Parlamentul vrea să opereze modificări la Codul Electoral în ceea ce privește micșorarea pragului electoral pentru accederea partidelor în Parlament. Comisia juridică propune un prag de 6% pentru blocurile electorale, 4% pentru partidele politice, și un procent pentru candidații independenți.
Fostul Vicepreședinte al CEC Ștefan Urâtu consideră că scopul micșorării pragului electoral este consolidarea pluripartitismul în Moldova, iar Parlamentul să fie mai reprezentativ.
„Avem o situație când un deputat intrat în Parlament de pe o circumscripție uninominală, nu poate soluționa de unul singur problemele alegătorilor. Aceasta și este slăbiciunea sistemului uninominal. Micșorarea pragului va consolida partidele. Cu cât mai multe partide mici vor fi, cu atât șansele de a crea o guvernare stabilă vor fi mai mari”, a precizat Ștefan Urâtu.
Totodată, el a ținut să menționeze că, odată cu accederea partidelor mici în Parlament, ar putea apărea riscul finanțării incorecte sau a coruperii politice.
Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului, urmează să propună plenului ultima versiune a modificărilor la Codul Electoral prin care Moldova va reveni la sistemul electoral proporțional.
Autor: Eduard Maciac
Despre o soluție juridică la rezolvarea crizei politice a vorbit, săptămâna trecută, liderul PSRM, Igor Dodon. El a declarat că, în cazul în care criza politică s-ar agrava, Parlamentul ar putea iniția un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de atribuțiile șefului statului, iar în toamnă să fie finalizate procedurile.
Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că există două scenarii în cazul aprofundării crizei politice, fie Parlamentul inițiază procedura de suspendare a Președeintelui, fie deputații modifică Constituția în partea ce ține de competențele Șefului Statului. Expertul consideră că în actualul Parlament ar există o masa critică de deputați care ar putea sprijini modificarea Legii Supreme așa încât președintele să fie exclus din joc în partea ce ține de desemnarea premierului. De asemenea, Parlamentul ar putea modifica și alte articole din Constituție, inclusiv cel legat de asigurarea interimatului funcției.
„Pe o durată de jumătate de an ar putea să existe o majoritate parlamentară suficientă pentru a iniția și vota modificări în Constituție pentru a exclude din joc președintele la atribuțiile pe care le are la desemnarea premierului sau a articolului care vizează asigurarea interimatului funcției. Este posibil și inițierea procedurii de suspendare, pentru că ar putea să existe o masă critică de deputați care să susțină aceste inițiative. Desigur, actorii politici din Parlament vor alege cea mai scurtă sau optimă soluție”, a punctat Ciurea.
Proiectele de legi constituţionale sunt adoptate de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi. Ele sunt prezentate Parlamentului numai împreună cu avizul Curţii Constituţionale. Legislativul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Un nou centru multifuncțional pentru mediul de afaceri a fost inaugurat luni, 1 martie, la Chișinău. Centrul prestează servicii publice persoanelor fizice, juridice și administrației publice centrale și locale din municipiul Chișinău.
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Vladislav Zara a precizat că în noul centru vor fi prestate servicii de licențiere, de înregistrare a bunurilor imobile, lucrărilor cadastrale ș.a. Beneficiarii vor putea solicita înregistrarea persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, precum și alte servicii.
"ASP și-a extins aria de interese și serviciile de activitate. A rămas același serviciu pentru urgentarea și documentarea populației, dar a fost extins spectrul de servicii pentru persoanele juridice, precum serviciul de înregistrate și licențiere a unităților de drept, înregistrarea bunurilor imobile și lucrărilor cadastrale, serviciul de înmatriculare a vehiculelor. Activitatea centrelor multifuncționale, inclusiv a Centrului nr.5 se bazează pe principiile de "Ghișeu unic" și "Open space", a precizat directorul ASP.
Potrivit lui, în perioada stării de urgență în sănătate publică, solicitanții vor fi deserviți conform programului de lucru, de luni până vineri, în intervalul 07:30-16:00 și în baza programării prealabile, care se efectuează prin intermediul paginii oficiale a Agenției www.asp.gov.md sau prin intermediul Call-centrului la numărul de telefon 14909.
În Republica Moldova activează în total 39 de centre multifuncționale.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Cântăreața Manizha Sangin (Manizha) va reprezenta Federația Rusă la Concursul Eurovision din acest an.
Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).
Vezi această postare pe Instagram
Printre concurenții din acest la concursul național din Federația rusă au mai fost duetul feminin "2Маши" (2Mașe), fondatorul și vocalistul grupului Therr Maitz, Anton Belyaev, și cântărețul DIY Manizha.
Grupul din Sankt Petersburg Little Big a fost invitatul special al spectacolului. Anul trecut, echipa trebuia să reprezinte țara cu compoziția UNO, care a devenit o adevărată senzație în Europa. Cu toate acestea, evenimentul a fost anulat din cauza noii pandemii de coronavirus. Fanii grupului au crezut până la urmă că artiștii vor participa la competiție, dar ei doar au transmis ștafeta lui Manizhe.
Mai multe detalii aflați pe site-ul ru.sputnik.md.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova