Zinaida Gribincea

Ignori stresul de la locul de muncă: Vezi la ce riscuri te expui

438
(reînnoit 16:40 26.05.2019)
Ai un volum excesiv de muncă? Eşti nemulțumit de salariul pe care îl primești? Nu eşti singurul. Vezi unde poți să ajungi dacă nu întreprinzi nimic.
Ignori stresul de la locul de muncă? Vezi riscurile la care te expui

Volumul excesiv de muncă, salariul mic, gradul înalt de incertitudine și hărțuirea psihologică sunt doar câțiva factori pe care mulți angajați din Republica Moldova îi neglijează, fără să conștientizeze riscurile la care se expun.

Psihologii atrag atenția că, pe termen lung, impactul acestor factori este extrem de periculos asupra indivizilor, care pot dezvolta probleme de ordin psihic sau fizic.

”De cele mai multe ori, managerii de la noi obișnuiesc să exploateze angajații prin sarcini suplimentare, sarcini pe care angajatul trebuie să le facă în afara programului de muncă și pentru care nu este remunerat și nici apreciat. Mai avem o categorie de manageri în Republica Moldova care își atribuie lor reușita angajaților, atitudine ce creează nemulțumire în rândul angajaților, chiar dacă salariul pe care îl primesc este bun”, spune psihologul Zinaida Gribincea.

Și dacă inițial sarcinile suplimentare și atitudinea incorectă a superiorului față de angajat are efecte negative doar la nivel de individ, pe termen lung, consecințele se extind și la nivel de instituție.

”Inițial, angajatul începe să fie iritat, obosit sau poate să acuze și dureri de cap, dureri gastro-intestinale, să aibă libidoul scăzut, ceea ce duce la afectarea vieții personale a angajatului. Mai mult, fiind obosit, angajatul își pierde capacitatea de concentrare și nu mai dă randamentul pe care l-a avut. În consecință, are de suferit întreaga activitate a companiei”, adaugă Zinaida Gribincea. 

Așa ajungem să avem angajați obosiți și nemulțumiți de locul de muncă pe care îl au, iar cei mai mulți dintre ei reuşesc să adoarmă doar cu ajutorul somniferelor.

Mai multe detalii aflaţi din materialul audio ataşat.

Autor: Silvia Zavadovschi

438
Tagurile:
salariu, angajat, riscuri, stres la locul de muncă
Tematic
De ce în Moldova nu se vorbeşte despre stresul la locul de muncă
Cum să scăpăm de stres la sfârșit de săptămână: ieftin și eficient
Ian Lisnevschi

Cu cine va vota electoratul PDM la prezidențiale

60
Directorul companiei sociologice „Intelect-Grup”, Ian Lisnevschi, a vorbit în studioul Sputnik Moldova cum vor proceda votanții Partidului Democrat și pe cine ar putea ei să-i susțină în turul întâi și doi la alegerile prezidențiale
Expert: Unde ar putea să migreze votanții Partidului Democrat la alegerile prezidențiale

Recent, liderul PD, Pavel Filip, i-a îndemnat pe susținătorii partidului ca aceștea să decidă de unii singuri cu cine să voteze la prezidențiale. Liderul democraților spunea că nu este necesar să le indice colegilor și simpatizanților partidului pe cine dintre candidați să-l susțină, în condițiile în care PD nu și-a înaintat propriul candidat pentru acest scrutin.

Sociologul Ian Lisnevschi spune că recenta decizie a democraților de a-și îndemna alegătorii să voteze cu cine vor ei la prezidențiale ține de strategia pe care a adoptat-o formațiunea dată în aceste alegeri. Totodată, expertul mai spune cum ar putea să se împartă voturile alegătorilor PD-ului pentru cele două tururi de scrutin.

„Dacă ne întrebăm unde se vor regăsi electorii PD-ului la alegerile prezidențiale pentru cele două tururi, o treime dintre ei vor vota cu Igor Dodon, o treime nu vor ieși la vot, iar o parte ar putea să voteze cu partidele de dreapta, nu neapărat cu Maia Sandu. De ce? - pentru că între candidatul PAS la prezidențiale și democrați există animozități, care s-au păstrat încă din campaniile electorale precedente”, a punctat Ian Lisnevschi.

Partidului Democrat, nu participă la alegerile prezidențiale cu propriul candidat. Alegerile prezidențiale în Moldova se vor desfășura pe 1 nioembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
alegeri prezidențiale, votanți, PD
Tematic
Favoriții pentru Președinție: Ce rating au candidații
Care este cauza divergențelor dintre Sandu și Năstase – expert


Загрузка...
Natalia Storceac

Util: Cum alegeți un produs electrocasnic sau electronic

43
(reînnoit 12:42 21.10.2020)
Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei a lansat o nouă campanile de informare privind achiziționarea aparatelor electrocasnice sau electronice. Detalii am aflat de la inspectorul principal Natalia Storceac.
Util: Cum să alegeți un produs electrocasnic sau electronic

Achiziționarea produselor electrocasnice și electronice de uz casnic le dă bătăi de cap moldovenilor. Consumatorii adesea întâmpină diverse probleme din motiv că nu sunt informați despre criteriile la care trebuie să atragă atenția atunci când cumpără asemenea produse.

"Prima regulă esențială este locul procurării produselor electrocasnice și electronice. Acestea trebuie comercializate în magazine specializate și autorizate. Oamenii trebuie să evite să procure aceste produse din piețele comerciale", a declarat pentru Sputnik Natalia Storceac.

Potrivit ei, înainte de procurarea produsului consumatorul trebuie să citească pe ambalajul de vânzare sau cartea tehnică toate instrucțiunile de folosire. Acestea trebuie să fie descrise în limba de stat. Alte elemente esențiale sunt indicatorii reflectați în etichetele de consum energetic, care trebuie să cuprindă informații privind consumul de energie și alte resurse cu impact energetic.

"Potrivit unor calcule ale specialiștilor, dacă se alege un frigider de clasa A+, în detrimentul unuia de clasa B, atunci consumatorul poate economisi anual peste 490 lei la factura pentru energie electrică. Deci, este important să țină cont de toate criteriile și să aleagă varianta convenabilă", a precizat invitata.

De asemenea, la procurarea unui aparat electronic sau electrocasnic cumpărătorul trebuie să ia în considerare marca de fabrică a întreprinderii producătoare, numărul sau denumirea tipului de aparat, natura alimentării și frecvența nominală a rețelei.

Mai mult, fiecare produs are un termen de garanție de 24 de luni. În acest timp, în caz de defectare, consumatorul are dreptul să solicite înlocuirea produsului cu unul de calitate adecvată sau reparația acestuia. Totodată, în primele șase luni, cumpărătorul poate solicita inclusiv restituirea contravalorii pentru bunul procurat, dacă exisă o neconformitate majoră. În cazul unor mici defecte, consumatorul poate solicita remedierea deficienței.

Reprezentantul APCSP îndeamnă consumatorii să sesizeze autoritățile privind toate practicile incorecte depistate și să apeleze la linia fierbinte 022-51-51-51 pentru a raporta anumite încălcări.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, electronice, produse electrocasnice
Tematic
Ziua mondială a drepturilor consumatorilor: Situația din Republica Moldova - detalii


Загрузка...

Cum sunt tipărite buletinele de vot pentru prezidențiale

0
(reînnoit 16:43 21.10.2020)
 • A început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale
 • Aceste buletine vor fi distribuite în birourile electorale care vor fi deschise în țară
 • Buletinele pentru secțiile de votare din țară sunt tipărite la Combinatul Poligrafic
 • Aici sunt toate echipamentele necesare pentru acest lucru
 • Anume cu ajutorul acestui utilaj văd lumina tiparului buletinele de vot
 • Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, și-a pus semnătura de aprobare pe modelul buletinului de vot
 • În acest fel el și-a dat acordul pentru tipărirea întregului tiraj
 • Angajații tipografiei umple mașina de tipar cu cerneală
 • Procesul a început!
 • În total vor fi tipărite 2.934.017 de buletine de vot
Aceste exemplare vor fi distribuite birourilor electorale din toată țara. În total, vor fi tipărite peste 2,9 milioane de buletine de vot.

Combinatul Poligrafic a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, care urmează a fi distribuite secțiilor de votare din țară. Asta după ce președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, și-a pus semnătura de aprobare pe modelul buletinului. 

"Tipărirea a 2.934.017 buletine de vot va costa 422.498,45 lei, iar prețul unei unități este 0,144 lei", a precizat CEC.

Peste 2,1 milioane de buletine vor fi tipărite în limba română, iar peste 765 de mii - în limba rusă. Acestea au lungimea de 236 de milimetri și lățimea de 140 de milimetri. 

Acum o săptămână la Tipografia Centrală a început tipărirea buletinelor care urmează să fie distribuite secțiilor de votare din afara țării. Tirajele au fost deja transmise misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova din afara țării. 

Pentru diasporă au fost tipărite 556 de mii de buletine de vot, dintre care 467 600 în limba română şi 88 400 în limba rusă.

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • A început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale
  © Sputnik / Mihai Caraus

  A început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale

 • Aceste buletine vor fi distribuite în birourile electorale care vor fi deschise în țară
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Aceste buletine vor fi distribuite în birourile electorale care vor fi deschise în țară

 • Buletinele pentru secțiile de votare din țară sunt tipărite la Combinatul Poligrafic
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Buletinele pentru secțiile de votare din țară sunt tipărite la Combinatul Poligrafic

 • Aici sunt toate echipamentele necesare pentru acest lucru
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Aici sunt toate echipamentele necesare pentru acest lucru

 • Anume cu ajutorul acestui utilaj văd lumina tiparului buletinele de vot
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Anume cu ajutorul acestui utilaj văd lumina tiparului buletinele de vot

 • Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, și-a pus semnătura de aprobare pe modelul buletinului de vot
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, și-a pus semnătura de aprobare pe modelul buletinului de vot

 • În acest fel el și-a dat acordul pentru tipărirea întregului tiraj
  © Sputnik / Mihai Caraus

  În acest fel el și-a dat acordul pentru tipărirea întregului tiraj

 • Angajații tipografiei umple mașina de tipar cu cerneală
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Angajații tipografiei umple mașina de tipar cu cerneală

 • Procesul a început!
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Procesul a început!

 • În total vor fi tipărite 2.934.017 de buletine de vot
  © Sputnik / Mihai Caraus

  În total vor fi tipărite 2.934.017 de buletine de vot

Tagurile:
alegeri prezidențiale, buletine de vot


Загрузка...