Sergiu Litvinenco

Deputat: Săptămâna aceasta unii deputați ar putea rămâne fără imunitatea parlamentară

1042
(reînnoit 18:15 13.08.2019)
Președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, deputatul Sergiu Litvinenco consideră că există unii parlamentari despre care s-a vorbit în spațiul public foarte des și în raport cu care există tot probatoriu necesar pentru a li se ridica imunitatea parlamentară și a desfășura urmărirea penală.
Deputat: Am putea avea surprize săptămâna aceasta în Parlament

Mai mulți experți și deputați susțin că este posibil ca săptămâna aceasta să vină în Parlament procurorul general interimar pentru a solicita ridicarea imunității parlamentare unor deputați. Deputatul Sergiu Litvinenco spune că nu cunoaște dacă procurorul general interimar va veni în Parlament să solicite ridicarea imunității, dar, dacă va veni, Comisia Juridică este pregătită pentru un raport.

„Nu cunosc dacă va veni procurorul general interimar în Parlament, dar, dacă va veni, Comisia Juridică se va convoca în ședință și va adopta un raport conform legislației, în măsura în care demersul procurorului general interimar va fi justificat legal și bazat pe probe”, a menționat Litvinenco.

Deputatul consideră că există unii parlamentari despre care s-a vorbit în spațiul public foarte des și în raport cu care există tot probatoriu necesar pentru a se ridica imunitatea și a desfășura urmărirea penală.

Autor: Eduard Maciac

1042
Tagurile:
procurorul general, imunitate parlanentară
Tematic
Va susține sau nu Parlamentul candidații propuși pentru funcția de judecător la CC
Pavel Filip

Filip: Democrații nu își doresc alegeri parlamentare anticipate, iar ele nu vor avea loc

97
Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a declarat pentru Sputnik Moldova că formațiunea sa nu își dorește alegeri parlamentare anticipate, iar actualul Parlament îți va duce mandatul până la capăt.
Filip: Democrații nu își doresc alegeri parlamentare anticipate, iar ele nu vor avea loc

Pavel Filip spune că, deși actualul Parlament se confruntă cu problema coruperii și a traseismului politic, politicienii ar trebui să să se înțeleagă între ei pentru a evita un srutin parlamentar anticipat.

„Acest Parlament nu mai este reprezentativ - și da, și nu, chiar dacă el este bântuit de fenomenul traseismului politic, nu ar trebui să ne ducă la gândul sau pe calea unor alegeri parlamentare anticipate. Acest mesaj este pedalat de cei de la PAS și PSRM. Eu cred că aceste partide vor merge cu acest mesaj până în alegerile prezidențiale, iar după scrutinul prezidențial doar unul dintre ele va mai dori alegeri parlamentare anticipate”, a precizat Filip.

Fostul premier mai spune că un scrutin parlamentar înainte de termen sunt o excepție în viața politică, dar, în ansamblu, responsabilitatea politică aparține deputațlor care nu ar trebui să se gândească sau să meargă pe calea unor anticipate.

„Noi avem cheltuieli, oamenii ne-au delegat în Parlament pentru a le soluționa problemele, politicienii ar trebui să se înțeleagă între ei, asfel încât să evităm circumstanțele care ar duce la dizolvarea Parlamentului”, a mai declarat Pavel Filip.

În concluzie, șeful democraților a declarat că Partidul Democrat nu pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, iar ele nu vor avea loc.

Potrivit Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat doar dacă Guvernul demisionează sau este demis și nu se reușește investirea unui nou Executiv timp de 3 luni de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Totodată, Parlamentul poate fi dizolvat dacă este blocată procedura de adoptare a legilor timp de 3 luni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
Pvel Filip, Partidul Democrat din Moldova, Alegeri parlamentare anticipate
Tematic
Expert: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale?
Alegeri parlamentare anticipate: Igor Dodon spune când ar putea avea loc


Загрузка...
Ala Tocarciuc

Ce se întâmplă pe piața farmaceutică din Moldova pe timp de pandemie: Opinia expertului

60
Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc a vorbit, în studioul Sputnik Moldova, despre tendințele de pe piata medicamentelor din Moldova, care, și pe timp de pandemie, este dominată de interesul comercial și mai puțin de cel farmaceutic.
Ce se întâmplă pe piața farmaceutică din Moldova pe timp de pandemie: Opinia expertului

Ala Tocarciuc consideră că industria locală de medicamente este încă una subdezvoltată și nu joacă un rol important pentru sistemul de sănătate din Moldova, așa cum se întâmplă în alte state din regiune. Expertul spune că statul ar avea nevoie de o viziune pentru a fortifica industria farmaceutică.

„Moldova se deosebește de alte pieți din țările CSI prin componenta foarte mică a producerii locale. Noi nu am reușit să depășim rata de 10% de producere locală în industria farmaceutică, iar dacă ne comparăm cu Ucraina sau Belarus, acolo produsele de import sunt la un nivel mai mic. Aici am avea nevoie de o viziune pentru că sunt sisteme farmaceutice de succes, în state mici, cum ar fi Slovenia sau Croația, care au dezvoltat industria de medicamente, iar acestea joacă un rol important în sistemele lor de sănătate, dar și pe piețele europene. Dacă noi consumăm 90% medicamente de import, am avea nevoie de o viziune cum aceste produse ajung pe piața noastră și cum noi avem acces la ele mai ușor”, a precizat Tocarciuc.

Ea consideră că Moldova este obigată să evalueze toate riscurile legate de livrararea medicamentelor din import, pentru că, spune expertul, la nivel global și regional pandemia a deteriorat foarte multe canale de livrare sau de distribuire a medicamentelor care existau anteror.

„Acum dacă ne uităm care este cea mai mare problemă pe care o are industria farmaceutică la nivel global, nu este fabricarea noilor medicamente, dar problema constă în canalele de livrare a acestora. Deci aici s-ar cere o inovație, pentru că există o disfuncție atât în canalele de livrare a substanțelor din care se produc medicamentele, cât și pentru medicamente fabricate. Trebuie să ținem cont de aceste tendințe la nivel global și de problemele care sunt în regiune, pentru ca noi să putem menține aceste stocuri strategice de medicamente în Moldova pe o durată de minim 90 de zile, poate și mai mult”, a punctat Ala Tocarciuc.

Un alt aspect la care s-a referit expertul în sănătate publică ține de mecanismul de formare a prețurilor. Ala Tocarciuc declară că prețurile la medicamente în Moldova sunt mari pentru că legislația permite acest lucru. Ea consideră că statul, prin Regulatorul de pe piața farmaceutică, ar trebui, la fiecare produs să monitorizeze canalele de livrare.

„Trebuie să vedem cum intră acest produs farmaceutic în țară și de ce el în Ucraina costă de 3 ori mai ieftin. Multe din ele nu sunt introduse în catalogul de prețuri, iar asta le permite importatorilor să utilizeze aceste coridoare pentru a le vinde la orice preț, ceea ce nu este corect pentru consumatori. Aici este de lucru pentru Regulatorul național”, a declarat Tocarciuc.

O altă problemă pe care o vede expertul este faptul că piața farmacetică din Moldova este dominată de componenta comercială și mai puțin de cea farmaceutică. Tocarciuc spune că  unul din instrumentele care ar face ca piața de medicamente să nu fie dominată de latura comercială ar fi reducerea marjei de profit pentru companiile importatoare.

„ Piața noastră farmaceutică este una suprareglementată, pentru ca cineva să intre pe segmentul de vînzări cu amănuntul și suntem, invers, ultraliberali, avem multe farmacii, pentru că această piață s-a liberalizat, a dominat componenta comercială nu și cea farmaceutică, iar asta a influențat nu doar sistemul farmaceutic dar și sistemul medical. Aici este o problemă. Dacă reușim să diminuăm componenta comercială, atunci vom avea mai puține farmacii și calitatea serviciilor farmaceutice ar crește. Multe farmacii stau sub această ghiliotină comercială, sunt obligate de patroni să propună medicamentul cel mai scump. Așa ceva trebuie de exclus. Cum? Încă nu știm. Juriștii, farmaciștii, economiștii trebuie să se gândească. Unul din instrumente ar fi marja de profit, adică limitarea profitabilității. Acesta este un instrument de control ca farmaciile să nu fie dominate de interesul comercial. Noi ne străduim să controlăm pețurile, dar nu avem pârghii pe tot segmentul de livrare. Chiar dacă avem catalogul de prețuri, asta nu ne permite să avem un control de 100% la costul medicamentelor”, a concluzionat Ala Tocarciuc.

Moldova importă în proporție de 90 la sută produse farmaceutice, iar 10% revin producției locale. Cifra de afaceri pentru piața farmaceutică din Moldova se cifrează la 4 miliarde de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
medicamente, piața farmaceutică
Tematic
Dispune Republica Moldova de stocuri de medicamente pe timp de pandemie?
Când ar putea să scadă prețurile la măștile medicinale: Ce spune Agenția Medicamentului


Загрузка...
Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni

Care va fi soarta gimnaziului din satul Ciutești, Nisporeni Ce spun autoritățile

0
(reînnoit 18:14 07.08.2020)
Oamenii din Ciutești, Nisporeni, speră că gimnaziul din localitate nu va fi reorganizat în școală primară-grădiniță, așa cum a decis Consiliul raional Nisporeni. Însă autoritățile raionului Nisporeni nu se grăbesc să-și anuleze decizia. Iată care sunt argumentele.

CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik. Oamenii din satul Ciutești, raionul Nisporeni, speră că gimnaziul din localitatea lor nu va fi reorganizat în școală primară-grădiniță, așa cum a decis Consiliul raional Nisporeni, ceea ce, de fapt, înseamnă închiderea gimnaziului. Însă deocamdată autoritățile raionale nu se grăbesc să-și anuleze decizia. Iată care sunt argumentele celor două părți.

Direcția de Învățământ, Tineret și Sport din raionul Nisporeni a propus reorganizarea gimnaziului Ciutești în școală primară-grădiniță. Solicitată de Sputnik Moldova, șefa acestei direcții, Nina Sterpu, afirmă că gimnaziul Ciutești nu mai este în stare să-și acopere cheltuielile și practic se află deja în incapacitate de a plăti salariile angajaților.

Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni

Ea spune că în raionul Nisporeni sunt șapte instituții educaționale care au un buget ce nu acoperă 100% din cheltuieli. Cinci dintre acestea au un deficit bugetar de 120-150 de mii de lei pe an. Dar în altele două, una în comuna Ciutești și alta în satul Vulcănești, situația este proastă de tot – deficitul bugetar al gimnaziului Ciutești este de peste 700 de mii de lei. De aceea Consiliul raional Nisporeni a decis reorganizarea gimnaziului din Ciutești în școală primară-grădiniță și lichidarea gimnaziului din Vulcănești.

Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni

Nina Sterpu a explicat pentru Sputnik Moldova de ce acest deficit este atât de mare.

Potrivit legislației în vigoare, la venituri, bugetul unei instituții de învățământ este alcătuit din două părți. Prima ține de numărul de elevi: la fiecare elev ponderat sunt alocați anual câte aproximativ 13 mii de lei. De aici vine partea cea mai mare în finanțarea unei instituții de învățământ. A doua parte: în jur de 700 și ceva de mii de lei, care sunt alocați pentru întreținerea unei instituții. Indiferent de cât de mare sau mică este școala, normativul de 700 de mii este același pentru toate instituțiile, indiferent de suprafața edificiului.

Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni

Nina Sterpu spune că edificiul gimnaziului din Ciutești, care a fost dat în folosință în 2002, a fost construit pentru mai mult de 400 de locuri, când copii erau doar 200 și ceva. În ultimii ani, numărul copiilor s-a înjumătățit. Și a apărut această problemă: defificiul mare, iar copii puțini, respectiv și banii pentru întreținerea gimnaziului sunt puțini. "Clădirea solicită foarte mari cheltuieli pentru întreținere. Și cei 700 de mii de lei se duc ca în nisip pentru această instituție. Deja de multă vreme, școala face față cu greu cheltuielilor. În special, când era vorba de procurarea cărbunelui. Din cauza acestui deficit, deja din 2016 a beneficiat de alocări de la bugetul raional", a spus Nina Sterpu, șefa Direcției de Învățământ, Tineret și Sport a raionului Nisporeni.

Școala a început să primească bani de la bugetul raional acum vreo patru ani pentru că atunci numărul elevilor practic s-a îmbunătățit, ajungând la vreo 100 de elevi. Dar în anul de studii 2020-2021 numărul lor va fi și mai mic, de doar 66 de copii ponderați. Din această cauză bugetul este în descreștere totală.

Nina Sterpu spune că peste un an în clasa a cincea a gimnaziului din Ciutești vor fi doar patru copii.

Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni

"Peste un an, în clasa cincea vor veni doar patru copii. 13 cadre didactice, pentru că atâtea discipline sunt în clasa a cincea, vor trebui remunerate pentru instruirea acestor elevi din clasa a cincea. Bugetul minim pentru întreținerea unei clase de gimnaziu este de aproximativ 350 de mii de lei pe an. Deci, 350 de mii de lei pe an revin la patru elevi", afirmă Nina Sterpu.

Șefa Direcției de Învățământ, Tineret și Sport a raionului Nisporeni spune că practic acum gimnaziul din Ciutești nu mai este în capacitate de a achita salariile. Pentru luna septembrie ar mai fi disponibile doar 9 mii de lei, în timp ce banii necesari pentru achitarea salariilor (cheltuieli de personal) pe următoarele trei luni, până la închiderea anului bugetar (1 decembrie) – lunile septembrie, octombrie și noiembrie – se cifrează la 710 mii de lei.

Primarul comunei Ciutești, Sergiu Țărnă: Oamenii nu acceptă închiderea gimnaziului

De cealaltă parte, primarul comunei Ciutești, Sergiu Țarină, spune că oamenii din sat sunt revoltați de decizia Consiliului raional Nisporeni, care a decis transformarea gimnaziului în școală primară-grădiniță, ceea ce de fapt înseamnă închiderea gimnaziului.  

În data de 21 mai, Consiliul raional Nisporeni a decis reorganizarea gimnaziului Ciutești în școală primară-grădiniță. Decizia a fost luată în perioada pandemiei, când erau interzise adunările. Această decizie i-a revoltat pe oamenii din sat. Avem o comună cu două sate (Ciutești și Valea Nârnovei) și nu est bine ca să rămânem fără gimnaziu în localitate. De aceea oamenii, comitetul părintesc, au înaintat o petiție Direcției Învățământ, Tineret și Sport a raionului Nisporeni, dar și ministrului Educației, Igor Șarov", ne-a spus primarul Sergiu Țarină.

El spune că problema constă în faptul că edificiul este foarte mare și deficitul bugetar alcătuiește 710 mii de lei pe anul de învățământ 2019-2020.

Sergiu Țărnă, primarul comunei Ciutești, Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Sergiu Țărnă, primarul comunei Ciutești, Nisporeni

"Am făcut consultări publice cu cetățenii care nu sunt de acord ca copiii noștri să plece la școală în satul vecin, în Seliște. Părinții noștri au muncit atât de mult și s-au construit astfel de edificii. Gimnaziul este spațios, pentru 400 de locuri. Dacă gimnaziul va fi transformat în școală primară-grădiniță, numărul elevilor se va reduce", spune primarul.

Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni

La moment în sat ar fi 70 de elevi de gimnaziu, spune primarul, precizând că numai anul acesta, din cauza plecărilor oamenilor peste hotare, 10 copii au plecat din localitate. Din 2012 a început să scadă numărul elevilor. În fiecare an, satul are cu 10 copii mai puțin. Și asta pentru că, spune Sergiu Țarină, pleacă tinerii. Dar aceștia pleacă pentru că în satul natal nu au un loc de muncă, iar agricultura este nerentabilă.

În Ciutești, cota de teren echivalent este de doar 68 de ari și a fost parcelată în șapte bucăți

"Tineretul pleacă tot din sat. La privatizarea pământului s-au admis mari greșeli – terenurile au fost parcelate excesiv. Sunt puțini agenți economici în sat. Avem doar câteva gospodării țărănești, care dețin câte 2-3 hectare de livadă. Terenul arabil îl lucrează individual fiecare proprietar. Cota de teren echivalentă este de 68 de ari, care a fost parcelată în șapte părți. Nici nu este profitabil să faci agricultură pe terenuri atât de mici", a mai spus primarul.

Locuitorii satului au apeduct care este construit din 2009, dar este exploatat cu dificultăți, în perioada de vară nu ajunge apă pentru toți consumatorii. Canalizare nu este în sat, dar nici rețeaua de furnizare a gazelor naturale. Există un proiect în bază căruia urma să fie instalată conducta de gaze naturale Vărzărești – Seliște – Ciutești – Vânători, dar acesta nu a fost implementat. În sat este asfaltat doar drumul central.

Acum satul are 1960 de locuitori, în vremurile bune el avea în jur de 2500 de locuitori.

Amintim că marți, la gimnaziul din Ciutești au venit mai mulți părinți, care s-au întrunit la adunarea comitetului părintesc. Ei au spus că copiii lor au dreptul să învețe în propria localitate, mai ales că gimnaziul Ciutești are o clădire bine amenajată, bună pentru a primi copiii din data de 1 septembrie.

Iată opiniile câtorva săteni, profesori și părinți.

Mariana Cojuhari: Transport public nu avem - ne ducem în spinare copiii la spitalul raional

Părinți și profesori gimnaziul Ciutești, Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Părinți și profesori gimnaziul Ciutești, Nisporeni

"Noi cerem de la autorități ca copiii noștri să învețe în școala din satul nostru. Trăim în veacul 21. Transport la Nisporeni (centrul raional – n.n.) nu avem. Când te duci cu copilul la spitalul raional, trebuie să-l duci, pe căldura cea mare, în spinare. Când este vorba de alegeri și de votare – toți vin. Dar acum cine ne vede, la cine să ne adresăm noi? De ce să-i ducă pe copiii noștri la Seliște? Școala noastră este mare, frumoasă. Avem profesori foarte buni. Rezultate foarte bune la olimpiadele raionale. Noi vrem să avem școală la noi în sat, nu vrem să ne ducem copiii în altă parte. Parlamentul și guvernul să dea mai mulți bani pentru copii, pentru școli, să nu ne lipsească de toate".

Tatiana Lozan: A mai rămas să închidă grădinițele și primăria

Tatiana Lozan, Ciutești, Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Tatiana Lozan, Ciutești, Nisporeni

"Aș dori foarte mult ca să avem școală în sat. Nu vrem ca copiii noștri să meargă prin alte sate, în timp ce noi avem aici toate condițiile, tot ce este necesar. Dacă se închide școala, a mai rămas să se închidă grădinițele, primăria… Oamenii se duc cu copiii peste hotare. Satele au să rămână pustii."

Maria Stamate, directorul gimnaziului Ciutești: Avem doar 17% din locuri ocupate

Maria Stamate, directorul gimnaziului Ciutești, Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Maria Stamate, directorul gimnaziului Ciutești, Nisporeni

"Decizia consiliului raional Nisporeni a fost luată în baza analizei situației financiare a gimnaziului, care are un deficit mare și ținându-se cont că numărul de copii este în descreștere de la an la an. Situația financiară nu permite, în condițiile legilor în vigoare, funcționarea de mai departe în formatul gimnaziu.

Anul de studii 2019-2020 l-au absolvit 77 de elevi. Dacă gimnaziul ar continua să funcționeze, la 1 septembrie am avea 71 de elevi. Ca gimnaziul să-și continue activitatea ar trebui să avem cel puțin 91 de elevi ponderați. Dacă în anul acesta va funcționa doar școală primară, atunci am avea 26 de elevi la școala primară, plus cei de la grădiniță.

Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni

Clădirea este prevăzută pentru 464 de elevi. De fapt, acum avem elevi în gimnaziu doar în volum de 17% din capacitatea lui".

Tatiana Țărnă: Se găsesc bani pentru orice, pentru orișicine, dar nu și pentru copiii noștri

Tatiana Țărnă, Ciutești, Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Tatiana Țărnă, Ciutești, Nisporeni

"Mă doare ceea e se întâmplă cu școala noastră. Știu cu cât greu s-a dat în folosință această școală ca să o vedem astăzi așa cum este. Cu multă sudoare a părinților, a buneilor noștri. Școala se închide pentru că nu sunt bani. Dar dacă la noi totul se face pentru copii, de ce nu se găsesc bani? Se găsesc bani pentru orice, pentru orișicine, dar nu și pentru copiii noștri. Copiii noștri au dreptul ca și toți ceilalți să învețe în școala din satul lor.     

Și apoi ce fel de sat fără școală? Închidem școlile, închidem edificiile culturale, și unde ajungem? Părinții din satul acesta s-au împrăștiat în lumea mare ca să le creeze condiții copiilor lor. Nu ne alungați copiii din sat, ei și așa pleacă peste hotare."

Nadejda Stamate, director adjunct educație: Avem rezultate foarte bune la olimpiada raională

"Avem un colectiv tânăr, în afară de mine care am ajuns la vârsta de pensionare. Mă doare inima pentru instituția noastră. Eu activez din prima zi de la deschiderea gimnaziului și știu cât de mult muncesc cadrele didactice, cu câtă străduință și cu câtă abnegație se dedică copiilor satului.

Nadejda Stamate, director adjunct gimnaziul Ciutești, Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Nadejda Stamate, director adjunct gimnaziul Ciutești, Nisporeni

Avem rezultate foarte bune la olimpiada raională la disciplinele școlare. În 2018 avem patru diplome de gradul I, II, III. În acest an școlar, din cei 13 elevi care au absolvit clasa a noua, noi avem șase cu diplome de gradul I, II, III și mențiuni. Îmi pare rău că copiii noștri urmează să meargă în altă instituție școlară. Nu se ține cont de sălile de clasă pe care le avem, de cadrele didactice, condițiile pe care le au copiii noștri.

Sunt hotărâri de guvern din 2014 privind finanțarea instituțiilor de învățământ. Dar atunci la noi și în alte sate erau mulți copii. Între timp mulți au plecat, dar hotărârile au rămas aceleași. Hotărârea de guvern din 2014 prevăd finanțarea după principiu: banii urmează copilul. Asta înseamnă că, dacă avem puțini copii în școală, se dau și puțini bani".

Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Gimnaziul Ciutești raionul Nisporeni

Maria Țărnă, contabila gimnaziului Ciutești: A duce copiii din sat înseamnă a alunga tineretul din sat

"Noi, profesorii și părinții, dorim ca școala să nu fie închisă. A duce copiii din sat (la școala din alt sat – n.n.) înseamnă a alunga tineretul din sat. Au să rămână doar vârstnicii. În comună sunt înregistrați peste 1900 de cetățeni. Este adevărat că cei tineri sunt plecați peste hotare".

Dacă închidem gimnaziul, închidem toate instituțiile în sat.

Părinți și profesori gimnaziul Ciutești, Nisporeni
© Sputnik / Mihai Caraus.
Părinți și profesori gimnaziul Ciutești, Nisporeni

Ciuteștenii speră că autoritățile raioane își vor revizui decizia, altfel din sat vor pleca și mai mulți oameni, în special, tinerii. Deocamdată rămâne în vigoare hotărârea din data de 21 mai a Consiliului raional Nisporeni de reorganizare a gimnaziului Ciutești în școală primară-grădiniță.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
gimnaziu, nisporeni, Ciutești


Загрузка...