Lilian Carp

Decis: Vom avea o dată fixă pentru desfășurarea alegerilor locale generale

230
Deputatul blocului ACUM Lilian Carp a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că Legislativul urmează să modifice Codul Electoral, iar Guvernul să avizeze un proiect care ar stipula că odată la patru ani, în ultima duminică din luna octombrie, să fie organizate alegeri locale generale.

Carp spune că atât Congresul Autorităților Locale din Moldova, cât și experții Promo-Lex susțin inițiativa autorităților de modificare a Codului Electoral prin care să fie stabilită o dată fixă a alegerilor locale generale. Deputatul a mai declarat că adoptarea și completarea Codului Electoral cu o prevedere nouă care să stabilească o dată fixă pentru alegerile locale generale este necesară pentru a evita situațiile de criză politică care ar putea apărea pe viitor.

„Ca să nu existe această problemă din legislație, unde doar Parlamentul stabilește data alegerilor, ar fi corect ca să avem direct acest lucru stabilit în Codul Electoral, unde ar fi o dată fixă, spre exemplu ultima duminică din luna octombrie. Opinia publică trebuie să cunoască din timp despre data alegerilor, pentru a evita blocajele care pot apărea, fie din lipsa unei majorități parlamentare, dar și  pentru a nu oferi aceste atribuții altor instituții care nu sunt competente de a stabili data alegerilor, cum ar fi Curtea Constituțională”, a mai spus Lilian Carp.

Potrivit experților în materie electorală Parlamentul va trebui pe viitor să stabilească o dată fixă și pentru alegerile parlamentare sau prezidențiale.

Autor: Eduard Maciac

230
Tagurile:
Codul electoral, Alegeri locale
Tematic
Alegerile locale generale în Moldova vor avea loc pe data de 20 octombrie
Ce se întâmplă în administrația publică locală înainte de alegeri locale


Загрузка...