Veronica Herța

Cât va persista mirosul urât din Capitală și care ar trebui fie soluțiile autorităților

169
(reînnoit 16:28 05.09.2019)
Fostul director general al S.A. „Apă-Canal Chișinău" Veronica Herța spune că încet Chișinăul, dar și localitățile din lunca Bâcului, de după stația de epurare, devin periculoase din punct de vedere al securității ecologice.
Expert:Cât va persista mirosul urât din capitală și de ce autoritățile sunt neputincioase.

Veronica Herța a declarat într-o emisiune realizată în studioul radio Sputnik Moldova că situația cu mirosul neplăcut din Chișinău este cauzată de nerespectarea cadrului legal. Asta deoarece, cea mai mare parte a locuitorilor capitalei, dar și unii agenți economici se transformă în mari factori de poluare și confundă sistemul de canalizare cu un coș de gunoi. Așa se face că la stația de epurare din Capitală ajung zilnic diverse resturi solide care fac dificil procesul de tratare a apei. Herța afirmă că potrivit legislației în vigoare fiecare agent economic trebuie să aibă o stație locală de pre epurare.

„Vorbim de necesitatea respectării cadrului legal, Legea apelor din 2013, care prevede că fiecare agent economic trebuie să aibă o stație locală de pre epurare. Asta înseamnă că atunci când iese apa uzată de pe terenul unui agent economic și intră în stația de epurare municipală, ea nu trebuie să depășească parametrii de poluare”, a precizat Herța.

Ea mai spune că până a fi modernizată stația de epurare din Chișinău, fapt care ar putea să se întâmple în anul 2021, situația nu poate fi schimbată, iar mirosul urât va persista.

„Cantitatea de gunoi pe care o găsim în rețeaua de canalizare este impunătoare. Poți găsi produse cosmetice, scutece pentru copii, șervețele umede, capete de pește în cantități industriale și alte deșeuri care blochează activitatea pompelor de tratare biologică a apei. Eficiența acestei tratări este direct dependentă de calitatea apelor uzate care intră pe teritoriul stației. Și mai grav este că mai jos de stația de epurare este  poluat și râul Bâc, a cărui apă este folosită pentru irigarea terenurilor agricole", a explicat fostul director al „Apă-Canal”

Locuitorii Capitalei vor ieși sâmbătă la un protest. Aceștia sunt nemulțumiți de mirosul insuportabil care persistă în Chișinău de câteva zile. Procuratura Generală s-a autosesizat referitor la mirosul neplăcut din capitală  și poluarea râului Bâc și a dispus inițierea a două procese penale.

Autor Eduard Maciac.

169
Tagurile:
miros neplăcut, raul Bac, Apă-Canal
Tematic
Veronica Herța e disperată sau cum nemernicii își bat joc de Chișinău
Strigător la cer! Ce a depistat Veronica Herța la Stația de Epurare din Capitală.
Iurie Mărgineanu

Ai fost insultat pe rețelele de socializare? Află cum poți obține despăgubiri morale

878
(reînnoit 10:06 24.01.2021)
Există multe cazuri în care persoanele sunt ofensate, jignite, amenințate și insultate pe rețelele de socializare.
Ai fost insultat pe rețelele de socializare? Află cum poți obține despăgubiri morale

Avocatul Iurie Mărgineanu a declarat că aceste cazuri în care sunt înregistrate atacuri verbale la adresa unei persoane pe rețelele de socializare pot fi soluționate în instanțele de judecată, iar persoana a cărei onoare și reputație a avut de suferit poate primi, printr-o hotărâre a judecății, despăgubiri morale din partea denigratorului.

Prejudiciul moral constă în rezultatul dăunător direct al unei fapte ilicite și culpabile, prin care se aduce atingere valorilor cu conținut nepatrimonial care definesc personalitatea umană. Determinarea compensațiilor bănești cuvenite persoanei vătămate este lăsată la lumina și înțelepciunea judecătorului care, de la caz la caz, va aprecia în funcție de anumite criterii valoarea compensației, pentru a nu crea pentru victimă posibilități de câștig nejustificat.

"În general, legiuitorul nu stabilește cuantumuri concrete. Fiecare caz este individual, iar instanței de judecată îi revine rolul să pătrundă în adâncul acestor evenimente și să vadă cât de mult a avut de suferit persoana. Legiuitorului îi revine să stabilească echilibru de proporționalitate și echitate a acestei despăgubiri", a precizat avocatul.

Totodată, avocatul Iurie Mărgineanu susține că identitatea persoanei poate fi stabilită cu ușurință chiar dacă mesajul a fost scris de pe un cont anonim.

"Persoana poate fi depistată ușor cu ajutorul secțiilor din cadrul Ministerului de Interne și al Procuraturii Generale, care pot verifica emailul și celelalte elemente de unde a parvenit acest mesaj. Dacă se stabilește cu certitudine cine este această persoană atunci îl puteți acționa în judecată. Mai mult decât atât, față de această persoană poate fi aplicată și o contravenție administrativă", a explicat avocatul.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova
878
Tagurile:
prejudiciu, rețelele de socializare, despăgubiri
Tematic
Iată ce ar trebui să știi despre profesia de avocat
Cum pot recupera banii șoferii care și-au avariat mașinile din cauza gropilor din asfalt


Загрузка...
Vadim Cușnir

Cum facem bani cu ajutorul rețelelor de socializare?

702
(reînnoit 15:59 23.01.2021)
Vadim Cușnir, manager al comunității Social Media în Culise, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal” despre tehnicile eficiente de promovare a startup-rilor pe rețelele de socializare.
Cum să facem bani cu ajutorul rețelelor de socializare?

Utilizate eficient, rețelele de socializare ne ajută să vindem un produs, să facem mai mulți bani sau să devenim renumiți. Pentru aceasta este suficient să aplicăm simple tehnici de marketing, să transmitem mesaje coerente și ingenioase și să avem răbdare. Despre pașii care trebuie urmați, în acest scop, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Vadim Cușnir, manager al comunității Social Media în Culise.

Persoanele care încep afaceri mici sunt încurajate să facă, periodic, live-uri pe rețelele de socializare. Această tehnică atrage atenția publicului care, ulterior, va solicita sau va recomanda produsul sau serviciul promovat.

”Există așa o persoană care se numește Corina. Ea face cursuri de engleză. În decurs de jumătate de an a devenit cunoscută în Chișinău datorită live-rilor pe rețeaua de socializare. O dată în săptămână ea făcea un live și vorbea despre activitatea ei. În prezent, ea este tăguită de fiecare dată când cineva se interesează despre cursuri de limba engleză. Ce a ajutat-o pe ea? Faptul că făcea constant live și vorbea despre activitatea ei”, a povestit Vadim Cușnir.

Storytelling este o altă tehnică de promovare eficientă a unei activități pentru rețelele de socializare. Aceasta reprezintă o poveste despre activitatea unei persoane sau instituții, relatată simplu și captivant.

”Povestești de ce ești implicat în această activitate. Vorbești despre dificultățile prin care ai trecut, cu ce provocări te confrunți și care este feedback-ul clienților. Este cea mai ușoară metodă de a atrage atenția. Textul trebuie să fie scurt și să respecte acea structură predată în școală:  introducere, cuprins și încheiere. Începutul unui storytelling trebuie să fie captivant. Fie începem cu un citat, fie cu o întrebare. Iar în text trebuie să se regăsească mesajul din citat sau răspunsul la întrebare”, a precizat Vadim Cușnir.

Ce greșeli trebuie evitate în procesul de promovare a unei afaceri pe rețelele de socializare aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

702
Tagurile:
bani, rețele de socializare, facebook
Tematic
Soarta businessului mic după semnarea Acordului de liber schimb Moldova-China
Concursul de idei de afaceri care a stârnit curiozitatea tinerilor antreprenori


Загрузка...

Imagini spectaculoase: Un cârd de flamingo roz pe laguna din Izmir - Video

0
(reînnoit 14:35 24.01.2021)
Un cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din Turcia

Un cârd de flamingo roz s-a așezat în laguna Chakalburnu din Izmirul turcesc. În imagini puteți vedea cum se odihnesc păsările care pe suprafața apei. Zona este bine protejată de vânturi, ceea ce le permite păsărilor să se distreze în liniște.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Turcia, Izmir, flamingo
Tematic
Nebunie totală pe Tik Tok: Cursă auto în Capitală - Video


Загрузка...