Roman Chircă

Expert: Reproș la adresa antreprenorilor Iată de ce băncile nu le dau bani

129
(reînnoit 13:03 26.04.2019)
Expertul economic Roman Chircă a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre problema creditării sectorului real al economiei. El s-a referit în special la faptul că sectorul bancar este pregătit pentru a finanța mediul antreprenorial, însă problema constă în pasivitatea antreprenorilor.

Potrivit lui Roman Chircă, pentru o bancă ar fi ideal de a plasa sume importante către agenții economici pentru că deservirea unor astfel de credite este mult mai mică decât interacțiunea cu zeci de mii de persoane fizice. Expertul a evidențiat faptul că, de fapt, problema constă în sectorul real, care nu dispune de proiecte investiționale bune și unde nu există o expansiune investițională. La ora actuală băncile au suficiente lichidități dar nu au unde le plasa.

"Mediul de afaceri este puțin creativ, este clișeizat în niște tipare vechi, fie comerț sau construcții. Nu avem investiții în inovații și din acest considerent suntem în lanțul nivelului de jos de dezvoltare economică, care nu permite lansarea de tehnologii noi", a subliniat Chircă.

Expertul mai spune că în Moldova lipsește spiritul antreprenorial pentru că majoritatea cetățenilor, potrivit sondajelor, preferă să fie salariați și nu se aventurează în a câștiga pe cont propriu.

"Consider că nu este problema lipsei banilor „ieftini” și „lungi” cu costuri joase. Problema rezidă în pasivitatea totală a mediului antreprenorial implicit al sectorului real", a menționat expertul.

Potrivit experților economici, după 4 ani de cădere continuă volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar în 2018 a înregistrat o creștere de peste două miliarde de lei exclusiv datorită persoanelor fizice. Această creștere a fost posibilă datorită creditării sferei de consum și domeniului ipotecar.

Autor: Eduard Maciac

129
Tagurile:
investiții, bănci, antreprenor
Tematic
Roman Chircă: Reforma fiscală are și o conotație electorală
Expert: Conaționalii noștri ar putea să revină acasă, însă ce ar trebui să se întâmple


Загрузка...