Elena Zubcov

Ucraina nu renunță la construcția celor șase hidrocentrale pe râul Nistru

261
Ce stă în spatele deciziei Kievului de a sista lucrările de construcție a celor șase hidrocentrale pe râul Nistru.

Kievul nu va renunțat la construcția celor șase hidrocentrale pe râul Nistru. Declarația aparține șefei laboratorului Institututului Zoologic al Academiei de Știinţe, Elena Zubcov, și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova. Elena Zubco spune că decizia Kievului de a sista lucrările de construcție a celor șase hidrocentrale este temporară și are scopul de a liniști spiritele.

„Asta a fost un „fake” ca să ne liniștim puțin. Cum sistezi, dacă tu în timpul acesta dai comandă la instituțiile de cercetare să dea argumentare pozitivă și să spună că nu vor fi efecte negative?  Eu nu cred că ei vor renunța la acest proiect, deoarece acest domeniu le aduce venituri considerabile”, spune Elena Zubco, șefa laboratorului Institututului Zoologic al Academiei de Știinţe.

Elena Zubco spune că nu crede în intenția „nobilă” a Kievului de a afla care va fi impactul de mediu a acestui proiect asupra râului.

”Eu vă spun cu toată certitudinea că dacă nu vor avea bani pentru ridicarea acestor hidrocentrale, nu le vor ridica, iar dacă vor avea – ele vor fi construite”, adaugă Elena Zubco.

Amintim că, în anul 2016,  Ucraina și-a anunțat intenția de a construi încă șase hidrocentrale pe râul Nistru. În primăvara acestui an, în cadrul Comisiei moldo-ucrainene privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru, care s-a desfășurat în perioada 4-5 aprilie, la Kiev, reprezentanții Ucrainei au anunțat că lucrările de construcție a celor șase hidrocentrale pe râul Nistru vor fi sistate până la efectuarea unui studiu privind impactul acestora asupra mediului.

Autor: Silvia Zavadovschi

261
Tagurile:
hidrocentrale, Ucraina, ecologie, râul Nistru
Tematic
Crește nivelului apelor în râul Nistru: Consecințele pentru Moldova
Culmea dezastrului: Cum arată râul Nistru după ploile de zilele acestea - Video
Vești de la Kiev: Când vor fi construite cele șase hidrocentrale pe râul Nistru


Загрузка...