Anița Dumitrița

Nu au rechizite școlare: Copiii din familiile defavorizate au nevoie de ajutorul vostru

291
"Dragi părinți, vă rugăm să nu rămâneți indiferenți și atunci când achiziționați rechizite școlare pentru copiii voștri să procurați câte ceva și pentru copiii nevoiași", îndeamnpă reprezentanta Fundației de Binefacere "Caritas Moldova" Dumitrița Anița.
Nu au rechizite școlare: Copiii din familiile defavorizate au nevoie de ajutorul vostru

Fundația de Binefacere Caritas Moldova a lansat campania „Ajută-mă să-mi pregătesc rucsacul de școală” pentru sprijinirea celor 100 de copii din familii social vulnerabile, care nu au posibilități de a-și achiziționa rechizite școlare pentru noul an de studii.

Campania de colectare a început în data de 29 iulie și se va desfășura până pe 20 august. În ultima zi de colectare copiii vor fi invitați în incinta Centrului, acolo unde vor participa un program distractiv pentru copii: „Atelier de alimentație sănătoasă”, „Ateliere Hand-Made”, „Starturi Vesele”.

"Pentru participare activă la acest eveniment fiecare copil va fi premiat cu darurile donate de către oamenii cu inima mare: ghiozdane și rechizite școlare. Activitățile vor fi organizate de animatorii și de voluntarii Centrului", a precizat Dumitrița Anița.

Doritorii pot aduce donațiile la Centrul Social Caritas Moldova, situat pe str. Gheorghe Asachi 30/1 din Capitală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

291
Tagurile:
copii, rechizite
Tematic
Copiii din satul Petropavlovca își doresc să citească, dar nu au ce: Iată cum poți ajuta
Pavel Filip

Filip: Democrații nu își doresc alegeri parlamentare anticipate, iar ele nu vor avea loc

103
Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a declarat pentru Sputnik Moldova că formațiunea sa nu își dorește alegeri parlamentare anticipate, iar actualul Parlament îți va duce mandatul până la capăt.
Filip: Democrații nu își doresc alegeri parlamentare anticipate, iar ele nu vor avea loc

Pavel Filip spune că, deși actualul Parlament se confruntă cu problema coruperii și a traseismului politic, politicienii ar trebui să să se înțeleagă între ei pentru a evita un srutin parlamentar anticipat.

„Acest Parlament nu mai este reprezentativ - și da, și nu, chiar dacă el este bântuit de fenomenul traseismului politic, nu ar trebui să ne ducă la gândul sau pe calea unor alegeri parlamentare anticipate. Acest mesaj este pedalat de cei de la PAS și PSRM. Eu cred că aceste partide vor merge cu acest mesaj până în alegerile prezidențiale, iar după scrutinul prezidențial doar unul dintre ele va mai dori alegeri parlamentare anticipate”, a precizat Filip.

Fostul premier mai spune că un scrutin parlamentar înainte de termen sunt o excepție în viața politică, dar, în ansamblu, responsabilitatea politică aparține deputațlor care nu ar trebui să se gândească sau să meargă pe calea unor anticipate.

„Noi avem cheltuieli, oamenii ne-au delegat în Parlament pentru a le soluționa problemele, politicienii ar trebui să se înțeleagă între ei, asfel încât să evităm circumstanțele care ar duce la dizolvarea Parlamentului”, a mai declarat Pavel Filip.

În concluzie, șeful democraților a declarat că Partidul Democrat nu pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, iar ele nu vor avea loc.

Potrivit Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat doar dacă Guvernul demisionează sau este demis și nu se reușește investirea unui nou Executiv timp de 3 luni de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Totodată, Parlamentul poate fi dizolvat dacă este blocată procedura de adoptare a legilor timp de 3 luni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
Pvel Filip, Partidul Democrat din Moldova, Alegeri parlamentare anticipate
Tematic
Expert: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale?
Alegeri parlamentare anticipate: Igor Dodon spune când ar putea avea loc


Загрузка...
Ala Tocarciuc

Ce se întâmplă pe piața farmaceutică din Moldova pe timp de pandemie: Opinia expertului

61
Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc a vorbit, în studioul Sputnik Moldova, despre tendințele de pe piata medicamentelor din Moldova, care, și pe timp de pandemie, este dominată de interesul comercial și mai puțin de cel farmaceutic.
Ce se întâmplă pe piața farmaceutică din Moldova pe timp de pandemie: Opinia expertului

Ala Tocarciuc consideră că industria locală de medicamente este încă una subdezvoltată și nu joacă un rol important pentru sistemul de sănătate din Moldova, așa cum se întâmplă în alte state din regiune. Expertul spune că statul ar avea nevoie de o viziune pentru a fortifica industria farmaceutică.

„Moldova se deosebește de alte pieți din țările CSI prin componenta foarte mică a producerii locale. Noi nu am reușit să depășim rata de 10% de producere locală în industria farmaceutică, iar dacă ne comparăm cu Ucraina sau Belarus, acolo produsele de import sunt la un nivel mai mic. Aici am avea nevoie de o viziune pentru că sunt sisteme farmaceutice de succes, în state mici, cum ar fi Slovenia sau Croația, care au dezvoltat industria de medicamente, iar acestea joacă un rol important în sistemele lor de sănătate, dar și pe piețele europene. Dacă noi consumăm 90% medicamente de import, am avea nevoie de o viziune cum aceste produse ajung pe piața noastră și cum noi avem acces la ele mai ușor”, a precizat Tocarciuc.

Ea consideră că Moldova este obigată să evalueze toate riscurile legate de livrararea medicamentelor din import, pentru că, spune expertul, la nivel global și regional pandemia a deteriorat foarte multe canale de livrare sau de distribuire a medicamentelor care existau anteror.

„Acum dacă ne uităm care este cea mai mare problemă pe care o are industria farmaceutică la nivel global, nu este fabricarea noilor medicamente, dar problema constă în canalele de livrare a acestora. Deci aici s-ar cere o inovație, pentru că există o disfuncție atât în canalele de livrare a substanțelor din care se produc medicamentele, cât și pentru medicamente fabricate. Trebuie să ținem cont de aceste tendințe la nivel global și de problemele care sunt în regiune, pentru ca noi să putem menține aceste stocuri strategice de medicamente în Moldova pe o durată de minim 90 de zile, poate și mai mult”, a punctat Ala Tocarciuc.

Un alt aspect la care s-a referit expertul în sănătate publică ține de mecanismul de formare a prețurilor. Ala Tocarciuc declară că prețurile la medicamente în Moldova sunt mari pentru că legislația permite acest lucru. Ea consideră că statul, prin Regulatorul de pe piața farmaceutică, ar trebui, la fiecare produs să monitorizeze canalele de livrare.

„Trebuie să vedem cum intră acest produs farmaceutic în țară și de ce el în Ucraina costă de 3 ori mai ieftin. Multe din ele nu sunt introduse în catalogul de prețuri, iar asta le permite importatorilor să utilizeze aceste coridoare pentru a le vinde la orice preț, ceea ce nu este corect pentru consumatori. Aici este de lucru pentru Regulatorul național”, a declarat Tocarciuc.

O altă problemă pe care o vede expertul este faptul că piața farmacetică din Moldova este dominată de componenta comercială și mai puțin de cea farmaceutică. Tocarciuc spune că  unul din instrumentele care ar face ca piața de medicamente să nu fie dominată de latura comercială ar fi reducerea marjei de profit pentru companiile importatoare.

„ Piața noastră farmaceutică este una suprareglementată, pentru ca cineva să intre pe segmentul de vînzări cu amănuntul și suntem, invers, ultraliberali, avem multe farmacii, pentru că această piață s-a liberalizat, a dominat componenta comercială nu și cea farmaceutică, iar asta a influențat nu doar sistemul farmaceutic dar și sistemul medical. Aici este o problemă. Dacă reușim să diminuăm componenta comercială, atunci vom avea mai puține farmacii și calitatea serviciilor farmaceutice ar crește. Multe farmacii stau sub această ghiliotină comercială, sunt obligate de patroni să propună medicamentul cel mai scump. Așa ceva trebuie de exclus. Cum? Încă nu știm. Juriștii, farmaciștii, economiștii trebuie să se gândească. Unul din instrumente ar fi marja de profit, adică limitarea profitabilității. Acesta este un instrument de control ca farmaciile să nu fie dominate de interesul comercial. Noi ne străduim să controlăm pețurile, dar nu avem pârghii pe tot segmentul de livrare. Chiar dacă avem catalogul de prețuri, asta nu ne permite să avem un control de 100% la costul medicamentelor”, a concluzionat Ala Tocarciuc.

Moldova importă în proporție de 90 la sută produse farmaceutice, iar 10% revin producției locale. Cifra de afaceri pentru piața farmaceutică din Moldova se cifrează la 4 miliarde de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
medicamente, piața farmaceutică
Tematic
Dispune Republica Moldova de stocuri de medicamente pe timp de pandemie?
Când ar putea să scadă prețurile la măștile medicinale: Ce spune Agenția Medicamentului


Загрузка...
Poliția Militară a Rusiei în nord-estul provinciei Aleppo din Siria

Este pentru prima dată când Occidentul recunoaște succesul militar al rușilor în Siria

10
Serviciul de cercetări al Congresului publică un raport de 49 de pagini - ”Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”.

CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik, Andrei Koț. Dacă nu ar fi existat ajutorul rușilor, Bashar al-Assad ar fi pierdut războiul - americanii au recunoscut că anume intervenția Moscovei, precum și a Iranului și Hezbollahului i-a permis armatei siriene să recucerească cea mai mare parte a țării, aflată sub controlul grupurilor armate ilegale. Aceasta este concluzia la care a ajuns Serviciul de Cercetări al Congresului într-un raport de 49 de pagini - „Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”. Asupra căror fapte au mai atras atenția analiștii militari și care sunt prognozele lor aflați din materialul RIA Novosti.

Alinierea forțelor

Documentul este ilustrat cu o hartă a Siriei. Zonele centrale, vestice și de sud ale țării sunt controlate de guvernul Bashar al-Assad, cu excepția unei mici enclave aflate la granița cu Iordania, unde se află baza militară americană At-Tanf. Muhafaza Idlib din nord-vest se află sub controlul grupărilor extremiste și al Turciei. Teritoriile de nord și est de Eufrat - aproximativ o treime din Siria - sunt controlate de kurzi.

În acest caz analiștii sunt vicleni, deoarece, de fapt, Washingtonul controlează aceste pământuri. Nu există mulți americani acolo - potrivit raportului, sunt aproximativ 600 de soldați. Cu toate acestea, ei ocupă poziții în jurul principalelor câmpuri petroliere din această regiune bogată în hidrocarburi. În plus, câteva sute de luptători din companii militare private acționează în estul Siriei. Documentul precizează că guvernul legitim consideră prezența militară a SUA în regiune drept una ilegală. Cu toate acestea, Washingtonul subliniază că câmpurile petroliere trebuie protejate de teroriști.

Autorii raportului nu ascund faptul că uneori se iscă conflicte cu armata lui Assad. Așadar, aceștia susțin că în luna februarie a acestui an, la un punct de control din satul Qamishli, militarii sirieni au deschis focul asupra unei patrule a forțelor armate americane. Nimeni nu a avut de suferit. În plus, sunt menționate cazurile mai frecvente de confruntări directe între personalul militar rus și cel american din nord-estul țării.

Aproximativ câteva zeci de videoclipuri au fost deja publicate pe rețelele de socializare, unde vehiculele blindate ale armatei americane încearcă să blocheze trecerea vehiculelor poliției militare ruse. Din fericire, nu s-a ajuns să se tragă focuri de armă.

Rusia nu va pleca

În general, americanii recunosc că atacurile aeriene israeliene asupra țintelor iraniene din țară și sancțiunile antirusești nu au forțat Moscova și Teheranul să renunțe la sprijinul acordat lui Bashar al-Assad sau, cel puțin, într-o oarecare măsură, să îi acorde sprijin.

”SUA au subestimat capacitățile Moscovei și dorința de a folosi Siria ca pe un cap de pod pentru extinderea influenței sale în Orientul Mijlociu”, notează analiștii. - ”Nu poate fi exclusă o confruntare militară directă cu Rusia, Iran sau cu cei din ”proximitatea” lor. În plus, este necesar să înțelegem cât de departe este gata să meargă Moscova pentru a-și sprijini aliatul său sirian”.

Autorii raportului constată cu regret că este din ce în ce mai dificil să faci presiuni asupra Damascului. A fost posibilă îndepărtarea de Capitală Siriei a liniei frontului datorită ajutorului aviației rusești și al forțelor speciale, majoritatea teritoriului țării se află sub controlul „regimului”. Adversarii politici ai lui Bashar al-Assad au rămas practic fără niciun as în mâneci. În același timp, kurzii se apropie treptat de Damasc. Aceasta înseamnă că guvernul central ar putea recăpăta controlul asupra estului și nordului.


ISIS* continuă să reprezinte pericol

În decembrie 2018, Donald Trump a anunțat victoria asupra ISIS*. Cu toate acestea, analiștii consideră că gruparea nu a fost încă învinsă. Aliații americani au capturat ultimele fortărețe ISIS* din Siria în martie 2019. Dar islamiștii au păstrat structura de comandă și control a rebelilor atât în ​​Siria, cât și în Irak. Acest lucru înseamnă că pot continua să aplice lovituri importante.

”Pe termen lung, soarta ISIS* în Siria depinde de capacitatea noastră de a crea structuri de securitate în țară, care vor împiedica grupul să capete din nou forță”, subliniază autorii raportului. - ”Însă amenințarea ISIS - se va menține încă mult timp. Trebuie să sprijinim în continuare kurzii pentru a lupta împotriva teroriștilor”.

O altă amenințare reprezintă taberele de prizonieri de război, în care se află aproximativ 10 mii de luptători ai ISIS*. Acestea sunt situate mai ales în nordul țării și sunt păzite de unitățile kurde. În plus, există și tabere ale membrilor familiilor extremiștilor. În cea mai mare dintre acestea - Al-Khol - sunt aproximativ 66 de mii de soții și copii ai teroriștilor. Potrivit analiștilor, militanții își continuă propaganda acolo, păstrând moralul prizonierilor, iar ISIS* pune la cale noi atacuri pentru a-i elibera pe adepții lor.

Conducerea kurdă a vorbit în mod repetat despre lipsa forțelor pentru a-i proteja pe prizonieri. Americanii nu se grăbesc să-i ajute - Washingtonul insistă ca țările de origine ale luptătorilor să-i repatrieze acasă pentru a-și ispăși sentința. Dar nimeni nu este dornic să-și întoarcă „teroriștii” lor și toată lumea vine cu diverse pretexte pentru evita acest lucru.

Provincia problematică

Grupul aerian de luptă rusesc de pe aeroportul Khmeimim din Siria
© Sputnik / Дмитрий Виноградов
Cel mai fierbinte loc este provincia Idlib. Acum, acolo operează Siria, Rusia, Iranul și Turcia. Nu există trupe americane, dar americanii au atacat în mod repetat unități legate cu al-Qaeda*. Formațiunile nestatale sunt reprezentate de Hayat Tahrir al-Sham*, Khuras al-Din*, Armata Națională Siriană, Hezbollah și alții. Există, de asemenea, luptători ai ISIS*.

”Raioanele din nordul Idlibului sunt singura regiune aflată sub controlul forțelor de opoziție, subliniază analiștii. Grupurile locale sunt ceea ce a mai rămas din cei care au contestat Damascul în 2011. Începând cu 5 martie, a fost încheiat un armistițiu în Idlib, care a fost convenit de președinții Turciei și Rusiei. Trupele lor patrulează în comun autostrada strategică M4".

Autorii raportului precizează faptul că până în prezent se reușește să fie respectat armistițiul, în pofida atacurilor venite din partea militanților. Cu toate acestea, Turcia nu a încetat mutarea trupelor către Idlib și și-a exprimat recent disponibilitatea de a relua ostilitățile, în caz de necesitate. Aceasta înseamnă că războiul din Siria este departe de a se termina.

* Statul Islamic (ISIS) - este o organizație teroristă interzisă în multe țări ale lumii, inclusiv în Rusia și Statele Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
succes, Occident, Siria
Tematic
Siria și Turcia respectă regimul de încetare a focului în Idlib
SUA profită de coronavirus pentru a-i ajuta pe teroriștii din Siria


Загрузка...