Andrian Bunduc

Combustibilul i-a defectat mașina: O benzinărie a plătit amendă de un milion de lei

2368
(reînnoit 16:37 17.04.2019)
Calitatea combustibilului este un factor determinant în mentenanța mașinii. Alimentarea regulată cu un combustibil de calitate inferioară poate provoca defectări a autovehiculului, respectiv cheltuieli mari pentru reparație.
Combustibilul i-a stricat mașina: O benzinărie a plătit amendă de un milion de lei

Potrivit șefului Direcției Control Metrologic din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Andrian Bunduc, în ultimi trei ani, în Moldova, au fost aplicate trei amenzi pentru agenții economici care vând combustibil de calitate inferioară. Cea mai mare amendă a constituit suma de un milion de lei.

Totul s-a depistat atunci când motorul unei mașini s-a defectat după ce proprietarul a alimentat vehiculul la o benzinărie din Capitală. Bărbatul s-a adresat la Agenția pentru Protecția Consumatorului, care printr-o procedură legală a desfășurat o anchetă de serviciu prin care a depistat că în loc de marca solicitată, bărbatului i-a fost livrat alt tip de combustibil.

"În urma controlului efectuat s-a depistat că rețeaua respectivă nu are certificat de conformitate pe marca solicitată de consumator. Atunci a fost pusă o amendă pe întregul lot de combustibil care a constituit un milion de lei", a menționat Andrian Bunduc.

Totodată, Andrian Bunduc a precizat că, dacă șoferul observă careva schimbări negative în urma alimentării mașinii, acesta trebuie să se adreseze în primul rând agentului economic. La rândul său, acesta trebuie să prezinte dovezi că combustibilul este de calitate, iar după caz consumatorul se poate adresa la un service auto pentru a remedia deficiențele apărute.

"Ulterior, șoferul se poate adresa la Agenția pentru Protecția Consumatorilor cu rezultatele prezentate de către agentul economic și rezultatele efectuate la service. APC va decide fie să amendeze agentul economic, fie să reprezinte interesele consumatorului ca accesoriu intervenient în instanța de judecată", a explicat Bunduc.

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, îndeamnă toți consumatorii să solicite bonul de casă și să fie precauți atunci când procură produse petroliere de la stațiile de alimentare.

Sputnik Moldova a inițiat o campanie de protejare și informare a consumatorilor împreună cu Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. În fiecare zi de miercuri, sunt puse în discuție cazuri concrete în care consumatorii sunt informați privind acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în cazul în care i-au fost încălcate drepturile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

2368
Tagurile:
amendă, benzinărie, combustibil, șofer
Tematic
Vin majorările: Se așteaptă creșteri de prețuri la produsele alimentare, gaz și lumină
Expert: După 2020, Rusia va asigura 60% din consumul de gaze în Europa
Ștefan Gheorghiță

Medic: Informații despre condițiile de călătorie

42
(reînnoit 21:25 26.11.2020)
Ce informații trebuie să cunoască oamenii despre intrarea și traversarea teritoriului Republicii Moldova, dincolo de faptul că trebuie să se autoizoleze?
Medic: Informații despre condițiile de călătorie

În data de 23 noiembrie Ministerul Sănătății a actualizat lista statelor cu risc epidemic ridicat, pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc din acestea în Republica Moldova.

Lista se actualizează o dată la 14 zile. Astfel, a fost impus regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova care vin din 65 de țări. Printre acestea se numără Ucraina, România, Federația Rusă, Italia, Franța, Grecia, Israel și altele.

Potrivit șefului Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, persoanele revenite din statele cu risc epidemiologic ridicat trebuie să mai respecte unele condiții, pe lângă regimul de autoizolare.

"Cei care vin din aceste țări trebuie să se autoizoleze pe un termen de 14 zile și să respecte toate măsurile impuse de autorități. Persoanele trebuie să știe că dacă apar simptome caracteristice virusului COVID-19, trebuie să se adreseze imediat medicului de familie", a subliniat Ștefan Gheorghiță.

Totodată, specialistul a menționat că cei care au intenția să părăsească teritoriul Republicii Moldova trebuie să se documenteze foarte bine despre situația epidemică din țara în care pleacă, documentele pe care trebuie să le prezinte la frontieră și să dețină asigurare medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
frontiera, medic
Tematic
Veți sta în carantină dacă reveniți din aceste țări - lista actualizată


Загрузка...
Veronica Cernat-Braghiș

Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

22
(reînnoit 20:25 26.11.2020)
Unul dintre centrele din Chișinău în care se pot adăposti victimele violenței în familie este "Casa Mărioarei". Ce servicii sunt oferite în cadrul acestei instituții am aflat de la Veronica Cernat-Braghiș, vicepreședinta Asociației "Casa Mărioarei".
Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

Anual, la Centrul "Casa Mărioarei" peste 1000 de femei beneficiare primesc suport informaţional, consiliere psihologică, asistenţă juridică și, în caz de necesitate, adăpost de la o lună până la șase luni. Totodată, anual, peste 100 de femei sunt plasate temporar în cadrul Centrului.

"Oferim un spectru larg de servicii - reabilitare psihologică, consultație juridică, socială. Femeile pot veni cu copiii începând cu vârsta de 3 ani. La moment, din cauza pandemiei, oferim mai puține locuri pentru adăpost, din motiv că nu există spațiu suficient pentru a respecta toate măsurile impuse de autorități", a declarat pentru Sputnik Veronica Cernat-Braghiș.

Potrivit ei, după ce femeile părăsesc Centrul, acestea sunt monitorizate timp de jumătate de an și, în caz de necesitate, primesc asistență psihologică și juridică. Femeile pot beneficia de serviciile centrului apelând la asistentul social, polițistul de sector sau pot lua legătura direct, prin telefon sau Internet, cu reprezentanții acestuia.

Asociaţia Casa Mărioarei activează din anul 2000. În acest timp, 12 000 de femei au primit asistenţă gratuită şi suport în cadrul Centrului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
femei, violență în familie, violență
Tematic
Condamnate la violență fizică sau închisoare: Destinul femeilor care au parteneri violenți
Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență împotriva copiilor


Загрузка...

Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă

0
(reînnoit 21:17 26.11.2020)
Fregata Amiralul Gorșkov a efectuat lansări de rachete hipersonice de croazieră Țirkon din Marea Albă, asupra unei ținte din bazinul Mării Barents, aflate la o distanță de 450 de kilometri.

Viteza zborului rachetei a depășit 8 Mach. Lansarea a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de arme.

Fregata Amiralul Goșrkov este una din cele mai moderne nave ale Flotei Navale de Nord a Rusiei. Vasul militar este unul multifunctional, capabil să poarte lupte cu adversarul pe apă, aer și subacvatic. Fregata poate efectua lovituri asupra obiectelor terestre și de coasă, care se află la o distanță de peste 1,5 mii de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rachete, lansare, Rusia
Tematic
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale


Загрузка...