de îngrijiri medicale în terapie intensivă. La moment, în stare gravă și extrem de gravă, la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 74 de pacienți.
Cât privește numărul de cadre medicale, directorul instituției afirmă că nu duce lipsă de specialiști în departamentul de terapie intensivă, mai mult că și rezidenții sunt implicați în această misiune. Situația însă este mult mai dificilă în spitalele raionale din țară, acolo unde medicii trebuie să asigure deservirea pacienților critici COVID, dar și non-COVID, a mai adăugat Ciocanu.
Precizăm că în data de 1 martie alte 994 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 186 447 de persoane infectate. Până în prezent, 91 lucrători medicali au decedat din cauzat infecției COVID-19. Totodată, alte 655 de persoane au fost vindecate. În total, 166 833 de persoane au fost tratate de COVID-19.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În pofida condițiilor dificile și a numeroaselor restricții, evenimentul se va desfășura în format online, a declarat pentru Sputnik Moldova directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.
"Este o ediție neobișnuită, pentru că în virtutea condițiilor destul de dificile și a numeroaselor restricții, participanții își vor da întâlnire online. Activitățile vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook a Bibliotecii", a precizat Eugenia Bejan.
Directoarea Bibliotecii a menționat că evenimentul va reuni instituţii din România şi Republica Moldova, iar pentru prima dată participă la festival Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” de la Bălţi. În cadrul Festivalului vor participa elevi, cadre didactice, cercetători, scriitori, artişti și bibliotecari.
"Programul festivalului va începe cu depuneri de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Chișinău și la bustul scriitorului din Parcul Copou din Iași. În aceeași zi, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”, în al cărui cadru scriitori, cercetători, profesori și elevi își vor împărtăși propria experiență legată de descoperirea și percepția actuală a creației bunicului de la Humulești", a relatat Eugenia Bejan.În cea de-a doua zi a Festivalului, pe 2 martie, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” va organiza Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui şi lumea noastră postmodernă”, la care vor prezenta comunicări renumiți academicieni, doctorii în filologie ș.a. Pe 3 şi 4 martie, vor participa în program bibliotecile pentru copii din Orhei şi Bălţi, care poartă numele Ion Creangă.
Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 5 martie, cu Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediţia a VI-a.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că pe 3 martie vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică înaltă. Cerul va fi variabil, fără precipitații. Vântul va sufla din nord-vest de la slab la moderat.
În noapte de marți spre miercuri temperatura minimă a aerului va oscila între 0..+5°C. În raioanele de nord vom avea 0..+3°C, în raioanele de centru +1..+4°C, în cel de sud +2..+5°C, în raioanele de est +1..+4°C și în Capitală +1..+3°C.Miercuri ziua temperatura aerului ziua va oscila între +7..+12°С. În raioanele de nord +7..+10°C, în raioanele de centru +8..+11°C, în raioanele de sud +9..+12°C, în raioanele de est +8..+11°C și în Capitală +9..+11°C.
Vom menționa că joi și vineri maximele vor crește în continuu, astfel că acestea vor ajunge la +17 grade Celsius.
Dar, în week-end se va răci brusc, astfel că minimele nocturne vor ajunge la - 5 grade Celsius, iar maximele diurne nu vor depăși +9 grade Celsius. Iar sâmbătă vom avea lapoviță și ninsori în nordul țării.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova