Vadim Vieru

Reducerea perioadei de detenție pentru condamnați: Are sau nu o legătură cu politicul

239
(reînnoit 13:57 10.08.2019)
Mai mulți avocați comentează amplu în spațiul public modificările operate de fosta guvernare la Codul de Procedură Penală prin care condamnații pot solicită, de la 1 ianuarie 2019, o reducere a pedepsei de detenție sau o compensație bănească.
Reducerea perioadei de detenție pentru condamnați are sau nu o legătură cu politicul

Avocatul Vadim Vieru consideră că fenomenul care a luat amploare la ora actuală prin care judecătorii pronunță sentințe prin care reduc unor condamnați termenul de detenție, nu este legat de mediu politic. Avocatul consideră că este vorba de efectele în timp a unei norme legale.

Potrivit noilor prevederi, condamnații care au fost deținuți cel puțin 10 zile în condiții precare pot solicita reducerea pedepsei. Reducerea este calculată de la 1 la 3 zile pentru 10 zile de detenție în condiții precare, calculate cumulativ. Aceste plângeri se examinează de către judecătorul de instrucție, cu participarea condamnatului după caz, a avocatului acestuia și a reprezentantului administrației instituției penitenciare. Termenul maxim de examinare a plângerilor respective este de 3 luni.

„ Nu cred că politicienii au interes ca să elibereze sau să aplice acest remediu în raport cu anumite persoane care au fost condamnate pentru anumite fapte specifice de rezonanță socială. Respectiv sunt sceptic că aceste încheieri judecătorești au fost influențate de mediu politic, pentru că la politicieni nu le este convenabil astfel de decizii, ei nu au capital politic din aceste procese”, a declarat avocatul Vadim Vieru.

Legea prin care condamnații pot solicita o reducere a pedepsei de detenție sau o compensație bănească a fost adoptată în iulie 2018 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019, iar pe parcursul anului au început să fie pronunțate mai multe decizii judecătorești prin care au fost reduse pedepsele pentru condamnați.

Autor: Eduard Maciac

239
Tagurile:
condiţii de detenţie, condamnați
Tematic
Filat va ieși mai devreme din închisoare
Valeriu Jereghi

"Pandemia.md" noua producție, semnată de regizorul Valeriu Jereghi

39
Pandemia de COVID-19 a devenit subiectul unui film, în regia maestrului Valeriu Jereghi. Producția "Pandemia.md" relatează istoria societății, care a fost pusă în fața unui virus nemilos, apărut în primăvara anului 2020.
"Pandemia.md" – noua producție, semnată de regizorul Valeriu Jereghi

Regizorul Valeriu Jereghi își lansează noua producție cinematografică - filmul "Pandemia.md", inspirat din realitatea cotidiană, dar și din propria experiență în lupta cu COVID-19.

© Sputnik / Екатерина Чеснокова
"De fapt, scenariul filmului a fost schițat la solicitarea unor jurnaliști. Nu pot spune că pandemia poate fi o sursă de inspirație, însă cumva această perioadă te apasă indirect și gândurile vin de la sine. Mai cu seamă că am trecut și eu prin această tristă experiență", a mărturisit pentru Sputnik Moldova Valeriu Jereghi.

Potrivit renumitului regizor, filmările pentru noua producție vor începe la mijlocul verii și vor avea loc în satul Ivancea, raionul Orhei. Scenariul a fost inspirat din situații absolut reale din viață, iar în cadrul fimărilor vor participa actori din Moldova, inclusiv din Găgăuzia, dar și din Ucraina ș.a.

Proiectul urmează să fie realizat cu susținerea financiară a Centrului Național de Cinematografie din Republica Moldova. Conform CNC, acesta va fi primul proiect cinematografic din țara noastră care va reflecta fenomenul internațional COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tematic
Moldovenii vor putea merge în sfârșit la film: Iată de când


Загрузка...
Victor Juc

Politolog, despre conflictul israeliano-palestinian: Cum îi va afecta pe moldoveni

46
Conflictul israeliano-palestinian pare că nu se va încheia în viitorul apropiat. Această îngrijorare a exprimat-o politologul Victor Juc. Potrivit lui, cel mai mult vor avea de suferit oamenii, inclusiv moldovenii stabiliți în aceste teritorii.
Politolog, despre conflictul israeliano-palestinian: Cum îi va afecta pe moldoveni

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Victor Juc a declarat că în viitorul apropiat nu ar trebui să ne așteptăm că va fi pus capăt conflictului israeliano-palestinian.

"Conflictul este vechi. Este o problemă ce ține de memoria fiecărei familii, mai ales ale celor palestiniene. Au fost prea multe jertfe. Nici teoretic, nici practic, acest conflict nu poate fi soluționat în viitorul apropiat", a spus Victor Juc.

Expertul susține că în urma acestor conflicte cel mai mult va avea de suferit societatea, iar moldovenii care muncesc și trăiesc acolo au parte de adevărate clipe de coșmar. Mulți dintre ei își doresc să revină acasă, pentru că nu se mai simt în siguranță.

"Sunt 16 mii de moldoveni stabiliți acolo și muncesc. Ei vor avea de suferit, pentru că ei nu sunt deprinși cu situația tensionată la care sunt expuși, pentru că probleme de ordin terorist, atacurile cu bombe se află pe agenda zilei și nimeni nu este asigurat. Mulți dintre aceștia intenționează să revină acasă, dar cred că atunci când situația se va ameliora unii dintre ei își vor dori să revină", a menționat politologul.

De precizat că Ambasada Republicii Moldova în Israel a anunțat în data de 15 mai că Fâșia Gaza continuă să fie ținta atacurilor masive cu rachete, iar pericolul se menține și asupra aeroporturilor, iar din acest motiv, autoritățile israeliene au decis să interzică toate zborurile din și spre Israel până pe 17 mai inclusiv. Nu se știe deocamdată ce decizie va fi luată începând cu 18 mai. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
război, Israel, conflict
Tematic
Vor putea veni acasă moldovenii din Israel după 18 mai?


Загрузка...
LGBT

"România arată Moldovei calea europeană" - susține LGBT de la Chișinău

0
În timp ce în România peste 20 de ambasade străine promovează LGBT, România face același lucru în Republica Moldova prin ambasada sa de la Chișinău.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik, Marius Holdean. Ambasada României la Chișinău și-a exprimat pentru prima oară susținerea pentru politicile LGBT din Republica Moldova, imitând gesturile inacceptabile ale ambasadelor străine de la București care fac o propagandă deșănțată pro-homosexuali, în dispreț față de valorile poporului român.

Acum, Bucureștiul face același lucru în Republica Moldova, Ambasada României semnând o declarație comună a 30 de diplomați acreditați în susținerea comunității LGBT din Republica Moldova, de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei.

Declarația comună a fost anunțată în Moldova pe pagina de facebook a Ambasadei Olandei, un stat care militează de mult timp în favoarea politicilor anti-familie.

Astfel de declarații pro-LGBT au existat în anii precedenți în Republica Moldova, însă e pentru prima dată când apare și semnătura misiunii diplomatice românești de la Chișinău.

În declarația respectivă, care seamănă cu declarația dată cu aceeași ocazie și de mai mult de 20 de ambasade de la București pentru România, semnatarii își exprimă ”solidaritatea și sprijinul pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex (LGBTI) din Republica Moldova, dintre care mulți sunt discriminați pe baza orientării lor sexuale, identității sau expresiei de gen și caracteristicilor sexuale”.

În același mesaj, ambasadele anunță că în perioada 15-20 iunie, va avea loc cel de-al 20-lea Festival LGBTI „Moldova Pride”, preponderent online, din cauza condițiilor actuale de pandemie COVID-19.

Cu referire la acest pas șocant făcut de România în Republica Moldova, teologul și politologul Bogdan Duca a oferit pe pagina sa de telegram o replică care nu mai lasă loc de comentarii: ”Bun, bun. România arată Moldovei calea europeană :))”!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
homosexuali, România, CHIȘINĂU, LGBT


Загрузка...