Vasile Bolea

A fost sau nu "un puci anticonstituțional": Ce acțiuni va întreprinde Parlamentul

137
(reînnoit 12:22 19.06.2019)
Pe 19 iunie, Parlamentul a creat Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa puciului anticonstituțional al Partidului Democrat, realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale. Comisia va fi alcătuită din deputați PSRM și ACUM.
A fost sau nu un puci anticonstituțional: Ce acțiuni va întreprinde Parlamentul

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", realizată în studioul Radio Sputnik Moldova, deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat că instituirea unei asemenea comisii a fost necesară, întrucât, "societatea trebuie să cunoască adevărul".

Vasile Bolea a mai spus că această comisie de anchetă va sistematiza cronologic toate evenimentele care au avut loc în zilele de 7-9 iunie, când a existat un singur centru de comandă, care a pus presiune politică asupra Curții Constituționale și Procuraturii Generale.

"Toată lumea cunoaște că în data de 8 iunie Parlamentul s-a constituit în ședință, unde au fost constituite organele de lucru al Legislativului. Între timp, au fost emise acele hotărâri ale Curții Constituționale, iar seara Procuratura Generală a solicitat inițierea a peste 60 de mandate de arest pentru deputați. Mai mult decât atât, erau pregătite grupurile de intervenție pentru ca legislatorii să fie arestați. Aceste acțiuni au fost condamnate însă de partenerii externi. După ce nu le-a reușit, membrii PD au declarat că cedează puterea și trec în opoziție. Eu cred că toate aceste lucruri trebuie investigate așa încât societatea să cunoască adevărul", a spus deputatul Vasile Bolea.

Din componența Comisiei parlamentare de anchetă vor face parte deputații socialiști și ai blocului ACUM. Asta pentru că democrații au refuzat să-și delege reprezentanții în această comisie, iar fracțiunea Partidului Șor a lipsit de la ședința Parlamentului.  Înainte de a fi votați în calitate de membri ai comisiei, fiecare deputat a confirmat pe propria răspundere lipsa conflictului de interese.

"Membrii PD neagă acuzațiile, iar acest lucru nu este altceva decât o încercare de a se autoapăra. Din această comisie au putut face și reprezentanții PD, însă ei au refuzat", a spus deputatul Bolea.

Comisia parlamentară de anchetă va include în investigațiile sale toate instituțiile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de 60 de zile, un raport.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

137
Tagurile:
Parlamentul, puci
Тема:
Criza politică din Moldova: Cronica evenimentelor (111)
Tematic
Ultima oră: Democrații au venit în Parlament
Alexandru Oleinic

Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi

262
(reînnoit 23:29 04.12.2020)
Anularea votului din Parlament privind proiectul Legii bugetului pentru anul viitor ar însemna asumarea unei mari responsabilități de către Curtea Constituțională. De această părere este deputatul independent Alexandru Oleinic.
Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi-Ce spune Oleinic

După ședința de joi a Parlamentului, care a fost marcată de scandal, deputații din fracțiunea PDA și PAS au declarat că pregătesc demersurile necesare pentru a anula toate voturile date în data de 3 decembrie.  Înalta Curte se va pronunța, probabil, pe chestiuni de încălcarea normelor de procedură în procesul de vot și va evita să se expună pe conținutul legilor, iar asta ar însemna  suspendarea proiectelor pe durata examinării de către Curtea Constituțională.

Deputatul independent Alexandru Oleinic consideră că ar fi o problemă dacă magistrații Curții Constituționale ar anula votul deputaților, în special pentru proiectul Legii bugetului pentru anul viitor.

„Dacă Parlamentul nu adoptă Legea bugetului de stat până la sfârșitul anului, iar în cazul unei sesizări la Curtea Constituțională lucrurile ar putea trena, atunci începând cu anul viitor noi ne-am putea trezi cu dificultăți legate de onorarea obligațiunilor financiare din partea statului. Și pentru Curtea Constituțională ar fi o problemă să-și asume o astfel de responsabilitate de a anula votul în Parlament privind proiectul Legii bugetului”, a remarcat Alexandru Oleinic.

Mai mulți experți consideră că nu toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, în ședința de joi, ar  putea fi contestate la Curtea Constituțională. Anterior, mai multe hotărâri ale CCM au demonstrat că judecătorii constituționali au evitat să se pronunțe pe marginea încălcării procedurilor legislative, invocând principiul autonomiei parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

262
Tagurile:
Sesizare, Curtea Constituțională
Tematic
PRO Moldova elaborează cu PAS și PPDA sesizările către Înalta Curte
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...
Ala Darovannaia

Din 2021, mămicile ar putea beneficia de indemnizații mai mari

72
(reînnoit 19:23 04.12.2020)
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021 vine să susțină mămicile care se află în concediu de îngrijire a copilului. Iată ce prevede aceasta.
Din 2021, mămicile ar putea beneficia de indemnizații mai mari

În cadrul emisiunii "Contrapunct" deputatul Ala Darovannaia a menționat că proiectul își propune să îmbunătățească situația financiară a mămicilor, încurajând astfel natalitatea.

Femeile care nasc ar putea benefecia de o indemnizație unică în valoare de 9479 de lei. În prezent aceasta constituie 8299 lei, a precizat Ala Darovannaia.

"Totodată, începând cu 1 ianuarie se va majora cu 100 lei cuantumul indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la 2 ani pentru persoanele care nu sunt asigurate și pentru creșterea copilului până la vârsta 3 ani pentru persoanele asigurate. Se prevede majorarea cu 50 de lei a cuantumului indemnizației lunare până la 3 ani pentru creșterea a copiilor gemeni sau mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină", a subliniat deputatul.

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat a fost adoptat în prima lectură de Parlament.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
proiect, indemnizații
Tematic
De ce scade natalitatea în Moldova


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...