Elena Carchilan

Moldova, țara cu cei mai „sănătoși” angajați - De ce se întâmplă asta

263
Moldova - țara în care aproape nimeni nu se îmbolnăvește la locul de muncă. Ce explicație au sindicaliștii
Moldova, țara cu cei mai „sănătoși” angajați. De ce se întâmplă asta

Doar 28 de angajați din Republica Moldova au dezvoltat boli profesionale în ultimii șapte ani, arată datele oficiale. Asta, în timp ce în țările dezvoltate cifra salariaților care se îmbolnăvesc la locul de muncă este de ordinul miilor.

Sindicaliștii estimează că numărul persoanelor cu boli profesionale este destul de mare și în Republica Moldova, doar că, din cauza lacunelor din legislație, recunoașterea patologiilor profesionale este anevoioasă.

„În ultimii șapte ani, în Moldova au fost înregistrate doar 26 de cazuri cu 28 de afectați. În anul 2012 au fost înregistrate 13 persoane, în 2013 - 6 persoane, în perioada 2014-2016 nu a fost înregistrat nici un caz de dezvoltare a vreunei boli profesionale, în 2015 avem 2 persoane, în 2017 – 3 persoane, iar 2018 – 4 afectați”, a declarat pentru Radio Sputnik Moldova Elena Carchilan, sef Inspectoratul Muncii al Sindicatelor.

Asta nu înseamană că în Moldova nu sunt persoane care suferă de pe urma afecțiunilor care se dezvoltă în urma exercitării atribuțiilor de serviciu.

„Nu putem afirma că angajații din Republica Moldova sunt mai sănătoși decât cei din țările unde se înregistrează multe cazuri de boli profesionale. În 2018, Confederația Națională a Sindicatelor a făcut măsurările instrumentale a factorilor controlului de risc în cazul a 5352 de angajați, în urma cărora s-a depistat că în cazul a 26,6% din cei investigați nu au corespuns normelor sanitare. Problema este că la noi procedura de depistare a bolilor profesionale este mai anevoioasă”, adaugă Elena Carchilan, sef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor.

Autor: Silvia Zavadovschi

263
Tagurile:
factori de risc, consecinte, meserie, boli, sindicate, angajați
Tematic
Ignori stresul de la locul de muncă: Vezi la ce riscuri te expui
Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, schimbări importante din 1 iulie
Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă: Schimbări importante
Sergiu Lelic

Accesorii periculoase: Atenție la ce cumpărați pentru sărbători

36
(reînnoit 15:41 02.12.2020)
Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar în magazine putem găsi deja o gamă largă de decorațiuni de Crăciun. Specialiștii atenționează cetățenii să fie precauți atunci când achiziționează jucării, ghirlande și alte accesorii de sărbători.
Accesorii de iarnă: Atenție la ce cumpărați pentru sărbători

Sărbătorile de iarnă sunt de neimaginat fără ghirlande luminoase pe brad, focuri de artificii și alte atribute specifice.Chiar dacă este suficient timp până la sărbători, centrele comerciale sunt pline demult cu astfel de articole. Ofertele sunt pentru toate gusturile și buzunarele, specialiștii avertizează însă că unele dintre acestea ne-ar putea pune viața în pericol.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Intereselor Economice ale Consumatorilor, Sergiu Lelic, a scos în evidență câteva aspecte importante la care ar trebui să atragă atenția fiecare cumpărător.

"În primul rând, achiziționați produsele din locurile autorizate și citiți cu mare atenție compoziția acestora. Analizați ambalajul, culoarea, piesele, pentru că există multe riscuri ca produsele să fie contrafăcute", a semnalat Sergiu Lelic.

În special, specialistul s-a referit la instalațiile luminoase care adesea prezintă un potențial pericol pentru viața și sănătatea consumatorilor.

"Unele instalații prezintă riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu. Produsele trebuie să fie etichetate corespunzător. Firul, de la primul bec până la priză, trebuie să aibă o lungime corespunzătoare. De asemenea, ghirlandele comercializate trebuie să dețină declarații de conformitate", a subliniat interlocutorul.

În caz de depistare a unor neconformități, consumatorii sunt îndemnați să înștiințeze autoritățile responsabile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tematic
Magia sărbătorilor de iarnă a cuprins Capitala


Загрузка...
Ala Darovannaia

Deputat, despre încadrarea străinilor în câmpul muncii

41
(reînnoit 12:59 02.12.2020)
Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege ce prevede modificarea cadrului normativ aferent accesului străinilor pe piața muncii. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Contrapunct" cu deputatul Ala Darovannaia.
Deputat,  despre angajarea străinilor pe piața muncii din Moldova

În ultimii ani se înregistrează un deficit de forță de muncă. Acesta este mai pronunțat în unele sectoare, în special în industria prelucrătoare și extractivă, în domeniul transport și depozitare, precum și în agricultură.

Potrivit deputatului Ala Darovannaia, proiectul de lege aprobat în prima lectură ce prevede modificarea cadrului normativ aferent accesului străinilor pe piața muncii se referă la optimizarea proceselor de angajare a străinilor pe piața autohtonă și vine să acopere această insuficiență de forță de muncă, în special în acele domenii ce nu sunt prea mult dorite de cetățenii băștinași.

"În Republica Moldova avem mulți șomeri, dar pe de altă parte listele cu posturi vacante sunt foarte mari. De exemplu, în domeniul colectării deșeurilor avem foarte multe locuri, însă cetățenii noștri nu doresc să muncească în acest sector. De ce să nu aducem forță de muncă necalificată și să le creăm condiții celor care vin din țări mai puțin dezvoltate", a declarat în studioul Sputnik Ala Darovannaia.

Mai mult, deputata susține că această inițiativă ar însemna și un pas spre dezvoltare, întrucât migrația forței de muncă după anii ’90 a luat o amploare uimitoare, iar țara noastră are nevoie de forță de muncă necalificată.

"Importăm forță de muncă, dar ulterior devenim un stat primitor și nu cel care furnizează forță de muncă profesionistă pentru alte țări. Nu văd nimic ascuns în acest proiect, ci dimpotrivă consider că trebuie să încercăm să adoptăm această metodă", a remarcat interlocutoarea.

De menționat este că proiectul de lege a stârnit multe nedumeriri în rândul deputaților. Acesta urmează să fie aprobat în lectură finală în cadrul ședințelor următoare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
piața muncii, proiect de lege, Parlament, deputat


Загрузка...
PSG caută revanșa cu Manchester United

Manchester United - PSG este cel mai tare meci al serii din Liga Campionilor

0
Manchester United - PSG se joacă astăzi, de la ora 22:00, într-una dintre cele mai așteptate partide din etapa a 5-a a grupelor Ligii Campionilor. Englezii se califică dacă obțin un punct, iar francezii au nevoie de victorie pentru că speră la optimele competiției.

CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. PSG are însă un complex în fața lui Manchester United. Campioana Franței a fost eliminată în 2019, iar în actuala ediție a pierdut pe teren propriu, cu 1-2.

Elevii lui Ole Gunnar Solskjaer vin după patru victorii consecutive și au nevoie de doar un punct pentru a-și asigura calificarea în faza următoare a competiției.

De cealaltă parte, Thomas Tuchel e foarte aproape să fie demis, dacă nu va câștiga pe Old Trafford și va rata calificarea în primăvara Ligii Campionilor, competiție pe care francezii își propun, în fiecare an, s-o câștige. Germanul și-a odihnit mai mulți titulari în ultimul meci din campionat, iar PSG a scos decât o remiză cu Bordeaux, scor 2-2.

Meciul Man Utd - PSG va fi transmis de Prime în Republica Moldova și Digi Sport în România. Partida va fi arbitrată de o brigadă din Italia, în frunte cu Daniele Orsato.

În celălalt meci al grupei H, echipa lui Alexandru Epureanu, Istanbul Bașakșehir, va primi replica lui Leipzig. Tot de la ora 19:55 FC Krasnodar va înfrunta Rennes.

Tot astăzi se întâlnesc perechile Sevilla - Chelsea, Dortmund - Lazio, Brugge - Zenit, Juventus - Dinamo Kiev și Ferencvaros - Barcelona.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Un nou focar de coronavirus la PSG!


Загрузка...