Teodor Cârnaț

Doctor habilitat în drept, despre reforma propusă de Ministerul Justiției

410
(reînnoit 08:54 05.09.2019)
Ce spune Teodor Cârnaț despre propunerile Ministerului Justiției privind reforma Curții Supreme de Justiție și a organelor Procuraturii.
Doctor habilitat în drept, despre reforma propusă de Ministerul Justiției

Expertul în drept constituțional Teodor Cârnat nu crede în bunele intenții ale Ministerului Justiției în ceea ce ține de reforma domeniului. Fostul membru al Consiliul Superior al Magistraturii spune că propunerea Ministerului privind constituirea unei Comisii care să evalueze activitatea judecătorilor CSJ contravine Constituției și chiar subminează rolul Consiliului Superior al Magistraturii, organ abilitat să numească și să demită judecătorii.

„Acest proiect prevede constituirea unei comisii care să evalueze judecătorii Curții Supreme de Justiție, cât și procurorii. Din start vreau să vă spun că în conformitatea cu prevederile Constituției Republicii Moldova, unicul organ abilitat de Legea Supremă referitor la numirea, promovarea și detașarea judecătorilor este Consiliul Superior al Magistraturii, iar în cazul procurorilor – Consiliul Superior al Procurorilor. Orice organ creat în afara CSM și CSP este neconstituțional, fiindcă subminează atribuțiile constituționale ale acestor organe care au acoperire constituțională”, spune doctorul habilitat în drept Teodor Cârnaț.

Făcând referire la componența Comisiei ce urmează să fie create pentru a evalua activitatea judecătorilor CSJ, Teodor Cârnaț spune că nu trebuie să avem așteptări mari, deoarece și aceasta va fi politizată.

„Dacă ne uităm la componența acestei comisii, vedem că politicul prevalează asupra juridicului. Șase membri sunt din partea politicului, doi de la Parlament, doi de la Guvern, iar doi de la Președinție, și doar patru din partea juridicului: doi de la CSM și doi de la Procuratură. Se spune că patru membri vor fi din partea societății civile și șase din partea organismelor internaționale. Eu nu cred că membrii din partea societății civile vor fi independenți și nu vor fi selectați, la fel, după criterii politice. Cu alte cuvinte, această Comisie va fi politizată”, adaugă expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț.

Doctorul habilitat vine cu un sfat pentru Ministerul Justiției. 

„Dacă ne doream o reformă autentică, trebuia să o luăm de la zero. Trebuia ca mandatele membrilor CSM și a membrilor CSP să fie încetate, la fel și în cazul mandatelor organelor subordonate CSM-ului: Colegiul de Evaluare, Colegiului de Selecție, Colegiului Disciplinar, Inspecției Judiciare. Începeam de la zero, după care organizam noi concursuri”, conchide Teodor Cârnaț.

Amintim că Ministerul Justiției a făcut public proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de  Justiție și a organelor Procuraturii. Documentul prevede crearea unei Comisii care se va ocupa de evaluarea judecătorilor CSJ. Autoritățile își propun să reducă numărul membrilor CSJ de la 33 la 17 și să extindă componența CSM și CSP cu trei și, respectiv, doi membri.

Totodată, reforma Justiției presupune și schimbarea modalității de selectare a procurorului general. Astfel, se propune ca acesta să fie ales de Consiliul Superior al Procurorilor, în baza unei liste scurte propuse de Ministerul Justiţiei.

Pe 3 septembrie au fost organizate și consultări publice asupra documentul care, ulterior, urmează să fie remis Comisiei de la Veneția.

Autor: Silvia Zavadovschi

410
Tagurile:
Silvia Zavadovschi, Ministerul justiției, CSP, CSM, CSJ, Curtea Supremă de Justiție, reforma justiției
Tematic
Vin reformele: Ce se va întâmpla cu Curtea Supremă de Justiție
Cine sabotează schimbările din justiție: Ce spune un vicepreședinte al Parlamentului
Deputat: Vor interveni schimbări majore - Ce se va întâmpla în justiție
Veaceslav Manolache

Judo în Moldova: Care este viitorul acestui gen de sport

24
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
De Ziua Internaţională de Judo, invitatul emisiunii "Sputnik Matinal", rectorul Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport și cel care mulți ani a condus Federația de Judo din Moldova, Veaceslav Manolachi, a vorbit despre perspective acestui domeniu.
Judo în Moldova

Potrivit lui Veaceslav Manolachi, de-a lungul anilor, țara noastră a obținut rezultate remarcabile la nivel internațional în cadrul competițiilor de judo.

"Tot timpul ne-am mândrit cu discipolii noștri, care care au adus medalii de la campioantele mondiale. Unul dintre exemple este Sergiu Toma, care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice din Emiratele Arabe Unite", a declarat pentru Sputnik Veaceslav Manolachi.

Poziția sportivilor moldoveni în raport cu cei din țările europene este una foarte bună, chiar dacă suntem o țară mică, susține rectorul USEFS.

"Suntem pe calea cea dreaptă și continuăm să ne dezvoltăm în acest domeniu. Judo are viitor în țara noastră, grație tinerilor absolvenți ambițioși. Avem sportivi buni în toare regiunile - în Găgăuzia, Transnistria, partea de nord și desigur în centrul țării", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că Federația de Judo din Republica Moldova a fost creată acum 27 de ani, în anul 1993. În total, în țară sunt 44 de cluburi sportive în circa 37 de localități, fapt ce demonstrează interesul tinerilor pentru acest gen de sport.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
Președintele Federației de Judo din Moldova, judo, sport
Tematic
Manolachi: Sportul și sănătatea națiunii necesită mai mulți bani


Загрузка...
Oleg Cojocaru

Școala auto pe timp de pandemie: Probleme în activitate

31
(reînnoit 19:23 28.10.2020)
Școlile auto au fost și ele afectate de pandemia de COVID-19. Solicitat de Sputnik Moldova, președintele Uniunii Conducătorilor Auto din Republica Moldova, Oleg Cojocaru, a enumerat dificultățile întâlnite în ultima perioadă.
Interviu cu Oleg Cojocaru

În perioada 10 martie-20 mai curent, școlile auto din țară și-au sistat activitatea, din cauza pandemiei de coronavirus. Ulterior, acestea au început să instruiască în regim online viitorii șoferi, în cadrul lecțiilor de teorie. Organizarea acestui proces a fost destul de complicat, susține profesorul cu o experiență de 30 de ani Oleg Cojocaru.

"O perioadă am fost nevoiți să facem lecțiile exclusiv online, dar vă zic din experiența mea - șofer online nu se primește. Acum încercăm să îmbinăm lecțiile online cu cele prezente în sălile de clase, dar oricum trebuie să fim foarte prudenți", a declarat pentru Sputnik Oleg Cojocaru.

O altă problemă este numărul mare de oameni care trebuie să susțină examenul pentru obținerea permisului de conducere. O bună perioadă Centrul de Examinare nu a activat, iar acum o mulțime de moldoveni sunt nevoiți să aștepte o groază de timp până a susține acest test important.

"Sunt momente când înregistrarea la examen poate fi stabilită peste o lună și jumătate după absolvirea școlii. În acest timp, elevii practic uită tot materialul, iar procentajul susținerii examenului este în scădere", a subliniat interlocutorul.

Pe lângă aceste situații neplăcute se mai adaugă și faptul că multe școli auto nu pot înregistra noi cursanți. Și asta pentru că în perioada pandemiei le-a expirat licența, iar pentru că în timpul stării de urgență a fost sistat procesul de evaluare a școlilor, acestea nu au putut obține actele permisive.

"Majoritatea școlilor auto au trecut licențierea în 2015. În acest an trebuie să treacă următoarea acreditare. Multe instituții au depus cereri și așteaptă până în ziua de azi un răspuns. În procesul de acreditare este improtant ca școala auto să dispună de clase amenjate, teren, automobile și personal didactic", a punctat Cojocaru.

În prezent, în Republica Moldova activează aproximativ 200 de școli auto.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
examen, șoferi, școala auto, permise auto
Tematic
Mii de oameni au făcut școala auto, dar nu pot obține permis


Загрузка...
Rezultatele parțiale Exit poll

Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Rezultatele parțiale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate imediat după închiderea secțiilor de votare.

Un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an sondajul va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată pe 28 octombrie de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rezultatele parțiale Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor


Загрузка...