Vasile Bolea

Deputat: Vor interveni schimbări majore - Ce se va întâmpla în justiție

388
(reînnoit 17:56 15.08.2019)
Deputatul socialist Vasile Bolea a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre ”resetarea” sistemului de justiție și cel al procuraturii, aceste obiective fiind parte a viitorului acord care va fi semnat între PSRM și blocul ACUM. Ținta principală vor fi organele de autoadministrare din justiție și procuratură, respectiv CSM și CSP, dar și PCCOCS.
Deputat: Intervin schimbări majore - Ce se va întâmpla cu justiția și procuratura

Deputatul Vasile Bolea a declarat că în momentul de față organele de autoadministrare din justiție, cum ar fi CSM și CSP, reprezintă un obstacol în reformarea sistemului. De exemplu, afirmă el, majoritatea colegiilor din cadrul procuraturii sun subordonate procurorului general, lucru inadmisibil într-un stat de drept. Un alt aspect problematic ține de activitatea procuraturilor specializate. Bolea spune că Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale urmează să fie lichidată.

„PCCOCS va fi lichidată pentru că s-a transformat într-un monstru politic, iar atribuțiile lui urmează să fie repartizate unor secții sau direcții din cadrul procuraturii. Se lucrează și asupra unui proiect de lege prin care se va propune revizuirea competențelor Procuraturii Anticorupție și, eventual, a Centrului Național Anticorupție”, a precizat Vasile Bolea.

Autor: Eduard Maciac

388
Tagurile:
CSP, CSM, justiţie, CNA, PCCOCS
Tematic
Vor avea loc sau nu alegerile locale în termen: Cum răspunde deputatul Vasile Bolea
Corneliu Ciurea

Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul președintelui Sandu

847
(reînnoit 22:27 08.03.2021)
Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că în cazul agravării crizei politice, Parlamentul ar putea sprijini un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de diminuarea atribuțiilor șefului statului.
Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul Președintelui Sandu

Despre o soluție juridică la rezolvarea crizei politice a vorbit, săptămâna trecută, liderul PSRM, Igor Dodon. El a declarat că, în cazul în care criza politică s-ar agrava, Parlamentul ar putea iniția un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de atribuțiile șefului statului, iar în toamnă să fie finalizate procedurile.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că există două scenarii în cazul aprofundării crizei politice, fie Parlamentul inițiază procedura de suspendare a Președeintelui, fie deputații modifică Constituția în partea ce ține de competențele Șefului Statului. Expertul consideră că în actualul Parlament ar există o masa critică de deputați care ar putea sprijini modificarea Legii Supreme așa încât președintele să fie exclus din joc în partea ce ține de desemnarea premierului. De asemenea, Parlamentul ar putea modifica și alte articole din Constituție, inclusiv cel legat de asigurarea interimatului funcției.

„Pe o durată de jumătate de an ar putea să existe o majoritate parlamentară suficientă pentru a iniția și vota modificări în Constituție pentru a exclude din joc președintele la atribuțiile pe care le are la desemnarea premierului sau a articolului care vizează asigurarea interimatului funcției. Este posibil și inițierea procedurii de suspendare, pentru că ar putea să existe o masă critică de deputați care să susțină aceste inițiative. Desigur, actorii politici din Parlament vor alege cea mai scurtă sau optimă soluție”, a punctat Ciurea.

Proiectele de legi constituţionale sunt adoptate de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi. Ele sunt prezentate Parlamentului numai împreună cu avizul Curţii Constituţionale. Legislativul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

847
Tagurile:
criză politică, atribuțiile șefului statului, modificarea Constituției
Tematic
Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?
Din rău în mai rău: Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Un nou centru multifuncțional pentru mediul de afaceri, deschis la Chișinău

40
(reînnoit 13:10 08.03.2021)
Agenția Servicii Publice a inaugurat primul centru multifuncțional destinat deservirii mediului de afaceri. Detalii am aflat de la director general al ASP, Vladislav Zara.
Un nou centru multifuncțional pentru mediul de afaceri, la Chișinău - detalii

Un nou centru multifuncțional pentru mediul de afaceri a fost inaugurat luni, 1 martie, la Chișinău. Centrul prestează servicii publice persoanelor fizice, juridice și administrației publice centrale și locale din municipiul Chișinău.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Vladislav Zara a precizat că în noul centru vor fi prestate servicii de licențiere, de înregistrare a bunurilor imobile, lucrărilor cadastrale ș.a. Beneficiarii vor putea solicita înregistrarea persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, precum și alte servicii.

"ASP și-a extins aria de interese și serviciile de activitate. A rămas același serviciu pentru urgentarea și documentarea populației, dar a fost extins spectrul de servicii pentru persoanele juridice, precum serviciul de înregistrate și licențiere a unităților de drept, înregistrarea bunurilor imobile și lucrărilor cadastrale, serviciul de înmatriculare a vehiculelor. Activitatea centrelor multifuncționale, inclusiv a Centrului nr.5 se bazează pe principiile de "Ghișeu unic" și "Open space", a precizat directorul ASP.

Potrivit lui, în perioada stării de urgență în sănătate publică, solicitanții vor fi deserviți conform programului de lucru, de luni până vineri, în intervalul 07:30-16:00 și în baza programării prealabile, care se efectuează prin intermediul paginii oficiale a Agenției www.asp.gov.md sau prin intermediul Call-centrului la numărul de telefon 14909.

În Republica Moldova activează în total 39 de centre multifuncționale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
afaceri, ASP
Tematic
De astăzi, unele oficii ale ASP prestează servicii și în zilele de sâmbătă


Загрузка...

Russian Woman va reprezenta Rusia la Eurovision 2021

77
(reînnoit 22:08 08.03.2021)
Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Cântăreața Manizha Sangin (Manizha) va reprezenta Federația Rusă la Concursul Eurovision din acest an.

Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de MANIZHA (@manizha)

Printre concurenții din acest la concursul național din Federația rusă au mai fost duetul feminin "2Маши" (2Mașe), fondatorul și vocalistul grupului Therr Maitz, Anton Belyaev, și cântărețul DIY Manizha.

Grupul din Sankt Petersburg Little Big a fost invitatul special al spectacolului. Anul trecut, echipa trebuia să reprezinte țara cu compoziția UNO, care a devenit o adevărată senzație în Europa. Cu toate acestea, evenimentul a fost anulat din cauza noii pandemii de coronavirus. Fanii grupului au crezut până la urmă că artiștii vor participa la competiție, dar ei doar au transmis ștafeta lui Manizhe.

Mai multe detalii aflați pe site-ul ru.sputnik.md.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77


Загрузка...