Lilian Chișcă

60 de mii de candidați, la alegerile locale: Cine va elibera certificatele de integritate?

163
(reînnoit 18:07 16.04.2019)
Vicepreședintele ANI Lilian Chișcă a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre eliberarea certificatelor de integritate pentru aleșii locali la viitoarele alegeri locale generale.
60 de mii de candidați, la alegerile locale: Cine va elibera certificatele de integritate?

Funcționarul a declarat că autoritățile sunt pregătite pentru efectuarea unui volum de lucru enorm, în pofida faptului că unii experți au sugerat ca Autoritatea Națională de Integritate să nu mai elibereze certificate de integritate.

Lilian Chișcă a mai spus că pentru persoanele care vor candida la funcții elective de aleși locali, ANI împreună cu ASP și Inspectoratul Național de Probațiune va pune în aplicare un mecanism de eliberare a certificatelor de integritate la centrele multifuncționale din unitățile teritorial-administrative.

„ Respectiv, cei care vor dori să candideze în teritoriu vor depune cereri la filialele ASP. Aceste cereri vor fi aduse la Chișinău prin intermediul serviciilor speciale ale ASP, care vor fi prezentate ANI pentru prelucrare. După verificarea de către ANI, certificatele vor fi ridicate de la centrele multifuncționale ale ASP din teritoriu. Vă asigur că nu va fi nicio îmbulzeală pentru a elibera aproximativ 60 de mii de certificate”, a mai punctat vicepreședintele ANI.

După alegerile parlamentare din februarie , mai mulți experți au optat pentu  excluderea  competenței pentru Autoritatea de Integritate de a mai elibera  certificate de integritate pentru că acest document nu este cu nimic diferit decât un cazier judiciar. Experții s-au arătat destul de rezervați față de conținutul certificatelor de integritate care au fost eliberate candidaților la alegerile parlamentare. În acele certificate nu se regăsea nici  o informaţie despre încălcările depistate de ANI la declararea averii și a conflictelor de interese.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

 

163
Tagurile:
aleși locali, Integritate, ANI
Tematic
Sugestia expertului: Cum autoritățile îi vor verifica pe aleșii locali la integritate
Expert: ANI are un instrument puternic de a confisca averile ilicite, dar nu-l utilizează
Daniela Demișcan

Moldovenii vaccinați vor primi certificat de confirmare: Cum va arăta

111
(reînnoit 16:28 04.03.2021)
După administrarea celei de-a doua doze de vaccin, moldovenii vor primi un certificat de confirmare a imunizării împotriva COVID-19. Despre acest lucru a anunțat șefa Direcției Politici în Domeniul Sănătății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan.
Moldovenii vaccinați vor primi certificate de confirmare

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", Daniela Demișcan a precizat că, în conformitate cu Ordinul Nr.93 aprobat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, fiecare cetățean al țării noastre căruia i se va administra și cea de-a doua doză de vaccin va primi un certificat de confirmare.

Certificatul va fi eliberat în cadrul instituției medicale unde va avea loc administrarea și va fi eliberat imediat după procedura de imunizare.

"Certificatul va fi într-o formă simplă, va fi indicat IDNP-ul persoanei, instituția care a efectuat vaccinul, doza de vaccin, producătorul, seria de licență în limba de stat, engleză și rusă", a precizat Daniela Demișcan.

Potrivit specialistului, certificatul de vaccinare ar putea permite călătoriile fără restricții în alte țări, dacă acest lucru va fi solicitat la trecerea frontierei.

Totuși, deocamdată, la nivel european nu s-a luat o decizie referitor la obligativitatea deținerii unui asemenea certificat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
COVID-19, certificat, vaccin
Tematic
Încă un vaccin va ajunge în scurt timp în Moldova! Iată ce a declarat Sandu


Загрузка...
Tatiana Botizatu

Nici nu bănuiai: Pericolul la care te expui când asculți muzică la căști

152
Tot mai mulți tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani prezintă simptome de scădere a auzului. Cauzele cele mai frecvente par a fi destul de banale, dar care aduc un șir de complicații – ascultarea muzicii la căști la volum maxim.
Nici nu bănuiai: Pericolul la care te expui când asculți muzică la căști

Aproximativ 50 la sută dintre tinerii din întreaga lume riscă să surzească din cauza că ascultă muzică la căști, la volum maxim, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Medicul otorinolarinolog Tatiana Botizatu, susține că volumul maxim al muzicii ascultate la căști nu trebuie să fie mai mare de 85 de decibeli. Depășirea acestei limite provoacă pierderea auzului, imediat sau în decurs de câțiva ani.

”Un volum al muzicii la căști de până la 85 de decibeli este permisibil pentru ureche. Dar chiar și în aceste condiții trebuie făcute pauze de mai multe ori pe zi. Depășirea acestui nivel distruge celulele senzoriale din urechea internă, provocând surzenia. Un volum maxim poate afecta instantaneu auzul”, a explicat Tatiana Botizatu.

Mai mult, specialistul susține că auzul pierdut nu mai poate fi recuperat. De aceea, este important de a nu ignora simptomele care preced hipoacuzia. 

”Primul semn este un auz slab imediat ce scoatem din urechi căștile. De asemenea, apare senzația de țiuit și zgomot în urechi. În acest caz, trebuie consultat imediat medicul specialist”, a subliniat interlocutoarea.

Tatiana Botizatu mai spune că utilizarea căștilor potrivite și ascultarea muzicii la un volum mic previne surzenia. Specialistul recomandă căștile mari, care acoperă întreaga ureche. Cele mici, introduse în ureche, amplifică sunetul.

”În plus, acestea închid spațiul în canalul auditiv. Din cauza umezelii create, bacteriile se multiplică rapid, ceea ce favorizează apariția infecțiilor”, a punctat ea.

De menționat este că pe 3 martie, în  fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Auzului, organizată pentru sporirea gradului de conștientizare a importanței auzului, inclusiv a prevenirii diagnosticării tardive a problemelor legate de auz. La nivel global, aproximativ 466 de milioane de persoane au pierderi auditive severe, iar 34 de milioane dintre aceștia sunt copii. Se estimează că până în anul 2050, această cifră ar putea ajunge la peste 900 de milioane de persoane.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

152
Tagurile:
muzică, cauze, auzul
Tematic
Aplicații de top cu care îți poți personaliza noul Huawei P40 Pro


Загрузка...

Cutremurul devastator din Grecia, de 6,3 pe scara Richter

0
În Republica Elenă a avut loc un cutremur puternic de 6,3 pe scara Richter, miercuri. El a fost resimți puternic și în Capitala Greciei, chiar dacă aceasta se află la 250 de kilometri distanță de epicentru.

Institutul Național de Cercetare pentru Fizica Pământului din România a anunțat că seismul s-a produs miercuri, la ora 12:16:12 (ora noastră), în zona Thessaly, Grecia, la adâncimea de 30 de kilometri.

Mai exact, cutremurul s-a produs la 119 kilometri sud-vest de Thessaloniki, 176 de kilometri nord de Patra, 248 de kilometri sud de Skopje, 248 de kilometri nord-vest de Piraeus, 249 de kilometri nord-vest de Atena, 252 de kilometri sud-est de Tirana și 288 kilometri sud-est de Prizren.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...