Ludmila Boțan

Alarmant: Cimitirul "Sfântul Lazăr" s-ar putea extinde anual cu două hectare

825
(reînnoit 12:05 02.05.2019)
Pe teritoriul Republicii Moldova se află cel mai mare cimitir din Europa - cimitirul "Sfântul Lazăr". În fiecare an, suprafața cimitirului se extinde cu încă două hectare, întrucât spațiul pentru înmormântări se epuizează. Directoarea Întreprinderii Municipale "Combinatul Servicii Funerare", Ludmila Boțan, spune că trebuie întreprinse măsuri pentru a opri extinderea.
Terifiant: Cimitirul "Sfântul Lazăr" se extinde anual cu două hectare

În anul 1998 cimitirul "Sfântul Lazăr" din Capitală avea 38 hectare. În anul 2017, suprafața cimitirului s-a extins cu încă 37 hectare. Potrivit Ludmilei Boțan, dacă acest proces va continua atunci anual cimitirul s-ar putea extinde cu două hectare.

Directoarea Întreprinderii "Combinatul Servicii Funerare" spune că edificarea unui crematoriu la Chișinău ar soluționa problema extinderii la nesfârșit a cimitirelor, în special a Cimitirului "Sfântul Lazăr", cel mai mare din Europa. 

"În practica incinerării rămâne acea cenușă pusă în columbariu și păstrată o perioadă oarecare sau îngropată în pământ. În același timp, serviciile de incinerare sunt mai puțin costisitoare decât cele de înmormântare", a afirmat Ludmila Boțan în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal".

Directorul Întreprinderii "Combinatul Servicii Funerare" din Chișinău susține că o țară ca Republica Moldova, care se află în estul Europei, trebuie să aibă un crematoriu. Totodată, ea a declarat că întreprinderea recepționează în fiecare an un mai multe solicitări pentru incinerarea persoanelor decedate. 

Potrivit acesteia, în prezent moldovenii apelează cel mai des la crematoriile din Odesa, Ucraina sau București, România pentru a incinera persoanele decedate.

"Aceste servicii sunt foarte costisitoare, iar dacă va fi construit un crematoriu în Moldova, cheltuielile pe care le suportă rudele decedaților pentru incinerare vor fi cu mult mai mici", a spus Boțan.

În prezent, doar pe teritoriul orașului Chișinău sunt amplasate 11 cimitire, care se întind pe o suprafață de 137 de hectare, ocupând 2 la sută din spațiile verzi ale municipiului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

825
Tagurile:
Sfântul Lazăr, crematoriu, cimitir
Tematic
Câte persoane din Moldova sunt incinerate la crematoriu
Exclusiv: Unde ar putea fi construit un crematoriu în Moldova
Un crematoriu ar putea fi construit pe teritoriul cimitirului Sfântul Lazăr din Capitală
Ștefan Gheorghiță

Medic, despre importanța purtării măștii în spațiul public deschis

91
(reînnoit 21:17 24.11.2020)
Purtarea măștilor în spațiul public deschis – cât de necesară a fost această decizie și cum comentează specialiștii atacul unui grup de avocați în instanța de judecată Hotărârea nr. 27 a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publică?
Medic, despre importanța purtării măștii în spațiul public deschis

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a remarcat că hotărârea Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica prin care s-a instituit obligația purtării măștilor în spațiul public deschis în municipiul Chișinău este una extrem de importantă și necesară în condițiile în care în Republica Moldova situația epidemiologică s-a agravat.

Specialiastul susține că fiecare cetățean trebuie să fie responsabil și să conștientizeze riscul la care se supune dacă contactează cu alte persoane în spațiul public deschis.

"Masca este o metodă de protecție foarte importantă. Evident, dacă ieși în fața blocului și nu este nimeni în preajmă, atunci poți să nu o pui, însă îndată ce zărești pe cineva masca de protecție trebuie pusă imediat. În același timp, este bine de purtat masca peste tot, întrucât dacă atingi masca de mai multe ori poți introduce microbii și infecția de pe mâini. Măsurile de igienă sunt nespus de improtante", a semnalat Ștefan Gheorghiță.

Cât privește acțiunea unui birou de avocați din Capitală care a atacat în instanță Hotărârea nr. 27 a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica din 20.11.2020, prin care s-a instituit obligația de purtare a măștilor (de orice tip) în spațiul public deschis în tot cuprinsul municipiului Chișinău, specialistul a menționat că această măsură în condițiile pandemice actuale este foarte importantă, iar avocații ar trebui să țină cont de unele aspecte.

"Avocații vorbesc despre drepturile omului - dreptul la libera circulație ș.a. Însă ei au uitat să vorbească despre dreptul fiecărui cetățean la sănătate. Atunci când dreptul meu sau al altui cetățean este pus în pericol atunci la fel putem vorbim despre încălcarea drepturilor, mai cu seamă că suntem în plină pandemie", a punctat interlocutorul.

Amintim că vineri, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință și a adoptat noi măsuri stricte pentru combaterea COVID-19. Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise în municipiul Chișinău. Rămâne obligatorie și măsura care prevede acoperirea nasului și gurii în spațiile publice închise. Autoritățile municipale atenționează că sfidarea acestor reguli constituie pericol pentru sănătatea publică, iar cei care nu le vor respecta se vor alege cu amenzi sau chiar vor fi trași la răspundere penală. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
avocat, pandemie, medic, mască


Загрузка...
Alexandru Holostenco

Sunt sau nu locuri în spitale: Precizările Ministerului Sănătății

78
(reînnoit 20:36 24.11.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", secretarul de stat la Ministerului Sănătății Alexandru Holostenco a declarat că situația epidemică din țară este sub control, iar autoritățile întreprind o serie de măsuri pentru a combate pandemia.

Potrivit lui Alexandru Holostenco, pe întreg teritoriul țării sunt 3700 de paturi pentru pacienții cu COVID-19. Acestea sunt ocupate în proporție de 85 la sută. Oficialul a făcut o precizare cu referire la declarația șefului adjunct al Direcției Sănătate Boris Gîlcă, care a menționat în cadrul ședinței de ieri a Primăriei Chișinău că toate cele 1042 de paturi din spitalele municipale sunt ocupate.

"Domnul Gîlcă s-a referit la instituțiile din subordinea municipiului, însă noi avem și instituții republicane care se află în Capitală și acestea, la fel, internează pacienții cu COVID. Situația este sub control. În momentul de față dispunem de locuri pentru pacienți, însă trebuie de precizat că cifrele sunt variabile și se schimbă de la zi la zi", a semnalat secretarul de stat.

În același timp, Alexandru Holostenco a mai remarcat că, din data de 20 noiembrie curent, au fost activate suplimentar 60 de paturi la Dispensarul Republican de Narcologie și instituția deja primește pacienții infectați. Mai mult decât atât, în această săptămână urmează să fie activate încă 50 de paturi la Spitalul Dermatologie şi Maladii Comunicabile din Capitală.

Precizăm că în prezent, în instituțiile medicale din țară sunt internați 3361 de bolnavi, dintre care 240 în stare extrem de gravă. De la începutul pandemiei, peste 99 mii de persoane s-au îmbolnăvit, iar peste 2000 au decedat ca urmare a complicațiilor provocate de COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
Ministerul Sănătăţii, COVID-19, spitale
Tematic
În continuă creștere: Câte cazuri de COVID-19 s-au înregistrat astăzi


Загрузка...
Drapelul Moldovei

Are oare Moldova un lider național sau ce șanse sunt ca acesta apară

0
(reînnoit 22:25 24.11.2020)
Veteranul politicii moldovenești Serafim Urechean a analizat de ce așa și nu apare la noi o figură carismatică, în măsură să reprezinte Moldova pe arena internațională și să apere interesele cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. În cadrul campaniei electorale, ambii candidați la fotoliul prezidențial care s-au confruntat în turul doi de scrutin au afirmat în repetate rânduri că se vor strădui să devină ”un președinte al tuturor”.

Deocamdată nu este cazul să vorbim despre apariția unui lider național în Moldova și este puțin probabil că acest lucru va fi posibil într-o perspectivă ni prea îndepărtată, deoarece politicienii autohtoni acționează deliberat spre divizarea societății, folosind această dezbinare în propriile interese. Aceste declarații au fost făcute în studioul Sputnik Moldova de către ex-primarul Chișinăului Serafim Urechean.

”Apariția unui ”președinte al tuturor” în Moldova este imposibilă deoarece încă nu s-a născut acel lider național care ar putea să-i unească pe toți cetățenii. Uitați-vă ce se întâmplă: unii vor să divizeze această țară, alții vor să instaleze frontiera pe Nistru, fără a se gândi ce se va întâmpla cu restul teritoriului Moldovei și cu sutele de mii de oameni care locuiesc acolo”, a afirmat interlocutorul.

Veteranul politicii moldovenești a subliniat că, la etapa actuală, stabilitatea și coerența activității statului depind de interacțiunea clară pe verticala parlament – guvern – președinte. Să vorbești despre stabilitate în țară fără un astfel de triumvirat este extrem de dificil, consideră Urechean.

”Țara trebuie să aibă la putere o echipă bine coordonată,  una ”de adunătură” nu va duce la nimic bun”, a conchis invitatul studioului.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Lider naţional, alegeri prezidențiale
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții


Загрузка...