Adrian Clipca

Nu ignorați durerea în gât sau răgușeala, pot fi simptome ale cancerului

2721
Mai mulți bolnavi confundă simptomele cancerului din regiunea gâtului și capului cu cele ale unei răceli banale, afirmă doctorul în științe medicale Adrian Clipca. Cum depistăm la timp boala?
Nu ignorați durerea în gât sau răgușeala, pot fi simptome ale cancerului

Medicii oncologi bat alarma! 80 la sută dintre pacienții cu cancer în regiunea capului și gâtului din țara noastră sunt diagnosticați în stadiile III – IV ale bolii.

Peste 1000 de persoane din țara noastră sunt depistate anual cu tumori  canceroase în regiunea capului și gâtului. Aproximativ 300 dintre acestea nu mai pot fi salvate, deoarece solicită ajutorul medical prea târziu. Despre simptomele și cauzele bolii a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Adrian Clipca, doctor în științe medicale, șeful Secției Tumori ale regiunii Capului și Gâtului a Institutului Oncologic.

În regiunea capului și gâtului, tumorile canceroase se formează la nivelul glandei tiroide, cavității bucale (limbă, faringe, laringe, nozofaringe, glandele salivare), cavitatea nazală, orbitele ochilor și creier. Simptomele sunt asemănătoare afecțiunilor stomatologice sau otorinolaringologice. Anume această similitudine induce în eroare bolnavii, care asociază o tuse sau o durere în gât de durată cu o răceală banală.

”Cancerul din regiunea capului și gâtului se manifestă când tumoarea a atins dimensiuni deranjante. De aceea, orice om, dacă observă că a apărut ceva pe piele, pe mucoasa limbii sau pe mucoasa obrazului, trebuie să fie îngrijorat și să apeleze la dermatolog, stomatolog sau otorinolaringolog. Totodată, în locurile unde tumoarea nu poate fi văzută apare o senzație de disconfort, de arsură, congestie, de prezență a unui corp străin, o senzație de tuse seaca, schimbarea timbrului vocii. Dacă aceste simptome durează mai mult de o lună, nu trebuie să așteptăm să treacă de la sine”, a relatat Adrian Clipca.

Fumatul, alimentația nesănătoasă, alcoolul, stresul și Virusul Papiloma Uman sunt printre factorii de risc care favorizează apariția și dezvoltarea cancerului din regiunea capului și gâtului.

”Consumul de alcool, în special băuturile tari, provoacă arsura și leziunea mucoasei. Dacă sunt mai mulți factori simultan: fumatul, alcoolul, depresia, organismul nu reușește să repare aceste leziuni, care se transforma în tumoare. Aceasta crește și provoacă leziuni mai mari, afectând țesuturile adiacente. Virusul Papiloma Uman, de asemenea, poate provoca tumori canceroase la nivelul cavității bucale. În acest caz, calea de transmitere a virusului este sexul oral”, a explicat Adrian Clipca.

În prezent, la evidența medicilor se află peste 10 000 de persoane diagnosticate cu cancer în regiunea capului și gâtului.

Mai multe detalii despre depistarea și tratamentul cancerului din regiunea capului și gâtului aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

2721
Tagurile:
simptome, durere, cancer
Tematic
Cifre alarmante! Peste 10 mii de moldoveni, diagnosticați cu cancer într-un singur an
Chișinăul își asigură confortul cu prețul îmbolnăvirii de cancer a unui sat întreg
Roman Mihăeș

Politolog: Ce va urma după decizia CCM

109
Politologul Roman Mihăeș a comentat în cadrul emisiunii Contrapunct, hotărârea Înaltei Curți cu privire la neconstituționale decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru.
Politolog: Ce va urma după decizia CCM

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, politologul Roman Mihăeș și-a expus părerea că președintele Maia Sandu trebuie să se conformeze Constituției și deciziei Înaltei Curți și să înceapă consultările cu fracțiunile pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Potrivit lui, prin această decizie, Curtea Constituțională și-a menținut jurisprudența și a venit cu câteva elemente noi și precizări importante.

"Curtea nu a considerat că președintele a încălcat prevederile Constituției, ci i-a atras atenția președintelui la o greșeală de procedură și anume că președintele Republicii Moldova trebuie să evalueze calitățile, competențele și experiența unei persoane propuse de o majoritate parlamentară", a explicat Roman Mihăeș.

Politologul este de părere că șeful statului ar trebui să le dea partidelor un răgaz de câteva zile, pentru ca acestea să analizeze decizia Înaltei Curți și să inițieze negocieri în vederea identificării unui candidat pentru funcția de prim-ministru la cea de-a doua etapă.

"Maia Sandu ar trebui să purceadă la consultări cu fiecare partid în parte. Evident că acestea nu pot fi inițiate în a doua zi după hotărârea Curții. Este nevoie de cel puțin o zi-două", a conchis comentatorul politic.

Amintim că pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de deputații socialiști.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
decizia CCM, decizie
Tematic
Deputat: Am putea să nu avem un premier desemnat nici după decizia CCM


Загрузка...
Alexandru Morcov

Reprezentant CALM: De ce primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

73
(reînnoit 20:57 24.02.2021)
Guvernul intenționează să reducă numărul primăriilor până la 90 la sută. Autoritățile consideră că aceasta va permite atragerea investițiilor, dezvoltarea infrastructurii și stoparea emigrației.
Alexandru Morcov: De ce primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Alexandru Morcov a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.

Potrivit lui Alexandru Morcov, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.

"Spre exemplu, dacă să ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrarea unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.

De menționat că, deocamdată, a fost elaborat doar studiul privind trei scenarii de reformă administrativ-teritorială. Reorganizarea teritorial-administrativă în Moldova înseamnă o schimbare  extrem de complexă, care poate dura câțiva ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
reforma, primării
Tematic
Viorel Furdui: Plafonarea taxelor va lega mâinele APL-urilor


Загрузка...
Bancnote, valute

Cât costă euro și dolarul: Cursul valutar BNM din 25 februarie

0
(reînnoit 21:13 24.02.2021)
Leul moldovenesc se apreciază în cotațiile oficiale în raport cu toate principalele valute de referință, cu excepția rublei, care urcă ușor. Dolarul a pierdut 5 bani, iar prețul euro a scăzut cu 3 bani. 

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru joi, 24 februarie, un dolar american este cotat cu 17,48 lei, un euro – cu 21,27 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,56 bani, un leu românesc – cu 4,36 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,78 bani. 

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 25 februarie 2021
© Screenshot / BNM
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 25 februarie 2021

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

În luna ianuarie 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 93,7% (105,6% în luna decembrie 2020). În prima lună a anului curent, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 75,2 milioane USD (-30,0%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 49,9 milioane USD (-21,0%).

La sfârșitul lunii ianuarie, rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 763 de milioane 780 de mii de dolari americani (3 763,78 mil. dolari SUA).

BNM a informat săptămâna aceasta că, în ianuarie 2021, leul moldovenesc s-a depreciat cu 0,5% în raport cu dolarul SUA”.

Ritmul anual al inflaţiei a fost de 0,22% în ianuarie 2021, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Este o rată a inflației la un nivel fără precedent de redus, în scădere față de decembrie 2020, când a constituit 0,39%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
curs valutar pentur azi, curs valutar BNM
Tematic
Scădere la ambele capitole: Cât a exportat și cât a importat Moldova în 2020 – expert
Cine decide prețul euro și dolarului în Moldova – explicația expertului
Mare țeapă! Banii moldovenilor sunt folosiți de alții


Загрузка...