Serghei Lelic

Rechizite școlare pentru copii: Cât de periculoase pot fi și cum trebuie le alegeți

78
(reînnoit 10:11 23.08.2019)
Au mai rămas zile numărate până la începerea noului an de învățământ, iar părinții se grăbesc să facă ultimele cumpărături pentru ca odraslelor lor să nu le lipsească nimic.

Ghiozdane, cărți, caiete, penare cu stilouri, creioane, îmbrăcăminte și multe alte accesorii necesare trebuie procurate în ajunul unui nou an de studii. La prima vedere, acestea par a fi de calitate, însă unele dintre ele pot ascunde și anumite riscuri. Acestea pot conține substanțe toxice sau alergeni care influențează negativ sănătatea copiilor.

Specialiștii Centrului National pentru Protecția Intereselor Economice ale Consumatorilor avertizează: cele mai multe chimicale se găsesc în carioci, lipici, acuarelă și în plastilina cu arome sintetice. Acestea pot provoca dureri de cap, amețeli și dificultăți la concentrare.

"Unele dintre aceste produse ar putea pune în pericol sănătatea copiilor. În special vopselele ce conțin metale grele, acuarela și plastilina", a subliniat Serghei Lelic, reprezentantul CNPIEC.

Primul lucru pe care trebuie să-l facă părinții este să procure rechizite de la punctele de vânzare în care au încredere și sunt autorizate pentru a desfășura o activitate în comerț. În același timp, este important ca adulții să solicite bonul de casă pentru a confirma cumpărătura în caz de depistare ulterioară a unor nereguli.

Serghei Lelic le recomandă părinților să țină cont de câteva aspecte importante atunci când aleg ghiozdane pentru școală și anume să opteze pentru ghiozdane mai ușoare; să analizeze materialul din care este confecționat ghiozdanul (trebuie să fie rezistent și impermeabil) și să aleagă ghiozdane dotate cu benzi reflectorizante.

Totodată, consumatorii trebuie să cunoască că în cazul achiziționării hainelor, ghiozdanelor sau vopselelor, aceștia sunt în drept să le solicite agenților economici un aviz sanitar pentru a fi siguri că produsele nu prezintă pericol pentru sănătatea copiilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

78
Tagurile:
rechizite
Tematic
Haine și încălțăminte pentru școală: Cât vor cheltui părinții din Chișinău - sondaj


Загрузка...