Alexei Busuioc

Mesaj dur către noua guvernare: Fiți cu picioarele pe pământ, de altfel, nu aveți șanse

966
(reînnoit 16:52 13.08.2019)
După schimbarea guvernării de la Chișinău, primarii din țară au mari așteptări și speră că Administrațiile Publice Locale vor fi auzite măcar de această dată, iar reforma APL-urilor, ce prevede descentralizarea totală de puterea centrală, se va produce în sfârșit.
Mesaj dur către noua guvernare: fiți cu picioarele pe pământ, de altfel, nu aveți șanse

Primarul din Capaclia, Alexei Busuioc, a declarat în cadrul unui interviu oferit pentru Radio Sputnik Moldova că noua guvernare nu ar trebui să neglijeze opiniile venite din partea Congresului Autorităților Publice Locale, ba mai mult, puterea centrală ar trebui să ia în calcul orice opinie venită din partea CALM-ului, în condițiile în care, în cadrul Congresul Autorităților Publice Locale sunt oameni mult mai pregătiți, decât pot fi chiar și în Parlamentul Republicii Moldova.

”Dacă guvernarea aceasta, pe care pentru prima dată am susținut-o, nu o să înțeleagă că trebuie să asculte CALM-ul, întrucât noi avem primari mult mai pregătiți decât unii actuali miniștri, cu guvernarea asta se va întâmpla ce s-a întâmplat cu toate guvernările de până acum. Eu tare nu aș vrea să mă dezamăgesc total și de guvernarea actuală. Noi, la CALM, vociferăm, suntem uniți pentru că suntem diferiți. Guvernul și Parlamentul au foarte mult de învățat de la CALM”, susține Alexei Busuic.

Primarul de la Capaclia a venit și cu un sfat important pentru noua guvernare de la Chișinău și îndeamnă autoritățile să rămănă cu picioarele pe pământ și să asuclte de oameni. 

”Să fie cu picioarele pe pământ, să țină cont de ceea ce zic oamenii, să nu negluijeze recomandările și pozițiile care vin de la CALM, de altfel, această guvernare nu are nicio șansă”, spune Alexei Busuic.

Aleși lucru îl spune și directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale, Viorel Furdui, care susține că odată cu schimbarea puterii a apărut și o speranță. Însă, este foarte important ca guvernarea să nu repete cea mai mare greșeală pe care au făcut-o vechile puteri, aceea de a-i ține dependenți pe primarii din țară, spune Furdui.  

Autor: Tatiana Cebotari

966
Tematic
Directorul executiv al CALM: Sunt indicii că mulți primari vor candida independent
Pavel Filip

Filip: Democrații nu își doresc alegeri parlamentare anticipate, iar ele nu vor avea loc

92
Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a declarat pentru Sputnik Moldova că formațiunea sa nu își dorește alegeri parlamentare anticipate, iar actualul Parlament îți va duce mandatul până la capăt.
Filip: Democrații nu își doresc alegeri parlamentare anticipate, iar ele nu vor avea loc

Pavel Filip spune că, deși actualul Parlament se confruntă cu problema coruperii și a traseismului politic, politicienii ar trebui să să se înțeleagă între ei pentru a evita un srutin parlamentar anticipat.

„Acest Parlament nu mai este reprezentativ - și da, și nu, chiar dacă el este bântuit de fenomenul traseismului politic, nu ar trebui să ne ducă la gândul sau pe calea unor alegeri parlamentare anticipate. Acest mesaj este pedalat de cei de la PAS și PSRM. Eu cred că aceste partide vor merge cu acest mesaj până în alegerile prezidențiale, iar după scrutinul prezidențial doar unul dintre ele va mai dori alegeri parlamentare anticipate”, a precizat Filip.

Fostul premier mai spune că un scrutin parlamentar înainte de termen sunt o excepție în viața politică, dar, în ansamblu, responsabilitatea politică aparține deputațlor care nu ar trebui să se gândească sau să meargă pe calea unor anticipate.

„Noi avem cheltuieli, oamenii ne-au delegat în Parlament pentru a le soluționa problemele, politicienii ar trebui să se înțeleagă între ei, asfel încât să evităm circumstanțele care ar duce la dizolvarea Parlamentului”, a mai declarat Pavel Filip.

În concluzie, șeful democraților a declarat că Partidul Democrat nu pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, iar ele nu vor avea loc.

Potrivit Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat doar dacă Guvernul demisionează sau este demis și nu se reușește investirea unui nou Executiv timp de 3 luni de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Totodată, Parlamentul poate fi dizolvat dacă este blocată procedura de adoptare a legilor timp de 3 luni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
Pvel Filip, Partidul Democrat din Moldova, Alegeri parlamentare anticipate
Tematic
Expert: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale?
Alegeri parlamentare anticipate: Igor Dodon spune când ar putea avea loc


Загрузка...
Ala Tocarciuc

Ce se întâmplă pe piața farmaceutică din Moldova pe timp de pandemie: Opinia expertului

59
Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc a vorbit, în studioul Sputnik Moldova, despre tendințele de pe piata medicamentelor din Moldova, care, și pe timp de pandemie, este dominată de interesul comercial și mai puțin de cel farmaceutic.
Ce se întâmplă pe piața farmaceutică din Moldova pe timp de pandemie: Opinia expertului

Ala Tocarciuc consideră că industria locală de medicamente este încă una subdezvoltată și nu joacă un rol important pentru sistemul de sănătate din Moldova, așa cum se întâmplă în alte state din regiune. Expertul spune că statul ar avea nevoie de o viziune pentru a fortifica industria farmaceutică.

„Moldova se deosebește de alte pieți din țările CSI prin componenta foarte mică a producerii locale. Noi nu am reușit să depășim rata de 10% de producere locală în industria farmaceutică, iar dacă ne comparăm cu Ucraina sau Belarus, acolo produsele de import sunt la un nivel mai mic. Aici am avea nevoie de o viziune pentru că sunt sisteme farmaceutice de succes, în state mici, cum ar fi Slovenia sau Croația, care au dezvoltat industria de medicamente, iar acestea joacă un rol important în sistemele lor de sănătate, dar și pe piețele europene. Dacă noi consumăm 90% medicamente de import, am avea nevoie de o viziune cum aceste produse ajung pe piața noastră și cum noi avem acces la ele mai ușor”, a precizat Tocarciuc.

Ea consideră că Moldova este obigată să evalueze toate riscurile legate de livrararea medicamentelor din import, pentru că, spune expertul, la nivel global și regional pandemia a deteriorat foarte multe canale de livrare sau de distribuire a medicamentelor care existau anteror.

„Acum dacă ne uităm care este cea mai mare problemă pe care o are industria farmaceutică la nivel global, nu este fabricarea noilor medicamente, dar problema constă în canalele de livrare a acestora. Deci aici s-ar cere o inovație, pentru că există o disfuncție atât în canalele de livrare a substanțelor din care se produc medicamentele, cât și pentru medicamente fabricate. Trebuie să ținem cont de aceste tendințe la nivel global și de problemele care sunt în regiune, pentru ca noi să putem menține aceste stocuri strategice de medicamente în Moldova pe o durată de minim 90 de zile, poate și mai mult”, a punctat Ala Tocarciuc.

Un alt aspect la care s-a referit expertul în sănătate publică ține de mecanismul de formare a prețurilor. Ala Tocarciuc declară că prețurile la medicamente în Moldova sunt mari pentru că legislația permite acest lucru. Ea consideră că statul, prin Regulatorul de pe piața farmaceutică, ar trebui, la fiecare produs să monitorizeze canalele de livrare.

„Trebuie să vedem cum intră acest produs farmaceutic în țară și de ce el în Ucraina costă de 3 ori mai ieftin. Multe din ele nu sunt introduse în catalogul de prețuri, iar asta le permite importatorilor să utilizeze aceste coridoare pentru a le vinde la orice preț, ceea ce nu este corect pentru consumatori. Aici este de lucru pentru Regulatorul național”, a declarat Tocarciuc.

O altă problemă pe care o vede expertul este faptul că piața farmacetică din Moldova este dominată de componenta comercială și mai puțin de cea farmaceutică. Tocarciuc spune că  unul din instrumentele care ar face ca piața de medicamente să nu fie dominată de latura comercială ar fi reducerea marjei de profit pentru companiile importatoare.

„ Piața noastră farmaceutică este una suprareglementată, pentru ca cineva să intre pe segmentul de vînzări cu amănuntul și suntem, invers, ultraliberali, avem multe farmacii, pentru că această piață s-a liberalizat, a dominat componenta comercială nu și cea farmaceutică, iar asta a influențat nu doar sistemul farmaceutic dar și sistemul medical. Aici este o problemă. Dacă reușim să diminuăm componenta comercială, atunci vom avea mai puține farmacii și calitatea serviciilor farmaceutice ar crește. Multe farmacii stau sub această ghiliotină comercială, sunt obligate de patroni să propună medicamentul cel mai scump. Așa ceva trebuie de exclus. Cum? Încă nu știm. Juriștii, farmaciștii, economiștii trebuie să se gândească. Unul din instrumente ar fi marja de profit, adică limitarea profitabilității. Acesta este un instrument de control ca farmaciile să nu fie dominate de interesul comercial. Noi ne străduim să controlăm pețurile, dar nu avem pârghii pe tot segmentul de livrare. Chiar dacă avem catalogul de prețuri, asta nu ne permite să avem un control de 100% la costul medicamentelor”, a concluzionat Ala Tocarciuc.

Moldova importă în proporție de 90 la sută produse farmaceutice, iar 10% revin producției locale. Cifra de afaceri pentru piața farmaceutică din Moldova se cifrează la 4 miliarde de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
medicamente, piața farmaceutică
Tematic
Dispune Republica Moldova de stocuri de medicamente pe timp de pandemie?
Când ar putea să scadă prețurile la măștile medicinale: Ce spune Agenția Medicamentului


Загрузка...
piscină

Comisia pentru Sănătate Publică a decis: Se deschid sau nu piscinele?

0
(reînnoit 17:43 07.08.2020)
Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică s-a întrunit astăzi în ședință și a luat o decizie cu privire la activitatea piscinelor și bazinelor de înot.

CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik. Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a permis reluarea activității piscinelor și bazinelor de înot începând cu data de 10 august. 

Decizia a fost luată după ce a fost analizată situația epidemiologică și nivelul de respectare a măsurilor restrictive. 

„Admnistratorii acestor zone de agrement vor trebui să respecte cu strictețe instrucțiunile de funcționare în condiții de pandemie, anunțate de Comisie”, se menționează într-un comunicat expediat presei de către Guvern. 

În plus, va trebui respectată cu strictețe ordinea, să fie efectuată frecvent dezinfectarea zonelor de agrement, iar numărul vizitatorilor nu trebuie să depășească 50% din capacitatea maximă. 

Comisia precizează că fluxul trebuie să fie bine gestionat pentru a evita aglomerația. 

Autoritățile atrag atenția însă că, în funcție de evoluția situației epidemiologice, măsurile restrictive ar putea fi revizuite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
deschidere, Centrul de Sănătate Publică, piscine


Загрузка...