Iuliana Cantaragiu

Guvernul schimbă macazul - creditul polonez, folosit la procurarea stațiilor de epurare

103
„Creditul polonez” de 100 milioane de euro, destinat dezvoltării start-ap-urilor în agricultură, un proiect ratat de fostele guverne, ar putea fi renegociat și redirecționat către alte domenii în special pentru companiile de producere care au nevoie de stații de epurare. Subiectul a fost discutat la Guvern în contextul situației dificile legat de mirosul neplăcut din Chișinău.

Prim-ministrul Maia Sandu s-a adresat ministerului Agriculturii cu solicitarea de examina posibilitatea creării a unei linii de creditare din care ar putea să se împrumute companiile care nu au suficiente resurse ca să-și cumpere stații de epurare.

Secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu a declarat pentru radio Sputnik Moldova că Guvernul de la Chișinău va discuta în timpul apropiat cu partea poloneză, ca acest credit care este suspendat, să  poată să fie realocat pentru dotarea antreprenorilor cu stații de epurare.

„Acest credit nu a fost valorificat aproape deloc în domeniul agrar. La ora actuală el este suspendat, așa încât Ambasada Poloniei și Guvernul polonez ne tot întrebau care este doleanța Guvernului de a valorifica aceste fonduri. Partea poloneză și-a arătat deschiderea de a redirecționa aceste fonduri către alte domenii de activitate economică. Urmează să avem negocieri la acest subiect”, a precizat Iuliana Cantaragiu.

În 2014, Guvernul Poloniei a aprobat acordarea unui credit de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, însă până la ora actuală acest credit așa și nu a fost valorificat. Ulterior părțile au renegociat acordul de împrumut în vederea reducerii în jumătate a sumei. Un obstacol în absorbția creditului polonez l-au avut băncile din Moldova, care impuneau dobânzi exagerate agricultorilor în achiziționarea utilajelor, și echipamentelor pentru dezvoltarea şi modernizarea afacerilor în agricultură.

Autor: Eduard Maciac

103
Tagurile:
Creditul polonez, Stații de epurare
Tematic
Au început să curgă milioanele de euro din creditul polonez
Cum a devenit creditul polonez o capcană pentru agricultorii moldoveni


Загрузка...