Ion Dron

Ion Dron spune de unde pornesc toate metehnele sistemului Procuraturii

451
(reînnoit 17:47 16.07.2019)
Avocatul Ion Dron spune care sunt neajunsurile actualei Legi a Procuraturii și de ce trebuie modificată.
Ion Dron spune de unde pornesc toate metehnele sistemului Procuraturii

Atât timp cât actuala Lege a Procuraturii nu va fi modificată, acuzatorii din Republica Moldova nu vor fi responsabilizați. Aceștia vor continua să ia decizii părtinitoare, iar oameni nevinovați vor avea de suferit, așa cum s-a întâmplat de-a lungul anilor. Declarația îi aparține președintelui Asociației Obștești „Centrul de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice”, Ion Dron, și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova.

„Noi avem o lege imbecilă și spun asta cu toată seriozitatea. În Republica Moldova nu există nicio normă care stabilește cine se face vinovat sau cine este responsabil de rezultatul final pe marginea unui dosar sau altul. Acum înțelegeți de ce spun că legea este imbecilă?”, spune avocatul Ion Dron.

Totodată, fostul judecător spune că actuala Legea a Procuraturii oferă prea multă ”putere” procurorului general.

„Puterea absolute pe care o are procurorul general este un lucru care ar trebui să deranjeze, este un lucru periculos”, conchide Ion Dron.

Amintim că Parlamentul a adoptat marţi, 9 iulie, cu votul a 56 de deputaţi, o hotărâre prin care a constatat că Eduard Harunjen nu a întrunit condițiile de numire în funcția de Procuror General. Pe 11 iulie, fostul procurorul general Eduard Harunjen și-a depus demisia în fața președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Șeful statului a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție în baza cererii depuse.

Săptămâna aceasta, Parlamentul urmează să adopte în două lecturi o inițiativă legislativă prin care președintele țării va desemna, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, un procuror general interimar în cazul intervenirii vacanței funcției. Dacă inițiativa va avea susținerea deputaților, urmează ca șeful statului să desemneze un procuror general interimar.
Autor: Silvia Zavadovschi

451
Tagurile:
Ion Dron, modificari, Lege, Procuratura
Tematic
Primele declarații făcute de Harunjen după demisie - detalii
Va fi sau nu anchetat penal Eduard Harunjen: Ce a decis CSP
Diacov, despre demisia lui Harunjen: „Mă bucur că s-a terminat această istorie” - Video
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

36
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Inga Mifsud Wismayer

Gala Notorium: Cine au fost desemnați cei mai buni avocați

72
(reînnoit 18:31 23.11.2020)
Gala Notorium 2020. Un trofeu important i-a fost oferit biroului de avocați condus de Inga Mifsud Wismayer. Detalii am aflat chiar de la ea.
Gala Notorium: Cine au fost desemnați cei mai buni avocați

În cadrul prestigiosului eveniment Gala Notorium 2020 au fost decernate și premii în domeniul jurisprudenței. Astfel, trofeul pentru "Cel mai Bun Birou de Avocaţi"  i-a fost acordat cabinetul avocatului Inga Mifsud Wismayer.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal",  avocata ne-a mărturisit că această distinție este una foarte importantă în cariera profesională, în special pentru faptul că anume cetățenii sunt cei care au votat și și-au exprimat alegerea.

"Acest trofeu este o recunoștință și apreciere de la cei care ne-au votat. Premiul reprezintă o notaritate pentru activitatea noastră și ne motivează să devenim și mai buni", a declarat pentru Sputnik Inga Mifsud Wismayer.

Potrivit ei, principalul criteriu de apreciaere a unui avocat este rezultatul pe care îl obține în fața instanței de judecată pentru clientul pe care-l reprezintă. Chiar dacă nu întotdeauna dosarul este câștigat,  important este faptul că avocatul a întreprins toate măsurile pentru a-și apăra clientul, susține specialistul.

Despre problemele și provocările cu care se confruntă avocații din Republica Moldova aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
premiu, avocat


Загрузка...