Iuliana Curea

Condamnate la violență fizică sau închisoare: Destinul femeilor care au parteneri violenți

196
(reînnoit 12:53 19.08.2019)
Soarta femeilor ai căror parteneri sunt violenți: Sunt supuse zeci de ani la violență fizică și psihică, iar în cazul în care încearcă să se apere, ajung să fie condamnate pentru omor sau tentativă de omor.
Condamnate la violență fizică sau închisoare. Destinul femeilor care au parteneri violenți

Majoritatea femeilor din țara noastră care ajung să fie condamnate pentru uciderea soțului sau a concubinului, au recurs la acest gest cu scopul de a se apăra. Sunt foste victime ale violenței fizice, care la un moment dat nu au mai suportat umilința și durerea. Declarația aparține șefei Direcției Generale de Detenție a Administrației Naționale a Penitenciarelor, Iuliana Curea, și a fost făcută în Studioul Radio Sputnik Moldova.

Psihologul spune că aceste femei și-au omorât soții sau concubinii neîntenționat, în timp ce încercau să-și salveze propria viața.

„Fiecare caz este individual. Ce este important e că în marea majoritatea cazurilor, femeile se apără de abuz, indiferent că alcoolul a produs escaladarea conflictului sau gelozia, fiindcă acestea sunt circumstanțe și nicidecum motivul de bază. Motivul de bază este persoana violentă în familie. Și trebuie să spunem că, de obicei, agresorul este bărbatul. Și asta se întâmplă în majoritatea statelor, nu doar la noi”, spune Iuliana Curea, șefa Direcției Generale de Detenție a Administrației Naționale a Penitenciarelor

Psihologul subliniază că orice victimă a violenței, indiferent de durata suferinței, poate ajunge în situația de a fi condamnată pentru omor.

„Sunt femei care au fost victime ale violenței 10 sau 20 de ani la rând. Și, automat, acestor femei le va apărea gândul că se vor apăra. Desigur, acest gând vine mult mai devreme decât acțiunea, dar trebuie să spunem că acțiunea nu este premeditată. Femeia nu-l atacă noaptea, în timp ce bărbatul doarme. Majoritatea celor care sunt condamnate pentru o astfel de infracțiune au făcut-o într-un moment de ceartă și în timp ce ele erau exploatate”, adaugă psihologul Iuliana Curea.

Cert este că, deși aceste femei ajung să comită infracțiuni încercând să-și salveze viața, ele sunt condamnate până la 20 de ani de închisoare ca și criminalii care omoară cu sânge rece. Asta se întâmplă din cauza lacunelor din Codul Penal.

Autor: Silvia Zavadovschi

196
Tagurile:
Rusca, persoane condamnate, femei, violența domestică, violenta
Tematic
Date alarmante: Neglijarea – cea mai frecventă formă de violență la adresa copilului
Victimele torturii pot beneficia de asistență psihologică și juridică gratuită
Lidia Guștiuc

Indemnizația unică la nașterea copilului în 2021- detalii

35
(reînnoit 19:21 26.01.2021)
Indemnizația unică la naștere a copilului a fost majorată cu 1160 de lei. Astfel, pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2021 această prestație socială constituie 9459 lei.
Indemnizația unică la nașterea copilului în 2021- detalii

Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2021, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 9459 lei.

Potrivit Lidiei Guștiuc, consultant principal al Direcţiei stabilirea indemnizațiilor familiilor cu copii, ajutoare și compensații, Casa Teritorială de Asigurări Sociale,  pentru a benefecia de această indemnizație, fiecare mămică trebuie să o solicitate cel târziu în termen de 12 luni de la naşterea copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială de la locul de domiciliu al solicitantului sau în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice  (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.md). Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile calendaristice.

"Beneficiarul trebuie să prezinte actul personal de identitate sau al reprezentantului legal al copilului, după caz, precum și certificatul de naştere al copilului. În cazul acordării indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului nu se stabileşte. Termenul de adresare pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului este 12 luni de la data naşterii copilului", a explicat Lidia Guștiuc.

Amintim că pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2020, mamele beneficiau de o indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 8299 lei, pentru fiecare copil născut viu. În 2021, ajutorul în acest sens din partea statului a crescut cu 1160 lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
2021, copil, indemnizații


Загрузка...
Roman Mihăeș

Politolog, despre declarațiile Maiei Sandu în cadrul CSS

156
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", politologul Roman Mihăeș a comentat agenda Consiliului Suprem de Securitate și declarațiile președintelui țării, Maia Sandu, făcute la ședința din 26 ianuarie curent.
Politolog, despre un Guvern interimar și alegeri parlamentare anticipate

În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 26 ianuarie, președintele Maia Sandu a abordat mai multe subiecte importante, printre care se numără și necesitatea combaterii corupției. Șeful statului a venit cu un mesaj dur către șefii mai multor instituții de stat, îndemnându-i să muncească onest și să contribuie la combaterea acestui flagel.

Politologul Roman Mihăeș susține că subiectul luptei împotriva corupției a fost unul așteptat de a fi abordat, întrucât și în programa electorală a Maiei Sandu acest lucru a fost desemnat drept o prioritate. În acest caz, rolul Consiliului Suprem de Securitatea ar putea fi unul primordial.

"Președintele țării declară că lupta împotriva corupției este un element al securității naționale, în acest caz Consiliul poate fi transformat într-un instrument foarte important privind lupta anticorupție ca să dinamizeze acțiunile în acest domeniu, să pună presiune pe anumiți funcționari, să vină cu recomandări. Dacă se va dori cu adevărat acest lucru, atunci s-ar putea face pași importanți în acest sens", a subliniat politologul

Potrivit lui, acesta nu este primul caz când instituțiile sunt somate de către președintele țării să activeze conform legislației. Garanția că acest obiectiv va fi realizat este cu mult mai mare dacă Maia Sandu va avea sprijinul majorității parlamentare și Guvernului pentru ași îndeplini acest obiectiv major împotriva corupției mari.

"Este necesară o nouă arhitectură în organele de stat. Sistemul vechi s-a dovedit a fi unul insuficient. Pentru a impulsiona acest domeniu ar fi necesară reconfigurarea organelor de stat, posibil lichidarea sau comasarea lor astfel încât să devină funcționale", a punctat interlocutorul.

De menționat este că Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în noua componență s-a întrunit într-o primă ședință marți, 26 ianuarie. Ședința a fost prezidată de președintele Maia Sandu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

156
Tagurile:
corupție, Maia Sandu


Загрузка...
Defrișări, foto de arhivă

„Moldsilva” a pornit o anchetă de serviciu la „Plaiul Fagului”

0
(reînnoit 19:22 26.01.2021)
Agenţia „Moldsilva” a pornit o anchetă de serviciu la Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului”, după apariția în spațiul public a unor imagini video ce semnalau pretinse nereguli.

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Agenţia „Moldsilva” s-a autosesizat în urma unor secvenţe video difuzate pe rețelele de socializare și a început o anchetă de serviciu la Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului”.

În cadrul unei şedinţe operative, „Moldsilva” a stabilit un plan de acţiuni pentru elucidarea tuturor circumstanţelor, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

De asemenea, s-a decis formarea a două grupuri de lucru cu implicarea specialiştilor din cadrul aparatului central al „Moldsilva”.

Primul grup va activa, nemijlocit, pentru verificarea situaţiei la Cantonul de pază nr. 12 - locul de unde proveneau imaginile video cu masa lemnoasă stocată.

Al doilea grup va fi implicat la verificarea situaţiei în alte parchete ale Rezervaţiei Naturale „Plaiul Fagului”.

„Moldsilva” a informat că rezultatele acestor anchete de serviciu vor fi făcute publice la finalizarea lor.

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este amplasată în raionul Ungheni, în apropiere de satul Rădenii Vechi. Rezervația a fost fondată în 1992 și are o suprafață de 5642 de hectare. Cele mai răspândite specii de arbori din rezervație sunt: gorunul – ocupă circa 31 % din suprafața împădurită, frasinul - cca 21 %, carpenul – cca 19 %.

Fagul are o pondere de numai 5% pe teritoriul împădurit al rezervației, dar anume aici este cel mai răspândit, comparativ cu restul țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
ancheta, Moldsilva
Tematic
Rezervația peisagistică Călărășeuca, un loc sfânt cu ape tămăduitoare - FOTO
VIDEO: Locul din Moldova care a devenit o oază pentru păsări  
În Moldova are loc Recensământul păsărilor de apă: Detalii captivante


Загрузка...