Iurie Mărgineanu

Mai grav decât se credea. Ce spune un cunoscut avocat despre judecătorii de la noi

871
(reînnoit 16:29 14.08.2019)
Situația pare să fie mai gravă decât se credea. Cați judecători ar trebui să plece din sistem, dacă se vrea curățarea acestuia.
Mai grav decât se credea. Ce spune un cunoscut avocat despre judecătorii de la noi

Cunoscutul avocat, doctorul în drept Iurie Mărgineanu, spune că situația din sistemul judecătoresc din Republica Moldova este mult mai gravă decât acum 10 ani, când toți credeau că acest domeniu este la pământ. El este de părere că cel puțin 99% din magistrați ar trebui demiși, dacă se vrea curățarea sistemului, așa cum se declară.

„Eu îmi amintesc de anul 2009, când în locul „atotputernicului” și „totalitarului” Voronin, a venit la putere alianța. Vreau să subliniez, atotputernic și totalitar în ghilimele, fiindcă mai democratic era Voronin decât regimul de până acum. Atunci s-au început modificări, iar la adunarea judecătorilor Alexandru Tănase le făcea din deget magistraților de la Curtea Supremă de Justiție și judecătorii ceia se uitau la Tănase ca niște copii de la grădiniță și nu spuneau nimic. Ei se temeau. Eu mă gândeam, cum așa este posibil? Voi credeți că acești judecători vor mai face dreptate? Nu, ei vor face ceea ce veți spune voi. Domnul Tănase spunea atunci că vor fi dați afară aproximativ 90% din judecători. Ascultându-l, eu am zis, „eu nu sunt de acord cu el, fiindcă asta e o bătaie de joc de sistem”. Deși erau de zvonuri, totuși erau și oameni corecți”, a declarat avocatul Iurie Mărgineanu în studioul Radio Sputnik Moldova.

Și dacă acum 10 ani cunoscutul avocat nu era de acord ca 90% din magistrații din țara noastră să fie demiși, astăzi, doctorul în drept spune că:

„Acum sunt de acord ca 99% din judecători să fie demiși. După 2009, situația din sistemul judecătoresc s-a înrăutățit și mai mult, ”, conchide Iurie Mărgineanu.

Potrivit apărătorului, în ultimii ani, marea majoritate a judecătorilor de la noi și-au făcut de cap la propriu, ceea ce nu doar a îngreunat activitatea avocaților, ci a făcut-o imposibilă, motiv pentru care se gândea chiar să renunțe la tot, inclusiv la licența de avocat.

„Sincer vă spun, de foarte multe ori, îmi ziceam că voi ieși într-o conferință de presă în care să-mi rup licența de avocat fiindcă așa nu se mai putea de lucrat”, adaugă Iurie Mărgineanu.

Ce acțiuni urmează să fie întreprinse de către Ministerul Justiției pentru îmbunătățirea situației din sistemul judecătoresc, dar și ce șanse mai sunt ca moldovenii să beneficieze de o jusțieție echitabilă și corectă, am aflat în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la ministra Jusțiției, Olesea Stamate; experta anticorupție Mariana Kalughin și avocatul Iurie Mărgineanu.
Emisiunea integrală o găsiți mai sus.

Autor: Silvia Zavadovschi

871
Tagurile:
avocat, coruptie, judecatorii
Tematic
Decis: Care judecători nu se vor regăsi în viitoarea componență a CSJ
A cui demisie o cere Maia Sandu: Un nou avertisment către judecători și procurori
Riscăm să rămânem fără judecători? Anunțul făcut de ministrul Justiției
Iurie Ciocan

Reforma administrativ-teritorială: Este sau nu necesară pentru Moldova

77
(reînnoit 19:27 28.02.2021)
Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni. O asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme, instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres. Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean - vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

Expertul a susține că reforma ar putea fi implementată până la alegerile locale din 2023 sau până la cele din 2027, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în acest sens.

"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.

Opinie: Primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.

Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.

"Spre exemplu, dacă ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrare a unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, între care unul prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
primării, reforma
Tematic
Concurs lansat de Primărie: Câștigătorul va primi 10 mii de lei


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Posturi vacante în Moldova

168
(reînnoit 18:06 28.02.2021)
Important pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă! Iată câte posturi vacante sunt în Republica Moldova.
Sunteți în căutarea unui loc de muncă? Posturi vacante în Moldova

Peste șase mii de locuri de muncă sunt vacante în Republica Moldova. Aproape 70 la sută dintre acestea sunt pentru muncitorii necalificați. Datele au fost prezentate în cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei" de către șeful Serviciului de monitorizare din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcela Ganea.

Potrivit ei, anul trecut au fost 24 de mii de locuri vacante. În acest an, peste șase mii de locuri sunt propuse pentru șomerii din Moldova.

"70 la sută din numărul locurilor de muncă sunt pentru muncitorii necalificați, practic cele mai multe locuri sunt pentru această categorie. De exemplu, se caută lucrători în industria textilă. Avem foarte multe locuri de muncă de cusătorese, croitori, confecționeri, după care vine domeniul de transport și telecomunicații. Se caută conducători auto, taxatori, lăcătuși și specialiști în domeniul telecomunicații și electricitate", a declarat interlocutoarea.

Marcela Ganea a remarcat că pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 1786 de locuri de muncă, constituind aproape 30% din numărul total de locuri vacante. Cele mai multe posturi se oferă în Capitală, în municipiul Bălți, în raioanele Orhei, Ungheni, Anenii Noi și Nisporeni. 

Potrivit specialistului, în ianuarie 2021 au fost înregistrați circa 3500 de șomeri noi. În total, în prezent în țara noastră sunt înregistrați oficial 26 de mii de șomeri, 49 la sută fiind femei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

168
Tagurile:
loc de muncă, șomeri
Tematic
Îi vizează pe toți angajații! Regim special de muncă pentru bugetari și cei de la privat


Загрузка...