Sputnik Moldova a inițiat rubrica "Învață să obții ceea ce îți dorești" în parteneriat cu Uniunea Națională a Studenților și Tineretului din Moldova, care are drept scop promovarea instituțiilor de învățământ din țară.
Astfel, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directoarea Centrului de Excelență în Industria Ușoară, Alexandra Raețchi, a vorbit despre programele de studii pe care le oferă instituția și despre perspectivele de angajare a tinerilor absolvenți în câmpul muncii.
Centrul de Excelență în Industria Ușoară prestează servicii educaționale pentru absolvenții gimnaziilor și liceelor conform nivelurilor trei și patru ISCED.
Programele din nivelul ISCED trei includ toate meseriile în domeniul industriei ușoare precum: cusătoreasă în industria confecțiilor, croitor-confecționer îmbrăcăminte la comandă și cusător în industria ușoară. Totodată, studenții pot opta pentru meseria de frizer sau de cosmetician.
Nivelul patru ISCED include specialități la nivel de colegiu cu termen de studii de patru ani și susținerea bacalaureatului. Aceste specialități presupun modelarea, proiectarea și tehnologia confecțiilor din țesături.
Elevii sunt foarte bine pregătiți atât din punct de vedere teoretic, cât și practic. În anii de studii, în baza acordului de parteneriat între instituția de învățământ și întreprindere, precum și a contractului bilateral semnat între elevul care a împlinit vârsta majoratului și agentul economic, aceștia primesc un salariu de ucenicie de 6000 de lei.
"Elevii petrec 30 la sută în cadrul instituției de învățământ și 70 la sută în cadrul unei întreprinderi la care ulterior au posibilitatea să se angajeze", a menționat Alexandra Raețchi.
Potrivit Alexandrei Raețchi, în topul solicitărilor la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă este meseria de croitor-cusător, întrucât numărul întreprinderilor care produc vestimentație este în continuă creștere.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș
Cel puțin 35 de mii de moldoveni au luat calea străinătății în 2020. Declarația îi aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova. Economistul face referire la rezultatele unei cercetări socio-economice pe care a realizat-o împreună cu CBX-AXA și care arată că aproape 18 la sută dintre moldoveni au intenția să emigreze în următoarele șase luni.
„Cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat anul trecut. Și vă spun cum am dedus această cifră. Noi realizăm sondaje în care îi întrebăm pe oameni dacă intenționează să plece în următoarele șase luni. În medie, 18% din intervievați spun că vor să plece. Este clar că nu toți pleacă, dar cifrele asta arată și vreau să spun că intenția de plecare este similară cu cea din 2018, când din țară au plecat peste 36 de mii de cetățeni. Acest lucru ne permite să spunem că în 2020 cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat din Moldova”, spune Veaceslav Ioniță.
Și dacă anterior plecau muncitorii necalificați și oameni care ajungeau la limita sărăciei, astăzi aleg calea străinătății moldoveni care sunt satisfăcuți de veniturile financiară, dar nu mai suportă criza instituțională cu care se confruntă țara noastră.
„Să știți că cel mai mare grup de oameni din cei care spun că vor să plece, sunt foarte mulțumiți de starea financiară, adică omul are casă, are masă, are mașină și salariu bun, dar vrea să plece. Acest grup constituie 25%. Evident că cei nemulțumiți de starea financiară la fel vor să plece. Și mai sunt o categorie, care sunt suficient de mulțumiți, eu îi numesc prizonierii bunăstării, ei nu sunt nici foarte bogați, dar nici săraci, ca să-și ia lumea în cap și să plece”, adaugă Veaceslav Ioniță.
Așa se face că din cauza birocrației și a crizei instituționale în care se bălăcește Moldova de ceva ani, oameni realizați aici, acasă, decid să pună lacăt la tot și să plece.
„Vreau să spun că această criză instituțională în care trăim, această criză a societății fugărește din țară nu oamenii săraci, dar cei pe cei bogați, pe cei care au început afaceri, au prosperat, dar care au spus „Nu! Eu merit ceva mai bun, iar în Moldova eu nu am nicio șansă să obțin ceea ce merit”. Vă spun că 25% la sută din intervievați spun că au tot necesarul, dar vor să plece din țară”, conchide economistul.
Datele oferite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că anual aproape 2000 de moldoveni se stabilesc cu traiul peste hotare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, declară că președintele țării, Maia Sandu, este obligată conform Constituției să înainteze un candidat la funcția de premier, în termeni rezonabili. Altfel, ea riscă să răspundă politic și juridic. Mai exact, ar fi vorba despre răspundere contravențională dar și suspendarea din funcție.
”Constituția Republicii Moldova prevede clar că, după consultarea fracțiunile parlamentare, președintele țării este obligat să înainteze un candidat la funcția de premier. Dacă nu, riscă să răspundă politic ori juridic pentru faptul că blochează activitatea Guvernului. Procedura de suspendare a președintelui țării însemnă răspunderea politică, dar în ceea ce ține de răspunderea juridică, asta ar însemna de la contravențional la penal”, declară Nagacevschi.
Totodată, Nagacevschi s-a referit și la faptul că sesizarea PAS la CCM cu privire la autodizolvarea Parlamentului, cu votul a 2/3 din deputați, ar fi una eșuată din start. Întrucât, dacă nu există consens parlamentar, adică 51 de voturi pentru dizolvarea Parlamentului, chiar dacă va exista o decizie a Curții Constituționale în favoarea PAS, de unde se vor găsi 67 de voturi în actualul Legislativ, se întreabă ministrul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevshi, respinge zvonurile potrivit cărora ar intenționa să plece din funcție, într-o postare pe Facebook.
El spune că se așteaptă la o campanie de discreditare, dar că este „gata de luptă” și adaugă semnul unui zâmbet la finalul textului.
„Stimați prieteni, ieri în cadrul unei emisiuni televizate, deputatul în Parlamentul RM domnul Igor Grosu a declarat că este un ministru în Guvern care amenință că pleacă, dacă nu i se acceptă Secretarii de Stat. Sunt convins că s-a referit la persoana MJ”, a scris Nagacevschi.
Ministrul a menționat că, în cadrul ultimei ședințe de Guvern, au fost adoptate dispozițiile privind eliberarea din funcție a Secretarilor de Stat ai Ministerului Justiției (MJ), Radu Foltea și Dorin Lișman.
„Totodată, de către Guvern au fost numiți în funcția de Secretar de Stat al MJ Silvia Stici și Lilian Deliu. Până în prezent însă dispozițiile Guvernului privind numirea Secretarilor de Stat ai MJ nu au fost publicate în MO pentru a face opozabile numirile față de terți. Respectiva situație provoacă incertitudine în activitatea MJ și sper mult că problema va fi soluționată în cel mai scurt timp, pentru a nu admite disfuncționalități inadmisibile în activitatea Ministerului”, a comunicat Fadei Nagacevschi.
Nagacevschi a adăugat că nu intenționează să refuze exercitarea funcției de ministru al Justiției, că se așteaptă „la o campanie de discreditare”, dar este „gata de luptă”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova