Zinaida Gribincea

Psiholog: Nu spuneți prietenilor ce aveți pe suflet

268505
(reînnoit 18:38 31.05.2019)
De ce te trădează prietenul? Deoarece știe totul despre tine! Pentru că în momente de suferințe i-ai deschis sufletul și a aflat slăbiciunile tale. Este o dorință normală de a împărtăși durerea, deoarece destăinuirea aduce alinare. Confesorul însă nu trebuie să fie prietenul, chiar dacă nu te-a dezamăgit niciodată. Și atunci, cui îi încredințăm durerea sufletească? La această întrebare a răspuns psihologul Zinaida Gribincea în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, moderată de jurnalista Gutiera Prodan.
Psiholog: Nu spuneți prietenilor ce aveți pe suflet

Este minunat să avem prieteni buni și loiali.  Faptul că ei există nu înseamnă însă că trebuie să le deschidem sufletul. Atunci când avem încredere deplină în cineva credem că nu vom fi trădați niciodată. În opinia psihologului Zinaida Gribincea, aceasta este o convingere greșită. Nu știm ce se află în mintea omului căruia ne deschidem. Bunăvoința și empatia unui prieten poate ascunde intenții răuvoitoare, pe care să le aplice, împotriva noastră, în circumstanțe favorabile.

”Noi alegem să mărturisim prietenilor trăirile noastre. Este o atitudine firească, deoarece credem că sunt oameni de încredere. Și atunci când ai o durere sufletească, vrei să te destăinui unei persoane apropiate. Unii sunt prieteni de bună credință și te susțin sincer. Alții, din păcate, trădează, profitând de slăbiciunile tale, de durerea din suflet. Iar efectele acestei trădări sunt resimțite și peste ani”, a explicat Zinaida Gribincea.

În aceste condiții, cui îi putem încredința suferința noastră? Zinaida Gribincea ne recomandă să mergem la preot sau psiholog, în momente dificile.

”Preotul și psihologul vor păstra confidențialitatea. Ei au un scop comun:  să ajute oamenii să se simtă mai bine, să se înțeleagă pe ei înșiși, să facă față provocărilor vieții.  Psihologul și preotul vor oferi soluții concrete pentru problemele noastre, ne vor ajuta să înțelegem cauzele durerii noastre și să ne reabilităm sufletește. Și mai bine ar fi să mergem la același preot și la același psiholog, de fiecare dată când ne simțim rău”, a precizat Zinaida Gribincea.

Tot în cadrul acestui interviu,  Zinaida Gribincea a vorbit și despre consecințele comportamentului narcisist, pe care îl adoptă unii. Potrivit psihologului, oamenii care se consideră mai buni și mai corecți decât alții își fac o mare defavoare.

” Acești oameni nu-și asumă partea lor de vină în raport cu alții. Nu au capacitatea să-și vadă neajunsurile. În aceste condiții, ei vor fi mereu în conflict cu sine și cu cei din jur și, în consecință, vor suferi. Trebuie să fim echilibrați în aprecieri. Când ne analizăm constructiv comportamentul putem vedea neajunsurile din personalitatea noastră. Și astfel avem posibilitatea să ne corectăm, să devenim mai buni și să ne simțim bine”, a relatat Zinaida Gribincea.

Autor: Maria Dimineț

268505
Tagurile:
suflet, Prieteni, psiholog
Тема:
Viața de familie (17)
Tematic
Psiholog: Cum învățăm să luăm decizii înțelepte și mature
Psiholog: Învață cum să comunici convingător și să relaționezi cu cei din jur
Psiholog: Cine poate fi mai periculos decât un dușman
Abraș Marcel

Bolile cardiovasculare: Cum ne menținem inima sănătoasă

159
(reînnoit 20:00 29.11.2020)
Incidența bolilor cardiovasculare a crescut cu o viteză uimitoare, devenind ucigașul numărul unu în lume, inclusiv în Republica Moldova. Iată pașii pe care trebuie să-i urmeze fiecare persoană pentru a avea o inimă sănătoasă.
Sfaturi prețioase pentru a avea o inimă sănătoasă

Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care afectează inima sau vasele sangvine. Pentru a menține o inimă sănătoasă, șeful secției Cateterism Cardiac din cadrul Institutului de Cardiologie, Marcel Abraș, a oferit câteva sfaturi prețioase pe care trebuie să le urmeze cu strictețe fiecare om căruia îi pasă de starea lui de sănătate. În primul rând, specialistul s-a referit la activitățile fizice și evitarea modului sedentar de viață.

"Zilnic trebuie să mergem în continuu cel puțin 30 de minute. Acest lucru este obligatoriu. Plimbările de seară sunt foarte binevenite în acest sens", a remarcat medicul.

Cel de-al doilea factor ce ne poate ajuta să menținem starea de bine este alimentația. Specialistul a subliniat că uleiul de pește și peștele împiedică formarea cheagurilor de sânge. Acizii grași Omega-3 pe care îi conțin au proprietăți antioxidante ridicate.

"De două ori pe săptămână trebuie să consumăm pește. Să nu uităm de uleiul de măsline, de fructe și legumele. Moldova fiind o țară agrară, populația consumă totuși foarte puține fructe și legume", a semnalat specialistul.

Marcel Abraș a menționat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă oamenii vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate și vor trata alte probleme de sănătate, în special hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul.

De asemenea, un  factor primordial este renunțarea la fumat - "astăzi ești în vogă, iar mâine poți fi pacient cardiac", a conchis el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

159
Tagurile:
inimă
Tematic
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor
Planta miraculoasă care îți protejează sistemul cardiovascular


Загрузка...
Luminița Suveică

Sfaturi utile: Cum deosebim gripa de COVID

359
(reînnoit 17:26 29.11.2020)
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul în medicină Luminiţa Suveică a explicat cum trebuie să ne protejăm sănătatea în perioada rece a anului și cum am putea deosebi gripa de COVID-19.
Important: Cum ne protejăm sănătatea de gripă și COVID

Odată cu apariția fluctuațiilor de temperatură, încep să bântuie și o serie de viruși care atacă sistemul imunitar. Luminița Suveică a precizat că cele mai răspândite în perioada rece sunt virozele respiratorii - boli infecțioase provocate de viruși de intensitate medie. Manifestările pot fi diverse, mai ales că în fiecare an apar noi tulpini ale virușilor.

"Virozele se manifestă printr-o stare generală proastă, dureri de cap ușoare, rinoree, durere în gât, dureri musculare și articulare, febră. Este de ajuns un simplu strănut sau contact apropiat cu o persoană bolnavă ca să i-ai o viroză", a explicat Luminița Suveică.

Pe lângă virozele cu care ne-am obișnuit, în acest an, în întreaga lume bântuie și pandemia de coronavirus. Doctorul în medicină susține că cea mai ușoară metodă de a deosebi răceala sau gripa de COVID-19 este efectuarea testului. Cu toate acestea, sunt și unele repere ce ne pot ajuta intuitiv să apreciem starea pe care o simțim.

"Toate infecțiile au în comun simptomul de febră, oboseală și tuse. Doar că în viroze tusea este moderată, iar în cazul coronavirusului - mai uscată și mai intensă. Dacă apar primele simptome, este important să contactați medicul de familie și în niciun caz să nu practicați autotratamentul", a conchis ea.

Luminița Suveică susține că, pentru a întări imunitatea, este important ca în această perioadă să consumăm alimente bogate în vitamine, în special cele bogate în vitamina C, dar și în Zinc. În același timp, este important să respectăm toate măsurile impuse de autorități în contextul pandemiei – purtarea măștilor, păstrarea distanței sociale, dezinfectarea mâinilor ș.a.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

359
Tematic
Simptomele pe care le au oamenii după ce au învins COVID-19


Загрузка...

Zăpada și lapovița cuprind toată Moldova: Prognoza meteo

0
(reînnoit 20:37 29.11.2020)
Va ninge și va cădea lapoviță în toată Moldova, potrivit prognozei meteo pentru astăzi. Presiunea atmosferică va fi ridicată astăzi și în următoarele zile.

CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Astăzi precipitațiile vor fi mai însemnate în centru și sud, după ce duminică a nins și a căzut lapoviță în nord.

Pentru astăzi meteorologii anunță vreme determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată.

Cerul va fi  noros. Noaptea - izolat, iar ziua pe arii extinse, temporar, vor cădea precipitații, predominant sub forma de lapoviță, se arată în prognoza meteo remisă Sputnik de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Vântul va sufla din nord, de la slab până la moderat.

Maximele termice ale zilei vor atinge valori de 0..+3 grade Celsius în nord, +1..+4 grade în centru și +2..+5 grade în sud.

Prognoza meteo pentru 30 noiembrie – 6 decembrie
Prognoza meteo pentru 30 noiembrie – 6 decembrie

Presiunea va rămâne ridicată în următoarele 7 zile.

Marți, 1 decembrie, maximele termice vor rămâne la nivelul celor de luni: 0..+3 grade Celsius în nord, +1..+4 grade în centru și +2..+5 grade în sud.

Vântul va sufla calm, cu o viteză de până la 5 metri pe secundă.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoza vremii, prognoza meteo
Tematic
Sfaturi utile: Cum deosebim gripa de COVID
Foto: Ion Ceban s-a vaccinat – ce a povestit primarul


Загрузка...