Cristina Oxenti

Horoscop: Află ce prevăd astrele în luna lui cuptor

306
Invitata emisiunii "Sputnik Matinal", astrologul Cristina Oxentii a menționat că luna iulie a acestui an este o lună activă, dinamică și aduce schimbări radicale atât în plan profesional, cât și în plan personal.
Horoscop: Află ce prevăd astrele în luna lui cuptor

Iată care sunt previziunile astrale pentru fiecare zodie în luna lui cuptor:

Berbec – sunteți ocupați cu treburi care țin de casă și familie. Apar tot felul de evenimente la care trebuie sa fiți prezenți sau pur și simplu sunt de rezolvat situații din trecut, cu implicații emoționale, eventual legate de familie. Totodată, apar schimbări la nivel social, care vor influența pozitiv imaginea voastră în societate.

Taur - aveți parte acum de relații foarte prielnice care vă ajuta sa învățați ceea ce aveți  nevoie, aveți undă verde la instituții de la care puteți obține semnături, diplome, acreditări. Aveți de rezolvat chestiuni care țin de documente și chiar de corectat unele erori care s-au strecurat în trecut. Unii renegociază contracte și o anumită poziție în cadrul unei afaceri.

Gemeni – veți avea noi posibilități de câștig. Aveți parte de revizuiri bugetare și regândirea strategiei de lucru, astfel încât să crească veniturile.

Rac - aveți de luat decizii importante și vă aflați într-o perioadă decisive în viața voastră, în care trebuie să încheiați anumite etape parteneriale și să deschideți altele, să stabiliți ce faceți în continuare. Aveți șansa de câștig, în primul rând datorate atitudinii axate pe sine, curajului, dar si dorinței de a avea cât mai mult confort.

Leu – veți avea o nouă etapă la capitolul plecări peste hotare. Veți avea posibilitatea de a pleca într-o deplasare de serviciu. Veți avea mai multă energie, curaj și putere.

Fecioară – veți fi implicați în activități sociale, veți primi invitații la diverse evenimente și veți construi relații sociale.

Balanță - luna iulie are o dinamica sociala aparte. Veți avea posibilități de realizare profesională și veți lega relații de prietenii noi.

Scorpion – veți avea posibilități frumoase la capitolul studii și deplasări în străinătate. În iulie se activează și zona carierei, puterii și autorității. Scorpionii au ambiții, au strategii și scopuri bine conturate.

Săgetător – Există șansa unor deplasări sau a unor demersuri în sensul educatiei și evolutiei, la invitația altor oameni din viața voastră. Veți avea posibilitatea de a câștiga un venit suplimentar și trebuie să profitați la maximum de fiecare ofertă.

Capricorn – va fi o perioadă mai tensionată în viața voastră. Veți fi foarte concentrați asupra carierei și veți avea mai puțin timp pentru relaxare și vacanță. Este recomandat să luați o mica pauză și să vă concentrați asupra personalității.

Vărsător - aveți șanse să rezolvați problemele de sănătate, care vă dădeau mari bătăi de cap anterior.  Aveți ocazia să treceți la o nouă etapă cu colegii de lucru și să începeți o activitate nouă.

Pești – sunteți foarte creativi și inspirați, iar după mult timp, în sfârșit sunteți dispuși să vă ocupați de proiecte personale, să faceți ceea ce vă place. Puteți crea lucruri extraordinare, mai ales dacă lucrați în domenii creative și vă lăsați purtați de inspirația momentului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

306
Tagurile:
iulie, zodie, horoscop
Tematic
Prezicerile astrologului pentru 2019: Va fi un an mai ușor și mai bun pentru fiecare zodie
Elena Neaga

Împrumută bani pentru a se trata de COVID: Cum se descurcă oamenii din satele Moldovei

71
(reînnoit 15:00 16.04.2021)
Situația pandemică în Republica Moldova nu este deloc optimistă. Zilnic se înregistrează un număr mare de noi infectări și decese. Cum stau lucrurile în comuna Bălășești, raionul Sângerei, am aflat de la primarul Elena Neaga.
Comuna cu cele mai puține cazuri de COVID: Ce spun autoritățile

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", primarul Elena Neaga a mărturisit că, spre deosebire de alte regiuni, în localitatea pe care o reprezintă numărul cazurilor de COVID-19 nu este atât de mare, aceasta fiind una dintre comunele în care sunt înregistrate cele mai puține cazuri. De la începutul pandemiei și până în prezent, doar 24 de persoane s-au îmbolnăvit de coronavirus.

"Dintre acestea, doar zece persoane au fost internate și din păcate avem și un deces. Restul s-au tratat la domiciliu, unii fiind asimptomatici, dar care oricum au luat tratament acasă", a precizat pentru Sputnik Moldova Elena Neaga.

Potrivit primarului, comuna nu duce lipsă de specialiști, iar pacienții se pot adresa după primul ajutor la medicii de familie. De asemenea, este și farmacie care activează șase zile pe săptămână și dispune de toate medicamentele necesare.

Cu toate acestea, Elena Neaga spune că problemă cu care se confruntă localnicii este lipsa locurilor de muncă cu salarii decente. Acest lucru îi bate simțitor la buzunar pe cei care se îmbolnăvesc de COVID-19.

"Tratamentul la domiciliu este destul de costisitor – în jur de patru mii de lei. Pentru oamenii de la sate este o sumă imensă. Unii procurau medicamente pe datorie, alții erau ajutați de rudele de peste hotare. Este foarte greu la acest capitol", a subliniat primarul.

În comuna Bălășești, formată din satele Bălășești și Sloveanca, sunt aproximativ 2600 de locuitori. În prezent, aici sunt înregistrate doar două cazuri active de COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
COVID-19, comuna, primar
Tematic
Prețurile la vaccinurile anti-Covid-19 importate pe cale comercială - plafonate


Загрузка...
Aliona Dumitraș

Impactul pandemiei asupra copiilor cu autism

57
(reînnoit 14:24 16.04.2021)
Pandemia periclitează stabilirea precoce a diagnosticului de autism și reabilitarea copiilor ce suferă de această tulburare. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" cu Aliona Dumitraș, director executiv "SOS Autism".
Impactul pandemiei asupra copiilor cu autism

Diagnosticul autismului este stabilit în țara noastră din 2012. Până atunci, copiii care sufereau de această tulburare erau diagnosticați cu surzenie sau patologii psihice. Ca urmare, mulți nu au mai avut posibilitatea să se reabiliteze și să aibă o viață normală. Între timp, situația s-a schimbat spre bine, deși nu au fost create încă toate condițiile necesare pentru depistarea precoce a autismului și tratamentului.

Pandemia a bulversat și mai mult lucrurile în acest sens. Potrivit Alionei Dumitraș, în ultimul an societatea și medicii s-au axat în mare parte pe cazurile de infectare cu COVID-19, motiv pentru care în multe cazuri a fost practic imposibilă depistarea precoce a autismului la copii.

"Este important ca fiecare părinte să ceară specialistului să efectueze analizele necesare și screeningul la cele 18 luni ale bebelușului, chiar dacă copilașul nu este în grupa de risc. De obicei, semnele evidente se văd în această perioadă și atunci intervenția este esențială. Cu cât mai rapid începe terapia, cu atât mai bine va fi pentru părinte și copil", a precizat directorul executiv "SOS Autism".

Mai mult, Aliona Dumitraș a remarcat că și la capitolul reabilitare lucrurile nu sunt deloc îmbucurătoare. Din luna iulie, reprezentanții SOS Autism efectuează intervenții la domiciliu, întrucât din cauza pandemiei mulți părinți nu se pot deplasa cu copiii la Centru.

"Partea bună este că copilul se află în zona de confort, dar nu putem face toate activitățile necesare. O parte din beneficiari se pot întoarce la Centru, însă vom continua în această perioadă să ne deplasăm și noi la domiciliu", a subliniat interlocutoarea.

Potrivit ultimelor statistici, În Republica Moldova, sunt aproximativ 750 de persoane cu autism, dintre care peste 620 - copii. 

Autismul este o tulburare de dezvoltare, care afectează abilitățile de comunicarea, socializarea și imaginație ale copilului. Specialiștii spun că autiștii văd și aud totul, doar că nu înţeleg nimic sau percep altfel lumea, o lume a lor. Pentru ei, unele obiecte, comportamente sau însăși oamenii sunt lipsiți de vreun sens, iar înțelegerea sentimentelor altor persoane, cum ar fi durerea sau tristețea, este o necunoscută. Respectiv, autiștii nu pot stabili relații de prietenie cu copiii de aceeași vârstă, iar cele mai mult ore din viața lor le petrec în gândurile și lumea lor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
copii, SOS Autism, autism


Загрузка...
Domnica Manole

Manole le răspunde socialiștilor: Presiunea asupra judecătorilor CC este inadmisibilă

45
(reînnoit 16:06 16.04.2021)
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a reacționat la anunțul socialiștilor, care vor cere Parlamentului să constate faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți și demisia acestora.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. După ce liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constararea faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora, președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică. 

Magistratul a precizat că judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei, iar Înalta Curte este un arbitru al separației puterilor. Astfel, le-a cerut politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.

"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole. 

Decizia socialiștilor a venit după ce magistrații Curții Constituționale au stabilit în data de 15 aprilie că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Domnica Manole, PSRM, curtea constituțională
Tematic
Manole: Nu-i de vină președintele că majoritatea nu s-a asigurat că are un candidat
Domnica Manole, despre decizia pronunțată de Curtea Constituțională


Загрузка...