Vladimir Voronin

Ce spune Vladimir Voronin despre actuala componență a Curții Constituționale

521
(reînnoit 17:00 21.08.2019)
Ce spune Vladimir Voronin despre actuala componență a Curții Constituționale și intenția guvernării de a depolitiza această instituție.
Ce spune Vladimir Voronin despre actuala componență a CC

Blocul ACUM și PSRM au ajuns la guvernare promițându-le cetățenilor că vor dezoligarhiza instituțiile statului, însă de la preluarea puterii nu fac decât să-i înlocuiască pe oamenii PD-ului cu proprii exponenți. Declarația îi aparține fostului președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova.

Făcând referire la noua componență a Curții Constituționale, fostul șef al statului spune că, în prezent, instituția nu este nici pe departe independentă, așa cum s-a promis, ci se află sub călcâiul actualei guvernări.

„Cei care astăzi se află la guvernare au vorbit atâta despre actuala componență a CC. Promiteau că instituția va fi depolitizată, dar eu vreau să vă spun că nu s-a depolitizat nimic. Trei dintre acești șase judecători ai Curții Constituționale sunt membri de partid și acest lucru este cunoscut de toată lumea”, spune Vladimir Voronin.

Cert este că, dacă ne uităm cu atenție la modul în care Parlamentul a organizat concursul pentru numirea a doi dintre judecătorii CC, înțelegem că a existat o înțelegere tacită între PSRM și Blocul ACUM, spune fostul președinte.

„17 persoane au depus dosarele la concursul organizat de Parlament. Din acești 17, au trecut doi. Doi oameni foarte onești, care niciodată nu au fost membri ai Partidului Comuniștilor. Pe Eșanu (n.r. Nicolae Eșanu) îl cunosc pentru intervențiile lui – un jurist de forță, pregătit și om corect. Celălalt candidat (n.r. Vladimir Grosu), la fel, un bărbat cumsecade și un jurist foarte bun. După câteva zile, Blocul ACUM și PSRM propun cu totul alte persoane. Cum așa, fără nicio explicație sau ca măcar să fie anulat rezultatul concursul?”, subliniază fostul președinte al Republicii Moldova.

În concluzie:

„Ce văd eu în chestia asta, aici a fost o înțelegere între Dodon (n.r. Igor Dodon) și Blocul ACUM: „Noi, socialiștii, o susținem pe Dominica Manole, iar voi, blocul ACUM, îl susțineți pe Vladimir Țurcan”, adaugă Vladimir Voronin.

Fiind întrebat de credibilitatea hotărârilor ce urmează să fie luate de actuala componență a CC, Vladimir Voronin a răspuns scurt.

„Despre ce fel de corectitudine vorbiți? Hotărârile vor fi influențate, deoarece ei trebuie să lingă mâna celor care i-aU făcut membri ai CC”, conchide Vladimir Voronin.

Autor: Silvia Zavadovschi

521
Tagurile:
Silvia Zavadovschi, Curtea constituțională, CC, Vladimir Voronin
Tematic
Va susține sau nu Parlamentul candidații propuși pentru funcția de judecător la CC
Sandu, despre noul președinte al CC: Fiecare judecător să spună pentru cine a votat
Cererea de revizuirea a hotărârea privind numirea președintelui CC, declarată inadmisibilă
Fadei Nagacevschi

Nagacevschi, despre restabilirea în funcție a unor judecători

73
(reînnoit 21:17 27.10.2020)
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că revenirea unor persoane cu o reputație dubioasă în sistemul judecătoresc derutează societatea și scade din credibilitatea lui.
Ce spune Nagacevschi despre restabilirea judecătorilor implicați în dosare de rezonanță

Ministrul a comentat în studioul Sputnik Moldova recentele decizii ale Consiliului Suprem al Magistraturii de a repune în funcție o serie de magistrați care au fost vizați în dosare de rezonanță și au fost promovați la conducerea unor instanțe.

„Prin aceste decizii ale CSM-lui se face un deserviciu. Sistemul primește mesaje din zona politicului, se promovează persoane incerte în anumite cazuri și asta crează o derută în societate, care pierde din încrederea în sistemul judecătoresc. Cred că aceste aspecte au la bază și declarația de captivitate a statului, când CSM-ul în componența actuală i s-a acordat un vot de blam, iar acea declarație n-a fost pusă în executare de către politicieni în vedrea resetării CSM-lui,” a mai spus Nagacevschi.

Ministrul Justiției  este de părere că, la ora actuală, este imposibil de a oferi autoritate și credibilitate CSM-lui.

„Tocmai din acest considerent Guvernul promovează insistent proiectul de modificare a Constituției, unde propune resetarea întregului CSM, ca să avem fețe noi, credibile și o coaborare adecvată cu ministerul Justiției”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Recent, cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” care au fost suspendați din funție au fost repuși cu achitarea salariilor pentru perioada în care au fost suspendați din funcția de magistrați. Decizia a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
judecatori, Nagacevschi
Tematic
Judecătorii figuranți în dosarul „Laundromat”, restabiliți


Загрузка...
Natalia Grîu

Crește numărul cazurilor de COVID: Se vor închide școlile?

614
(reînnoit 17:53 27.10.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", secretarul de stal al Ministerului Sănătății, Natalia Grâu, a vorbit despre posibilitatea reînchiderii școlilor și trecerea la învățământul exclusiv online, în cazul în care numărul cazurilor de COVID va crește semnificativ.
Crește numărul cazurilor de COVID: Se vor închide școlile?

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Natalia Grâu a menționat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat documentul care instituie codurile de alertă și măsurile care se impun. În acest sens, decizia cu privire la închiderea instituțiilor de învățământ s-a descentralizat. Cu alte cuvinte, chiar dacă în contextul epidemiologic se va lua o astfel de decizie, ea nu va fi una națională, ci locală - va fi luată în fiecare localitate, în funcție de situație.

"Decizia se va lua la nivel teritorial, însă aceasta trebuie să fie foarte bine analizată. Perioada în care am revenit la școală a demonstrat că nu copiii sunt cei mai afectați. Ei suportă destul de bine această infecție. Ar fi mult mai periculos ca aceștia să fie lăsați nesupravegheați acasă. Cu certitduine, dacă se respectă aceste norme de sănătate, dacă le asigurăm acest mediu protectiv, școala își poate continua activitatea în liniște", a explicat Natalia Grâu.

Cei mai vulnerabili sunt pedagogii, susține sectretarul de stat. Astfel, autoritățile iau în calcul toate scenariile și pregătesc toate condițiile în cazul în care se va lua decizia de a trece la regimul de învățământ online în unele instituții.

De menționat este că din numărul total de 1 240 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal, în 1 227 de instituții procesul educațional se desfășoară cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor. 13 instituții și 305 clase se află în continuare în carantină. Numărul elevilor la care s-a confirmat COVID-19 a ajuns la 291, iar cel al cadrelor didactice este de 384. De asemenea, 6 882 copii și 382 profesori se află în izolare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

614
Tagurile:
copii, Ministerul Sănătăţii, școală, COVID-19


Загрузка...
Ploaie, ceață - peisaj urban din Chișinău

Vreme posomorâtă și ploi: Prognoza meteo a fost revăzută  

0
(reînnoit 19:32 27.10.2020)
Meteorologii de la Chișinău au actualizat prognoza pentru următoarele 7 zile. Încă de ieri aceasta nu a corespuns cu previziunile specialiștilor. Din tabelul meteo au dispărut zilele parțial însorite și au apărut semnele convenționale ale ploilor la mijloc de săptămână.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Diminețile vor fi însoțite de ceață zilele acestea. 

Cești pentru ceai
© Sputnik / Алексей Даничев

Poliția îi sfătuiește pe șoferi și pe pietoni să fie foarte prudenți.

Pentru astăzi și mâine sunt anunțate ploi slabe în regiunea de nord. Vremea se răcește mai repede decât prevedeau meteorologii.

Astăzi sunt așteptate maxime de +13..+16 grade Celsius în nord, +14..+17 grade în centru și +15..+18 grade în sud.

Presiunea atmosferică va fi normală. Vântul va sufla din est, cu o viteză de 1-6 metri pe secundă.

Prognoza meteo pentru 28 octombrie – 03 noiembrie
© Photo : SHS
Prognoza meteo pentru 28 octombrie – 03 noiembrie

Și pentru joi, 29 octombrie, sunt anunțate sunt maxime de +13..+16 grade Celsius în nord, +14..+17 grade în centru și +15..+18 grade în sud.

Presiunea atmosferică va rămâne normală. Vântul va fi mai calm decât miercuri: va sufla cu o viteză de până la 5 metri pe secundă, din direcția est.

Vineri va ploua în nord și în centru. Sâmbătă și duminică sunt posibile ploi pe întreg teritoriul țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoza meteo, prognoza vremii
Tematic
Tipuri de ceai pe care trebuie să le consumi în funcție de afecțiunea de care suferi
Pui miere în ceaiul fierbinte? Iată de ce trebuie să renunți la acest obicei periculos


Загрузка...